Krúdy Jenő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krúdy Jenő
Született1860. június 18.[1]
Buda[1]
Elhunyt1942. október 22. (82 évesen)[2][3]
Budapest[4]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SírhelyeFarkasréti temető
SablonWikidataSegítség

Krúdy Jenő Ödön, teljes nevén: Krudy Jenő János Sándor, névváltozatok: Eugen von Krudy; Eugene de Krudy (Buda, 1860. június 18.[5]Budapest, 1942. október 22.[6][7]) magyar orvos, amatőr csillagász, a luzerni „Flammarion” Népcsillagvizsgáló alapítója. Krúdy Gyula (1878–1933) unokatestvére.

Életpályája[szerkesztés]

Krudy Mária Katalin fiaként született. Anyai nagyszülei Krudy János és Virágh Terézia. A budai alsóvízivárosi római katolikus plébánián keresztelték 1860. június 19-én. Gyermekkorában Nyíregyházán id. Krúdy Gyula – a nagy író apai nagyapja – nevelte. 1875-ben Svájcba költözött édesanyjához. Itt kapott orvosi diplomát, majd a holland gyarmati hadsereg katonaorvosaként egy évtizedet töltött a hátsó-indiai gyarmatokon. Leszerelése után előbb Szingapúrban, majd Bombayban élt. Angol barátainak segítségével tagja lett a londoni Royal Astronomical Society (Királyi Csillagászati Egyesület) társaságnak. Az 1910-es években Luzernben telepedett le, ahol egy szemklinikát vezetett. Amikor 1921-ben megtudta, hogy az egyetlen magyar állami csillagvizsgálót, az ógyallai Konkoly-alapítványú Obszervatóriumot Csehszlovákiához csatolták, hazatért, és felajánlotta az államkincstárnak saját csillagdájának felszerelését. 1922-ben a magyar államkincstárnak ajándékozta a teljes berendezést.

Munkássága[szerkesztés]

Sokat foglalkozott a csillagászati műszerekkel, elsősorban a távcsövek érdekelték. A homorú tükrű teleszkópok alkalmazását szorgalmazta. A Királyi Csillagászati Egyesület előtt tartott előadásában kifejtette, hogy: A tükrös távcső az egyetlen műszer, amelyen az egész jövendő csillagászat nyugszik. Különösen sokat fáradozott azon, hogy a homorú tükrök csiszolásának és fényezésének, valamint optikai ellenőrzésének egyszerű, gépek nélküli amatőrök által kivitelezhető módszereit kidolgozza. Az amatőr távcsőtükör készítéséről jelent meg német nyelvű műve 1919-ben, amelynek alapján világszerte ezerszámra készítettek jó minőségű reflektorokat. A nagy sikerű könyvet, a német A. Brunn kiegészítéseivel 1930-ban újból kiadták. Az amatőrcsillagászok, de a kisebb optikai műhelyek távcsőtükör-készítő tevékenysége ma is az általa kikísérletezett módszereken alapul. Megalapította a Flammarion Csillagászati Egyesületet, és a nagyközönség érdeklődését szolgáló Flammarion Csillagvizsgálót.

Temetése a Farkasréti temetőben történt.[7]

Művei[szerkesztés]

  • Einführung in der praktische Astronomie und Astrophysik (Lipcse, 1913)
  • Das moderne Spiegelteleskop in der Astronomie (Lipcse, 1919) (új kiadás; Lipcse, 1930)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Krúdy Gyula: Krúdy Eugén regényes története… (Magyarország, 1921. december 8.)
  • B. L.-K. Zs.: Krúdy Jenőről (Élet és Tudomány, 1978. 43)
  • Bartha Lajos: A tükörkészítés apostola: Krúdy Jenő. A Csillagvizsgáló, 1997. 6. (Salgótarján)
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái – új sorozat I–XIX. Budapest: Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete. 1939–1944.  , 1990–2002, a VII. kötettől (1990–) sajtó alá rendezte: Viczián János
  • Három évtized története életrajzokban. Szerkesztette: Gellért Imre és Madarász Elemér. Budapest, Európa Irodalmi és Nyomdai Rt., [1932].