Mehetia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mehetia
NASA Geocover 2000 kép
NASA Geocover 2000 kép
Közigazgatás
Ország Franciaország
Tengerentúli terület Francia Polinézia
Népesség
Teljes népesség0 fő (2007)
Földrajzi adatok
FekvéseCsendes-óceán
Terület2,3 km²
Hosszúság1,7 km
Szélesség1,7 km
Tengerszint feletti magasság435 m
Legmagasabb pont435 (Fareura-hegy)
IdőzónaUTC-10
Elhelyezkedése
Mehetia (Csendes-óceán)
Mehetia
Mehetia
Pozíció a Csendes-óceán térképén
d. sz. 17° 52′, ny. h. 148° 04′Koordináták: d. sz. 17° 52′, ny. h. 148° 04′
A Wikimédia Commons tartalmaz Mehetia témájú médiaállományokat.

Mehetia vagy Meetia egy vulkanikus sziget a Szél felőli szigetcsoportban, amely a Társaság-szigetekhez tartozik Francia Polinéziában. Ez a csendes-óceáni sziget egy nagyon fiatal aktív rétegvulkán 110 km-re keletre a Tahiti Taiarapu-félszigettől. A Teahitia-Mehetia tenger alatti vulkán lánchoz tartozik. A sziget lakatlan és nincs rajta számottevő növényzet sem. A vízfelszín alatti lankán azonban életben gazdag a víz egy kis korall zátony körül.

A sziget területe 2,3 km², a legmagasabb pontja 435 méter. Mehetia jól körülhatárolható vulkanikus kráterének közepe igen aktív forró pont. 1981-ben a sziget földrengések középpontja volt.

Története[szerkesztés]

Mehetia egy hotspot vulkán, amelyből egykor Tahiti szigete is keletkezett. Tahitin ugyan már régen nincs működő vulkán, Mehetia tőle úszott el keletre, amely azért nagy teljesítmény, mert a tenger nagyon mély errefelé. Sokáig tart a hotspotnak mire szigetet tud építeni. Polinéz elbeszélések szerint a vulkán legutoljára az 1700-as években tört ki. Annak ellenére, hogy a vulkán lávája bazaltos, mégsem nevezhető pajzsvulkánnak, ami főleg annak a javára írható, hogy még nincs teljesen kifejlődve. A sziget apró mérete miatt a láva gyorsan belefolyik a vízbe, így a lávafolyások mellett Stromboli jellegű kitörései is akadtak a múltban.[1] Mehetia szigetét először a spanyol Domingo de Boenechea hajós pillantotta meg 1772. november 6-án, az Aguila nevű hajó fedélzetén. A szigetnek a "San Cristóbal" nevet adta. A második európai Samuel Wallis volt, aki erre vetődött hajójával 1767-ben.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]