Lophorhothon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lophorhothon
Evolúciós időszak: késő kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Alrendág: Iguanodontia
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Hadrosaurinae
Nem: Lophorhothon
Langston, 1960
Fajok
  • L. atopus Langston, 1960 (típus)

A Lophorhothon (Langston, 1960) (jelentése „tarajos orr” az ógörög λοφος / lophosz „fejdísz, taraj” és rhothon „orr” szavak összetételéből) a legelső dinoszaurusznem, amelyet az Egyesült Államok Alabama államában fedeztek fel. E kis, alig ismert dinoszaurusz volt az első hadrosaurina hadrosaurida, melynek maradványait elsőként fedezték fel az 1940-es években, (a Selma-csoportban) a Mooreville Chalk-formáció egy megnevezetlen, erodált kibúvásánál, ami a kora és középső campaniai korszakban keletkezett Dallas megye területén, Selma városától nyugatra. A taxonról később az észak-karolinai Black Creek-formációból is érkezett beszámoló. A holotípus, ami a chicagói Field Természetrajzi Múzeum (Field Museum of Natural History) gyűjteményében található, egy hiányos koponya és koponya alatti (posztkraniális) csontváz töredékes és széttagolt csontjaiból áll. A holotípus példány becsült hossza 4,5 méter.

Osztályozás[szerkesztés]

Több, mint 46 évvel Wann Langston Lophorhothon leírásának megjelenését követően egyes kutatók megkérdőjelezték a nem érvényességét. Felmerült például, hogy a leletanyag talán valójában egy fiatal Prosaurolophusé lehet. James P. Lamb (1998-ban) felvetette, hogy a nem talán valójában egy bazális iguanodontia volt, de ezt az elképzelést széles körben nem fogadták el. Később mások (Horner, Weishampel és Forster, 2004-ben) a Lophorhothont bazális hadrosaurinaként, az összes többi hadrosaurina testvértaxonjaként sorolták be,

Holotípus[szerkesztés]

A Langston által holotípusként kijelölt, P 27383 jelzésű példányt Rainier Zangerl és Bill Turnbull fedezte fel a Field Múzeum egyik expedíciója során, 1946-ban. A részét képezi a koponya félnél kisebb része, több csigolya, valamint a mellső és hátsó lábak jelentős része. A megőrződött koponya maradványok közé tartozik a négyszögcsont, a bal maxilla, a fogak, a járomcsont, a könnycsont, az orrcsont (a rajta levő dísszel), a szemmögötti csont, a homlokcsont, a homlokelőtti csont, a falcsont, a squamosális csont, a paroccipitális nyúlvány, valamint a predentális csont egy része. A példány valószínűleg egy tenger- vagy folyópartra került, ahol lesüllyedt és eltemetődött a Mississippi-öböl iszapos karbonát üledékében.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lophorhothon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Horner, J. R., Weishampel, D. B., and Forster, C. A..szerk.: Weishampel, D. B., Dodson, P., and Osmólska, H.: Chapter Twenty: Hadrosauridae, The Dinosauria, 2nd edition, University of California Press (2004) 
  • Lamb, J. P. (1998). „Lophorothon, an iguanodontian, not a hadrosaur”. Journal of Vertebrate Paleontology 18 ((3 Abstracts)), 59A. o.  
  • Langston, W. (1960). „The vertebrate fauna of the Selma Formation of Alabama, part VI: the dinosaurs. Fieldiana”. Geology Memoirs 3 (5), 315–359. o.  
  • Schwimmer, D. R..szerk.: D. L. Wolberg, E. Stump, and G. D. Rosenberg: Late Cretaceous dinosaurs in eastern USA: a taphonomic and biogeographic model of occurrences, Dinofest International Proceedings. The Academy of Natural Sciences, Philadelphia, 203–211. o. (1997) 
  • Thurmond, J. T., Jones, D. E.. Fossil vertebrates of Alabama. University of Alabama Press (1981)