Maurice Hilleman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maurice Hilleman
Született1919. augusztus 30.
Miles City
Elhunyt2005. április 11. (85 évesen)
Philadelphia
Állampolgárságaamerikai
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozásamikrobiológus
Iskolái
KitüntetéseiNemzeti Tudományos Érem (1988)
A Wikimédia Commons tartalmaz Maurice Hilleman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maurice Ralph Hilleman (Miles City, Montana, 1919. augusztus 30.Philadelphia, Pennsylvania, 2005. április 11.) amerikai mikrobiológus, vakcinológus. Közel 40 védőoltást fejlesztett, többet, mint bármely más tudós. Az ajánlott védőoltások közül nyolcat ő fejlesztett ki: a kanyaró, a mumpsz, a hepatitisz A, a hepatitisz B, a bárányhimlő, az agyhártyagyulladás (meningitis), a tüdőgyulladás (pneumonia) és a Haemophilus influenzae baktériumok ellenit. Úgy ítélik meg, hogy több életet mentett meg, mint bármely más 20. századi kutatóorvos.[1]

Tanulmányai[szerkesztés]

1941-ben Montana Állam Egyetemén szerzett diplomát, majd 1944-ben a Chicagói Egyetemen doktori fokozatot mikrobiológusként.

Pályafutása[szerkesztés]

1948-tól között az Army Medical Center légúti megbetegedésekkel foglalkozó osztályát vezette. 1957-ben, amikor elindult a huszadik század három influenza-világjárványának egyike, az ázsiai influenza, jelentős szerepe volt az Egyesült Államok védekezésének megszervezésében.

1957-től között a Merck & Co. gyógyszergyár víruskutató osztályát vezette. Itt fejlesztett ki közel 40 védőoltást. 1984-ben a Merch kutatólaborok alelnökeként ment nyugdíjba.

Elismerései[szerkesztés]

Hilleman a National Academy of Sciences, a National Academy of Medicine, az American Academy of Arts and Sciences és az American Philosophical Society megválasztott tagja volt.

1988-ban a biológia terén ő volt az egyik díjazottja a Nemzeti Tudományos Éremnek, az Egyesült Államok legmagasabb tudományos elismerésének.

Robert Gallo amerikai kutatóorvos, az AIDS-et okozó vírus, a HIV egyik megtalálója azt mondta róla: "Ha egy olyan személyt kellene megneveznem, aki többet tett az emberi egészség érdekében, kevesebb elismeréssel, mint bárki más, akkor az Maurice Hilleman lenne. A történelem legsikeresebb vakcinológusaként kellene elismerni."[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maurice Hilleman című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]