Maik Bullmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maik Bullmann
Bullman 2012-ben
Bullman 2012-ben
Született1967. április 25. (57 éves)
Frankfurt (Oder), NDK
Becenevebirkózó, olimpiai bajnok
Állampolgársága
Nemzetiségenémet Németország
Foglalkozásabirkózó

Magassága185 cm
Testtömege82 kg[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Maik Bullmann témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
 Németország színeiben
Birkózás
Olimpiai játékok
arany
1992 Barcelona
Kötöttfogás 96 kg
bronz
1996 Atlanta
Kötöttfogás 90 kg

Maik Bullmann (Frankfurt (Oder), NDK, 1967. április 25. –) német olimpiai bajnok birkózó, a német kötöttfogású birkózó-válogatott kapitánya.

Maik Bullmann az NDK-ban született és Odera-Frankfurtban nőtt fel. Tehetségét már korán felismerték, így került a frankfurti ASK sportklub csapatába. Géplakatosnak tanult, ezzel egy időben birkózóedzéseken vett részt. Már 1986-ban jó eredményeket ért el az ifjúsági EB-n, majd az azt követő világbajnokságon is. A szöuli olimpián az NDK csapatában vett részt, de nem tudott jó eredményt elérni. 1989 májusában már félnehézsúlyban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett az oului versenyen.

1989 nyarán, míg az NDK-ban a rendszerellenes tüntetések zajlottak, addig Bullmann Svájcban világbajnoki aranyérmet szerzett. 1990-ben egy súlycsoporttal feljebb indult az EB-n, így csak ezüstérmet szerzett, de a világbajnoki címét 1990-ben és 1991-ben is megvédte. 1992 a legsikeresebb éve volt a birkózónak. Áprilisban visszaszerezte Európa-bajnoki aranyérmét, majd augusztusban olimpiai bajnok lett félnehézsúlyban. 1994-től formája folyamatosan hanyatlott. Ebben az évben az Eb-n ezüstérmes, míg az 1996-os olimpián bronzérmet szerzett. 2000-ig vett részt világversenyeken, a sydneyi olimpiára már nem tudta kvalifikálni magát.

2001-ben sportpályafutását befejezvén jelentkezett a Német Birkózó Szövetség edzőképző tanfolyamára. Jelenleg a német birkózó-válogatott edzője, aki a kötöttfogású szakágért felelős.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maik Bullmann című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. Olympedia (angol nyelven), 2006