Kender

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kender
Cannabis sativa
Cannabis sativa
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Kenderfélék (Cannabaceae)
Nemzetség: Cannabis
L.
Fajok
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kender témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kender témájú kategóriát.

A kender (Cannabis[1]) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályában a kenderfélék (Cannabaceae) családjának névadó növénynemzetsége.

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kender egy ókori ábrázolása

Szántók, parlagterületek gyomtársulásainak növénye. Az egész világon elterjedt mind vadon, mind haszonnövényként. Meleg éghajlaton bárhol megterem; a külön tágyalt fajokat (vagy taxonokat) Közép-Ázsia különböző részeiről származtatják.

Tulajdonságai, leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lágy szárú, egyéves, általában kétlaki növény. Virágpora allergén hatású.

Fajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyes botanikusok szerint a Cannabis sativa egyetlen faj, aminek több változata, illetve alfaja (például Cannabis sativa var. indica vagy Cannabis sativa ssp. indica) van. Vad változatai 2–3 méter magasra is megnőnek. Könnyen felismerhető jellegzetes, tenyeresen összetett, 3-11 ujjú fogazott leveleiről.

Gyakoribb azonban, hogy 3 külön fajt tartanak számon a nemzetségben: a Cannabis sativa mellett a Cannabis indicát vagy a Cannabis africanát és a Cannabis ruderalist, ami Kelet-Európában is honos faj, apró termetével és nappal hosszától független virágzásával tűnik ki a többi faj közül.

A C. sativa fölrajzi elkülönülés, morfológiai és kémiai tulajdonságok tekintetében alakkörökre oszlik oszlik.

A fontosabb variációk kiemelkedő jegyei:

Cannabis indica[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alaktani különbségek

Más néven Cannabis sativa var. indica. Pakisztánból és Indiából származtatható.

Jellemzői:

 • Alakja bokros, több fő virágcsúccsal,
 • alacsony, tömör megjelenésű, rövid szárcsomókkal,
 • széles ujjú nagy levelekkel (3-5 ujj),
 • többnyire sötét vagy méregzöld színű,
 • rövid beérési idejű,
 • CBD nagyobb arányban található benne, mint THC,
 • ezért „testi”, kanapéba szögező hatása kerül előtérbe,
 • illata határozottabb, erősebb, mint a sativáé,
 • hasonlíthat a macska- vagy borzvizelet szagára,
 • némelyik fajtáé viszont egzotikus, édeskés.

Rövid beérési ideje és alacsony mérete miatt kedvelt fajta a beltéren termesztők körében.

Általában később éri el a virágzóképes kort, mint a törzsváltozat, ami azt is jelenti, hogy hosszabb vegetatív szakaszra van szüksége.

Termőre fordulva nem nem nyúlik meg annyira, mint a törzsváltozat.

A kivirágoztatás (nappali órák számának csökkentése) miatti megugrás, megnyúlás a kezdeti méret 50–100%-a.

Cannabis sativa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Más néven Cannabis sativa var. sativa. Ázsiából, Amerikából és Afrikából származtatható, földrajzi helytől függően megjelenése különféle lehet, de fő tulajdonságai állandóak:

 • Magasra (akár 5 m-esre) növő,
 • nyúlánk, ágai egymástól viszonylag messzire helyezkednek el,
 • levelének ujjai keskenyek (6-12 ujj),
 • többnyire világos zöld színű,
 • hosszú beérési idejű,
 • THC-t nagyobb arányban tartalmaz, mint CBD-d (15%-20% THC tartalom),
 • ezért hatása inkább „agytekerős”, „flesselős”, nevettetős.

Magas, nyúlánk termete, hosszú beérési ideje miatt a 100%-ban sativa fajták nem kedveltek benti, de annál inkább elterjedtek a kinti termesztők körében.

Nyúlánk, szellős alkata miatt csak kis felületen tudja befogni egy beltéri lámpa egy pontból érkező sugarait, ezért nem képes hatékonyan felhasználni azt.

Mivel hamarabb ki lehet virágoztatni mint egy indicát, és beérési ideje hiába hosszabb (9-13 hét), a szüretelésük időpontja megegyezhet, hiszen annak több időt kellett vegetatív szakaszban töltenie, mire elérte azt az „ivarérett” kort, amikor már virágba borítható.

A virágzás beindításától kezdve 2-3-szor akkorára nőhet mint eredeti, vegetatív szakaszbeli mérete.

Sokan jobban kedvelik a sativát agyi, nevettetős, kreatív gondolkodásra serkentő hatását, az indicák fotelba szegező, testi, elnehezítő, vagy altató hatásával szemben.

Cannabis ruderalis[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Más néven Cannabis sativa var. ruderalis.

Fő jellemzői:

 • kis méret,
 • alacsony THC-tartalom,
 • virágba borulása független a nappali szakaszok hosszától – nem úgy mint a sativánál vagy az indicánál –, adott idő után mindenképp kivirágzik, függetlenül a megvilágítás hosszától.

Hasonló a parlagfűhöz.

Cannabis spontanea[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Más néven Cannabis sativa var. spontanea.

Vadon növő, akár nemesített (például rostkendernek) akár egy őshonos fajtának az elfajult, elvadult változata, hétköznapibb nevén vadkender, helyesen kivadult kender. A magyarországi vadkenderek nagy része valószínűleg nem ruderalis, hanem az előző század elején nagy területeken termesztett sativák elfajult, elvadult változatai, amik viszont keveredhettek ruderalisszal.

A kender mint haszonnövény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatal kender növény
A megtermékenyítetlen, termős virágzatú kender

A kender az egyik legősibb ipari növény. A kezdetektől fogva nem táplálkozási céllal, hanem rostjáért termesztették. A kőkori hálós halászat maradványai alapján megállapítható, hogy a fonalkészítés az egyik legrégebben űzött, máig fennmaradt foglalkozás. A kínaiak már i. e. 2800 évvel is jól ismerték, szöveteket és köteleket készítettek belőle, a japánok és mongolok már a pamut megismerése előtt felhasználták. Dél-Európában Hérodotosz idejében már (az i. e. 5. században) ismerték. Észak-Európába a szkíták hozták be i. e. 700 körül.

Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert. A magyarok is már a honfoglalás előtt ismerték a növényt és feldolgozásának módját. Ezt bizonyítja a kender, csepű, szösz szavaink török eredete.

A kender elsődleges megmunkálása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kender elsődleges megmunkálása lényegében a lenével azonos: feltárás (a rostok elválasztása a lenkóró egyéb szöveteitől áztatással, amit szárítás követ), a kórók törése, majd a rostok és a fás részek szétválasztása tilolással.

Textilipari felhasználás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kender fontos textilipari nyersanyag is.[2] Rostjai erősek, nedvességnek jól ellenállnak. Műszaki szövetek, vitorlavásznak, ponyvák, hevederek, zsákok, kárpitoskellékek, kötelek, zsinegek stb. készülnek kenderfonalból. A kenderkócból szintén fonalat fonnak, de ez csak alárendeltebb célokra használható.

A gyártási melléktermékek hasznosítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nem fonható kenderkócot tömítőanyagként használják például vízvezeték-csatlakozások tömítésére, vagy a kárpitosiparban tömőanyag gyanánt.

A kendermagból kisajtolt olaj étolajként, kence gyártására vagy szappan és kozmetikai cikkek készítésére is használható. A sajtolásnál visszamaradt olajpogácsa állati takarmányozásra is alkalmas.

A pozdorjából cellulózt, papírt és hőszigetelő lapokat gyártanak.

A kender mint gyógyszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kenderkivonat alapú gyógyszerészeti készítmény

A növény több mint 60 kannabinoid anyagot tartalmaz,[3] füvészkönyvekben gyakran említették, mint „minden bajra enyhülést adó gyógyírt”. Az USA (és más országok) gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni kender kivonatot, mint idegnyugtató szert. Mostanában is zajlik a vita a növény gyógyászati célú alkalmazása körül; a cannabis az orvosi kutatások eredményei alapján alkalmas (többek között) a sclerosis multiplexes betegek fájdalmas izommerevségének, az izomgörcsök, valamint a görcsök és a merevség okozta fájdalmak enyhítésére 40%-os mértékben [4], továbbá alkalmas a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő hányinger, és hányás kezelésére, megelőzésére [5] , illetve hatóanyagai hatékonyan csökkentik a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomást, valamint a kannabinoid szemidegvédő hatása is figyelemre méltó, mely glaukómás betegek esetében a vakság megelőzésének szempontjából lényeges. [6] A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelők nyomására az USA tizenkét államában engedélyezik a marihuána orvosi célú alkalmazását.

Rákellenes hatásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy Dr. Robert J. Melamede által vezetett, Cannabis Science INC™ denveri intézet legfrissebb kutatása szerint a magas THC hatóanyagtartalmú marihuána olaj képes a rák több típusát sikeresen kezelni.[7] Robert Melamede, Ph.D. Kannabisz kivonat terápiája pácienseinél sikeresen legyőzte a rák több fajtáját.[8] [9] [10] [11]

Canadai civil szervezetek, köztük Phoenix Tears és 12 közreműködő orvosuk szerint a marihuána növényből előállított olaj komoly segítséget adott tagjaik felépüléséhez, akiknek állapotuk a kemoterápia és sugárkezelés után sem javult. Többen a rák elsőszámú ellenszerének tartják, káros mellékhatások és a veszélyes sugárterápia alkalmazása nélkül, állapotukat a kezelés előtt és után orvosi bizonylatokkal alátámasztották.[12] [13]

Pszichoaktív hatóanyag (marihuána)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szárított, megtermékenyítetlen (termős) kendervirágzatot hívják marihuánának. A leginkább elterjedt fogyasztási módja a cigarettába sodrás, a jobban éghetőség kedvéért gyakran dohánnyal keverve. Ez az úgynevezett „joint”.

Gyakorinak mondható még a „bong” és a vízipipa is. Ennek előnye hogy a benne lévő víz minimálisan megszűri a füstben lévő káros anyagokat (ez függ a víz telítettségétől, az égetett anyag kátránytartalmától, és a bong szerkezeti tulajdonságaitól is) és le is hűti füstöt, így csökkentve a használó tüdejére nehezedő terhet.

A bongnál is egészségesebbnek és hatékonyabbnak mondható a vaporizer.[14]

Lényege, hogy a kendert csak 185-210 °C fokra hevíti, így az aktív hatóanyagok már elpárolognak, de mérgező égéstermékek gyakorlatilag nem keletkeznek, így nem kerül a kelleténél több káros anyag a használó tüdejébe, és természetesen dohányt sem kell használni a jobb éghetőség kedvéért, mint az előbbi módszereknél, bár ha a marihuána jó minőségű, akkor rendesen ég dohány hozzáadása nélkül is.

A virágzaton és a kísérőleveleken nagy számban található mirigyek által termelt gyantát – (például szitálással) elválasztva a többi növényi résztől – „kief”-nek vagy néha „pollem”-nek nevezik, ez nem összetévesztendő a porzós virágok virágporával (angolul: pollen). A virágpor egyáltalán nem tartalmaz aktív hatóanyagokat (THC-t), a kief viszont az egyik legpotensebb kivonás nélkül készíthető kenderkészítmény a hasis után tekintve, hogy a kannabinoidok főleg a kender gyantájában vannak jelen.

A kender gyantája összegyűjtve, préselve nevezhető hasisnak, színe az egészen zöldtől az aranybarnán keresztül a majdnem feketéig változhat, tisztaságától és az előállítás módszerétől függően.

Előállításának egyik hagyományos módja a szitálás és préselés. A szárított növényi törmeléket egy sűrű szövésű szöveten átszitálva, a szövet sűrűségétől függően különböző minőségű hasis állítható elő. Minél sűrűbb a szita, annál jobb minőségű lesz a hasis, mivel annál kevesebb növényi törmelék jut a gyantamirigyek közé. Ez a hasis színén is kitűnik: minél sárgább, annál tisztább.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A cannabis jelentése: ’kender’, a sativa jelentése: ’vethető, vetemény’, azaz itt: ’haszonnövény’
 2. Zilahi Márton: A textilipar nyersanyagai. Tankönyvkiadó, Budapest, 1953
 3. http://tasz.hu/files/tasz/imce/2-kender.pdf Kender-könyv, TASZ kiadvány, 8. oldal
 4. Kannabisz-kivonat enyhítheti a szklerózis multiplex tüneteit semmelweisfigyelo.hu 2012. október 15.
 5. Linda A Parker, Erin M Rock, and Cheryl L Limebeer, "Regulation of nausea and vomiting by cannabinoids" Br. J. Pharmacol. Aug 2011; 163(7): 1411–1422.
 6. I. Tomida, R. G. Pertwee, A. Azuara-Blanco1, "Cannabinoids and glaucoma", British Journal of Ophthalmology, May 2004; 88(5): 708–713.
 7. http://web.archive.org/web/20120505030743/http://cannabisscience.com/news-a-media/breaking-news.html Cancer Related News Releases
 8. http://web.archive.org/web/20120227013001/http://www.cannabisscience.com/download/2ndpatient_casestudy_feb072012_update.pdf
 9. http://web.archive.org/web/20110304013042/http://www.cannabisscience.com/download/cancer_extract_kills.pdf
 10. http://web.archive.org/web/20120227052002/http://www.cannabisscience.com/download/patientthree_feb112012_update2.pdf
 11. http://web.archive.org/web/20120227003733/http://www.cannabisscience.com/download/patientfour_feb012012.pdf
 12. http://phoenixtears.ca/video-library/ Phoenix Tears civil szervezet
 13. http://boards.cannabis.com/medicinal-cannabis-health/161539-granny-storm-crows-list.html Marihuána gyógyászati célra való alkalmazási területei, lista és orvosi referenciák
 14. [1] Cal NORML/MAPS Study Shows Vaporizer Can Drastically Reduce Toxins in Marijuana Smoke, Journal of Cannabis Therapeutics 4(1), 2004

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wiktionary-logo-hu.png
Nézd meg a kender címszót a Wikiszótárban!

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]