Lancia Lince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lancia 269 (Lince)

Típuspáncélautó
Fejlesztő ország Olasz Királyság
Harctéri alkalmazás
Alkalmazó országok Olasz Királyság
 Olasz Szociális Köztársaság
 Harmadik Birodalom
GyártóAnsaldo
Gyártási darabszám250
Háborús részvételmásodik világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet2 fő
Hosszúság3,2 m
Szélesség1,6 m
Magasság1,76 m
Tömeg3,19 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat14 mm
Elsődleges fegyverzet1 darab 8 mm-es Breda modello 38 géppuska
Műszaki adatok
Motornyolchengeres, 2617 cm3-es benzinmotor
Teljesítmény60 LE
Sebesség85 km/h
Hatótávolság350 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Lancia 269 (Lince) témájú médiaállományokat.

A Lancia Lince (magyarul Hiúz) egy olasz gyártmányú páncélgépkocsi volt, melyet 1943-1945 között használt az Olasz Szociális Köztársaság. A Lince a brit gyártmányú Daimler Dingo másolata volt, melyet főleg felderítésre használtak. Fegyverzete egy darab 8 mm-es géppuskából állt. Nagyjából 250 darab járművet gyártottak. A páncélautót a németek is használták Panzerspähwagen Lince 202(i) jelöléssel.

Történet[szerkesztés]

1941-ben a Hadügyminisztérium megbízást adott a Lancia autógyárnak egy négykerék-meghajtású, független felfüggesztésű, gyors és mozgékony páncélautó gyártására.

Az új járműből 1943-tól kezdődően 250 darabot gyártottak, amely a brit Daimler Scout Car vagy más nevén Daimler Dingo páncélautó másolata volt. A mintapéldányokat Líbiában zsákmányolták a britektől. A jármű prototípusát 1942 novemberében mutatták be.

Jellemzői[szerkesztés]

A jármű motorját a Lancia Astura gépkocsitól kölcsönözték. Sebességváltója az angol típus másolata volt. A jobb irányíthatóság érdekében mind a négy kerék kormányozható volt.

A legtöbb olasz harcjárművel ellentétben, melyek páncélzata szegecseléssel készült, a Lince páncélzatát a Dingo-hoz hasonlóan hegesztéssel készítették.

A fegyverzet egy darab 8 mm-es Breda modello 38 géppuskából állt.

Használat[szerkesztés]

Miután 1943-ban Olaszország átállt a Szövetségesek oldalára, a Lince az újonnan létrejött Olasz Szociális Köztársaság és a német Wehrmacht használatába került, ahol hatékonyan használták partizánok elleni műveletek során is.

A második világháború után a megmaradt példányokat a rendőrség, a Carabinieri és a Lancieri di Aosta alakulata használta.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lince (armored car) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lancia Lince című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.