Nagy Árpád (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Árpád
Született1953. május 18. (71 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaNemessányi Éva
GyermekeiNagy Orsolya
Nagy Bertalan
SzüleiNagy Ervin és Kevi Mária
Foglalkozása
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola

SablonWikidataSegítség

Nagy Árpád (Budapest, 1953. május 18. –) magyar zeneszerző, karmester.

Élete[szerkesztés]

1978-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karvezető és középiskolai énektanári szakán, majd 1982-ben a Zeneakadémia zeneszerzés szakán végzett Sugár Rezső és Petrovics Emil tanítványaként.

1979-től két éven át a Budapesti Művelődési Központ Módszertani és Szakfelügyelői Kabinetjének zenei főmunkatársa, s ez időben tagja volt a Kórusok Országos Tanácsa elnökségének is. 1981-től 1985-ig a Budapesti Gyermekszínház karmestere és zenei vezetője, majd 1985-től öt éven át a Nemzeti Színház, zenei vezetője. 1990-től a veszprémi Petőfi Színház zenei vezetője, majd 1992-től a kecskeméti Katona József Színház karmestere.

Színházi munkái mellett számtalan film és a Magyar Rádió zenei felvételeinek karmestere és zeneszerzője. Szinte folyamatosan tanított. Először a Nemzeti Színház Stúdiójában, majd a Színház-és Filmművészeti Főiskolán.

1996–2017 között a Tiszavölgyi István alapításában működő 8 osztályos békásmegyeri Veres Péter Gimnázium ének-zene tanára.[1]

Jelenleg az Orchestra Simfonica di Stato Ungherese karnagya, s elsősorban a Baletto Del Sud társulat előadásait kíséri zenekarával.

A családja[szerkesztés]

Felesége Nemessányi Éva, az Újszínház korrepetitora és a DeákDiák Általános Iskola tanára, a Tomkins Énekegyüttes alapító tagja. Gyermekeik: Orsolya, és Bertalan.

Zeneszerzői munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap