Szélcsendes-szigetek (Társaság-szigetek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szélcsendes-szigetek
Bora-Bora.png
Bora Bora
Közigazgatás
Ország  Franciaország
Tengerentúli terület  Francia Polinézia
Legnagyobb település Uturoa
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Népsűrűség 84 fő/km²
Uturoa népessége ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Fekvése Csendes-óceán
Terület 395 km²
Legmagasabb pont 1017 Tefatua
Elhelyezkedése
Leeward Islands (Society Islands) topographic map-fr.svg
Szélcsendes-szigetek (Csendes-óceán)
Szélcsendes-szigetek
Szélcsendes-szigetek
Pozíció a Csendes-óceán térképén
d. sz. 17° 31′ 60″, ny. h. 149° 49′ 59″Koordináták: d. sz. 17° 31′ 60″, ny. h. 149° 49′ 59″
Ez a cikk a a Francia Polinéziában található szigetcsoportról szól. A Kis-Antillákon található szigeteket a Szélcsendes-szigetek szócikk tárgyalja. A Hawaii-szigetek északnyugati részén található szigeteket is nevezik olykor Szélcsendes-szigeteknek.

A Szélcsendes-szigetek vagy Szél alatti szigetek (franciául: Îles Sous-le-vent; tahiti: Fenua Raro Mata’i) a francia polinéz Társaság-szigetek nyugati csoportja, Franciaország Franciaország tengerentúli területeinek a része a Csendes-óceán közepén. A terület a Teraina-szigetektől (Kiribati része) délre, a Cook-szigetektől keletre és az Ausztrál-szigetektől északra (szintén Francia Polinézia része) északra fekszik. Területe 395 km², lakosság 33 000 fő. A szigetek nyugati része egy három tagból álló atollcsoportot képez: Manuae (más néven Szicília Atoll), Motu One atoll (más néven Bellinghausen) és Maupihaa atoll (más névenMopelia). A keleti részén hegyes szigetekből álló szigetcsoport található: Maupiti (tahiti neve: Maurua), Tupai atoll, Bora Bora (tahiti neve: Vavau), Tahaa (tahiti neve: Uporu), Raiatea (tahiti nevei: Havai, Ioretea) és Huahine (tahiti neve: Matairea). Raiatea szigetén található a terület legnagyobb települése és fővárosa Uturoa, illetve a legmagasabb pont is, az ezer méter magas Tefatua-hegy. Ezen felül ez a szigetcsoport legkeletibb tagja.

Közigazgatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közigazgatásilag a Szél felőli szigetek Francia Polinézia öt nagy közigazgatási egységéből az egyik (subdivision administrative des Îles Sous-le-vent). Földrajzilag ez a terület megegyezik a Szél felőli szigetek választási körzettel (circonscription des Îles Sous-le-vent). Ez Francia Polinézia 6 választási körzetei közül az egyik.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első európai ember, aki a szigetekre tévedt James Cook kapitány volt 1769. április 12-én, a brit felfedezések idején, amikor a a Vénusz bolygóátvonulását vizsgálták. Az első utazás alkalmával (később még egy alkalommal járt a szigeteken) nevezte el a Szél alatti szigeteket Társaságnak, az angol Royal Society tiszteletére, akik az expedíció fő támogatói voltak. Azután, hogy Franciaország Tahiti protektorátusa lett 1840-ben, a britek és a franciák aláírták a Jarnac egyezményt 1847-ben, amelyben kinyilatkozták, hogy Raiatea, Huahine és Bora Bora királysága független maradhat mindkét hatalomtól. Azt is tartalmazta az egyezmény, hogy a szigetcsoport felett nem uralkodhat egy uralkodó. Franciaország végül megszegte az egyezményt és számos helyi ellenállás és konfliktus után gyarmati birodalmához csatolta a szigeteket 1888-ban (a Szél felőli szigetek után nyolc évvel). Az ú.n. Szél alatti háború 1897-ig tartott.[1][2]

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szigetek többsége sziklás, hegyes, vulkanikus kőzetű. Magasan a hegyekben is találhatók korál ágyak. A láva különböző formákban fordul elő, akár szilárd folyamként is. A vulkanikus aktivitás már olyan régen megszűnt, hogy a krátereket szinte teljesen eltüntette már az erózió.

Élővilág[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A növényvilágot főleg kenyérfa, csavarpálma és kókusz pálma jelenti. A korlátozott számú állatvilág vaddisznókból, patkányokból és kisméretű gyíkokból áll. Néhány édesvízi hal is megél a szigeteken található patakokban, azonban lényegesen jelentősebb a szigeteket körbezáró korall zátonyok halvilága.

Turizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A turizmus jelenti a szigetek gazdaságának oszlopát. Mezőgazdaságból származó termékeik a kopra, a cukor, a rum, a gyöngyház és a vanília.

A szigetek részei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Szél alatti szigetek domborzati térképe.
  • Raiatea - (a legnagyobb sziget a csoportban); tahiti nevei: Havai és Ioretea
  • Huahine - amely magas dagálykor két szigetre osztódik, északon a Huahine Nui ("nagy Huahine") és délen a Huahine Iti ("kis Huahine) - tahiti neve: Mata'irea
  • Tahaa - tahiti neve: Uporu
  • Bora Bora - tahiti neve: Vava'u
  • Tupai - tahiti neve: Motu Iti
  • Maupiti - tahiti neve: Maurua
  • Manuae (más néven Szicilia Atoll)
  • Maupihaa (más néven Mopelia)
  • Motu One (más néven Bellinghausen)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]