Koháry Mária Antónia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Koháry Antónia szócikkből átirányítva)
Koháry Mária Antónia
Életrajzi adatok
Született1797. július 2.
Buda
Elhunyt1862. szeptember 25. (65 évesen)
Bécs
SírhelyCoburg
HázastársaFerdinánd szász–coburg–gothai herceg (1816. január 2. – )
Gyermekei
SzüleiMaria Antonia of Waldstein-Wartenberg
Koháry Ferenc József
Tevékenységzeneszerző
A Wikimédia Commons tartalmaz Koháry Mária Antónia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Csábrági és szitnyai herceg Koháry Mária Antónia Gabriella (Buda, 1797. július 2.Bécs, 1862. szeptember 25.) a nemes Koháry család tagja, II. Ferdinánd portugál király édesanyja, az első magyar zeneszerzőnő.

Élete[szerkesztés]

Koháry Mária Antónia grófnő (1815-től hercegnő) 1797-ben született herceg Koháry Ferenc József és gróf Maria Antonia von Waldstein zu Wartenberg leányaként. Atyja révén a bécsi udvari körök dédelgetett kedvence volt. Maga Ferenc császár irányította rá leendő férjének, Coburg Ferdinánd György Ágost hercegnek (1785–1851) a figyelmét. A herceg a császári hadseregben szolgált, és a napóleoni háborúk harcaiban többször is kitüntette magát. A Kulm melletti csatában nemcsak a porosz sereget mentette meg, és a tőlük elvett ágyúkat szerezte vissza, hanem közel 2000 hadifoglyot is ejtett. Egy ütközetben tíz sebet kapott. Érdemeiért megkapta a Mária Terézia-rend (MMThO) középkeresztjét is.

Esküvőjüket 1816. január 2-án Bécsben tartották meg. Házasságukból származik az egykori portugál, bolgár és a jelenlegi belga uralkodócsalád. 1827-ben anyja lépéseket tett, hogy a Koháry-vagyont a veje örökölhesse. Erre azért volt szükség, mert férje halála (1826) után sokan meg akarták szerezni a hatalmas birtokot. Végül 1830-ban sikerült a Koháry-birtokokat átruházni, több mint 1 800 000 forint kifizetése ellenében. Ennek az öröklésnek azonban édesapja szabott egy feltételt: a családnak viselnie kell a Koháry nevet is. Így aztán egy ideig használták a Coburg–Koháry családnevet.

1862-ben Bécsben halt meg.

Családja[szerkesztés]

1816 telén, Bécsben feleségül ment Ferdinánd György Ágost szász-coburg-gothai herceghez (1785–1851), akitől négy gyermeke született:

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]