Lee Miller Emile Morin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lee Miller Emile Morin
Lee Morin.jpg
Született
1952. szeptember 9. (62 éves)
Manchester
Foglalkozása katonatiszt, közhivatalnok
űrhajós
orvos
Iskolái New York-i Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lee Miller Emile Morin témájú médiaállományokat.

Lee Miller Emile Morin (Manchester, New Hampshire, 1952. szeptember 9. –) amerikai űrhajós, kapitány.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1974-ben az University of New Hampshire keretében matematikából és elektromos tudományokból szerzett oklevelet. 1978-ban az University School of Medicine (New York) keretében biokémiából vizsgázott. 1981-ben ugyan itt doktorált (MD), 1982-ben mikrobiológiából megvédte doktorátusát (Ph.D.). 1983-ban belépett a Haditengerészet állományába (USAF), a Medical Institute Groton (Connecticut) állományában, 1985-ig a tengeralattjárók tisztiorvosa. 1986-tól a Naval Aerospace Medical Institute (NAMI) sebész orvosa. 1988-ban az University of Alabama keretében egészségügyi ismeretekből kapott diplomát. 1989-ig a búvárok tisztiorvosa, majd magánpraxist folytat. A Sivatagi Vihar hadművelet időszakában újra aktív állományba került. 1992-től a NAMI speciális kutatások igazgatója.

1996. május 1-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Egy éves időtartamban az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára (egészségügy, űrhajózás, tudomány). Egy űrszolgálata alatt összesen 10 napot, 19 órát és 42 percet (260 óra) töltött a világűrben. Kettő űrsétája (kutatás, szerelés) alatt összesen 14 órát és 9 percet töltött a világűrben. 2002-ben köszönt el az űrhajósoktól. 2006-ig a NASA Igazgatóságának tagja, helyettes államtitkár, a Külügyminisztérium (Washington (város)|Washington]] tudományos munkatársa.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–110, az Atlantis űrrepülőgép 25. repülésének küldetés specialista. A 13. küldetés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), leszállították az első szegmenst, a központi rácsszerkezetet. Az S0 elem 12 tonnás, 13,4 méter hosszú és 4,6 méter széles. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Első űrszolgálata alatt összesen 10 napot, 19 órát és 42 percet (260 óra) töltött a világűrben. 7 240 000 kilométert (4 500 000 mérföldet) repült, 171 kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]