Mahmud mohéli régens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mahmud
Mahmud bin Szaidi Hamadi Makadara
Mohéli Szultánság régense
Mahmud
Uralkodási ideje
1889. szeptember 18. 1897. október 9.
ElődjeFadeli bin Oszman
Balia Dzsuma (régensnő)
Abudu Tszivandini
UtódjaLouis Mizon (francia rezidens Mayotte-on)
Életrajzi adatok
UralkodóházImerina-dinasztia (Al-Buszaid/Al-Szaid-dinasztia)
Született1863
Fomboni, Mohéli
Elhunyt1898. október 18. (35 évesen)
Saint-Denis, Réunion
ÉdesapjaSzaidi (Szajjid) Hamada (Muhammad bin Nasszer Al-Buszaidi) Makadara (Mkadara) zanzibári és ománi herceg, Moheli hercege és régense (?–?)
ÉdesanyjaDzsombe Szudi mohéli királynő (1836/37–1878)
Testvére(i)
GyermekeiManini herceg
SablonWikidataSegítség

Mahmud (Fomboni, Mohéli, 1863Saint-Denis, Réunion, 1898. október 18.) vagy teljesebb néven: Mahmud bin Szaidi Hamadi Makadara, trónkövetelő: (18851886), Mohéli (comorei nyelven Mwali) régense a húga, Szalima Masamba nevében a Comore-szigetek egyik szigetén. A madagaszkári eredetű Imerina-dinasztia tagja. I. Ranavalona és III. Ranavalona madagaszkári királynők rokona.

Származása[szerkesztés]

Dzsombe Szudi királynő-szultána 1863-ban az udvarhölgyeivel egy francia küldöttség fogadásakor. A királynő jobbján látható elsőszülött fia, az ekkor négyéves körüli Mohamed trónörökös, az ugyanebben az évben született Mahmud idősebb bátyja. Désiré Charnay (18281915) francia utazó felvétele

Édesanyja Dzsombe Szudi mohéli királynő (szultána). Anyja révén, aki a madagaszkári királyi házból, az Imerina-dinásztiából származott, Ramanetaka-Rivo (–1842) madagaszkári hercegnek és marsallnak, valamint Ravao (–1847) madagaszkári királynénak, I. Radama madagaszkári király harmadik feleségének volt az unokája. Szalima Masamba anyai nagyapja, Ramanetaka-Rivo herceg I. Radama halála (1828) után Radama egy másik feleségének, Ranavalonának a trónra jutása után, hogy mentse az életét, a Comore-szigetekre menekült, felvette az iszlámot és az Abdul Rahman nevet, majd 1830-tól Mohéli szigetének a szultánja lett.[1]

A szülei 1861-ben, Le Monde illustré

Mahmud anyai nagyanyja, Ravao királyné pedig miután az első férje, I. Radama elvált tőle, feleségül ment annak rokonához, Ramanetaka-Rivo herceghez, és Radama főfeleségének, I. Ranavalonának a hatalomra kerülése után együtt menekült második férjével Mohélire, ahol őbelőle szultána lett. Majd Ramanetaka-Abdul Rahman halála után kiskorú lánya, Dzsombe Szudi lett az uralkodó, ő pedig lánya nevében átvette a régensséget, és hozzáment Ratszivandini tábornokhoz, aki az ő társrégense lett, de elvált tőle, és 1846-ban Szaid Abdul Rahman bin Szultan Alavi anjouani herceg felesége lett, viszont már a következő évben mérgezés következtében Mohéli fővárosában, Fomboniban elhunyt. Lánya, Mahmud anyja, Dzsombe Szudi királynő ekkor 10 éves volt.[2]

Édesapja anyjának zanzibári férje, Szaidi Hamada Makadara herceg, Szaid ománi és zanzibári szultán unokatestvére volt. Két bátyjából, valamint húgából is szultán lett: Mohamed (ur: 18651874), Abderremane (ur.: 18781885) és Szalima Masamba (ur.: 18881909).

Testvérei[szerkesztés]

Élete[szerkesztés]

1863. november 14-én Mohéli fővárosában, Fomboniban született. Tizenöt éves volt, mikor édesanyja 1878-ban meghalt. és mivel harmadszülött fiúként kevés esélye volt a trónra kerülésre, így az apja hazájába, Zanzibárba küldték tanulni. 1885-ben az ifjabb bátyja, II. Abdul Rahman meggyilkolása után 22 évesen tért vissza Mohélire Zanzibárból, és trónkövetelőként lépett fel elhunyt bátyja örököseként. A fivére megölését követően ugyanis Mohamed Sehe lett az új szultán, aki 1886-ban elfogadta a francia hegemóniát, és Moheli francia protektorátus lett. 1888-ban a húga, Szalima Masamba 14 évesen lett Mohéli királynője, de a kiskorúsága idején régensek uralkodtak helyette. A következő évben így a szultána-királynő harmadik bátyja. Mahmud 1889. szeptember 18-án vette át ezt a posztot. Húgát ekkor elküldték tanulni Mayotte-ra, ahova 1889. november 1-jén, 15. születésnapján érkezett meg, majd Réunionra, amely már francia gyarmat volt. Az ifjú királynő hosszú életében soha többé nem látta viszont szülőhazáját, Mohélit, és amikor azonban húga elérte a nagykorúságot 1892-ben, akkor sem mutatott különösebb érdeklődést az államügyek iránt, így Magmud továbbra is régens maradt a húga nevében. Ezt a passzivitást a növekvő francia befolyás és az 1886-tól létező francia protektorátus is örömmel kihasználta, így párhuzamosan francia helytartók is kormányoztak a királynő nevében, míg az ifjú szultána a francia Réunion gyarmatszigetén tartózkodott.

Mahmudot, aki a tényleges hatalmat gyakorolta Mohélin, 1897. október 9-én lemondatták a franciák, és évjáradék fejében a fiával együtt elszállították Mohéliről. Ő viszont Zanzibárba menekült, de itt a francia konzul segítségével elfogták, és előbb Madagaszkárra, majd Réunionra deportálták, és itt halt meg vérhasban 1898. október 18-án.

Gyermeke[szerkesztés]

  • Ismereretlen nevű és származású feleségétől vagy ágyasától, 1 fiú:
    • Manini herceg

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Buyers, Christopher: Imarovatana: The Merina (or Hova) Dynasty (angol nyelven). The Royal Ark. (Hozzáférés: 2019. szeptember 10.)
  2. Buyers, Christopher: Madagascar/The Merina (or Hova) Dynasty (angol nyelven). The Royal Ark. (Hozzáférés: 2019. szeptember 10.)
  3. Buyers, Christopher: Oman (angol nyelven). The Royal Ark. (Hozzáférés: 2019. szeptember 10.)
  4. Fatima Djoumbe Soudi (francia nyelven). Geneanet. (Hozzáférés: 2019. szeptember 10.)
  5. Lásd Etter–Riquier (2012)
  6. Madagascar and Comoros (francia nyelven). indianoceanbooks.com. (Hozzáférés: 2019. szeptember 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]


Előző
Fadeli bin Oszman
Balia Dzsuma (régensnő)
Abudu Tszivandini
Mohéli régense
1889 – 1897
Következő
Louis Mizon (francia rezidens Mayotte-on)