Kategória:Újvilági trópusok biobirodalma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az újvilági trópusok biobirodalma (Neotropis) a Föld biobirodalmainak egyike. területe gyakorlatilag azonoa a növényföldrajzi alapon kijelölt és vele azonos tudományos nevű flórabirodaloméval és csak minimálisan különbözik az újvilági faunabirodalomtól (Neogea).

Keleti partjait az Atlanti-, a nyugatiakat a Csendes-óceán mossa.

Újvilági trópusok flórabirodalma[szerkesztés]

Az újvilági trópusok flórabirodalmának (Neotropis) növényzete jelentősen különbözik az Óvilágétól. A trópusi nemzetségek 47 %-a csak az Óvilágban, 40 %-a csak az Újvilágban fordul elő (tehát mindössze 13 %-uk közös).

Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területei tartoznak ide, beleértve az Antillák szigeteit is. Az ember beavatkozása előtt csak ebben a flórabirodalomban fordultak elő az epifita broméliafélék (Bromeliaceae). E birodalom pozsgásai a kaktuszfélék (Cactaceae) és az agávéfélék (Agavaceae); itt élnek a pálmaliliomok (Yucca). Az újvilági trópusokról származik a kaucsukfa (Hevea brasilensis) és a valódi mahagóni (Swietenia sp.). A hegyvidékeken él a burgonyafélék (Solanaceae) számos faja (innen származik a burgonya és a paradicsom is).

Újvilági trópusok faunabirodalma[szerkesztés]

Az újvilági faunabirodalom (Neogea) nagyjából a társadalomföldrajzi értelemben vett Latin-Amerikát öleli fel — nemcsak annak kontinentális részét, de a környező szigetcsoportokat:

Rendszerint ide sorolják a Mexikói-fennsík két oldalán húzódó tengermelléki síkságot is. Egyetlen szárazföldi határa északon a Holarktisz nearktikus faunatartománya (más felosztásokban nearktikus faunabirodalom, Nearktisz) felé fokozatos, egy kisebb átmeneti területtel Mexikó északi részén. Ez a sáv nem azonos Észak- és Dél-Amerika növényföldrajzi egységeinek (pacifikus–észak-amerikai flóraterület, illetve újvilági trópusok flórabirodalma) határával, hanem a Mexikói-fennsík középső részén attól jóval délebbre öblösödik.

A kontinens legdélibb nyúlványán, a Tűzföldön egy másik keskeny átmeneti zóna választja el az antarktikus faunabirodalomtól (Antarctogea, illetve Archinotis).

Alkategóriák

Ez a kategória az alábbi 12 alkategóriával rendelkezik (összesen 12 alkategóriája van).

A(z) „Újvilági trópusok biobirodalma” kategóriába tartozó lapok

A következő 15 lap található a kategóriában, összesen 15 lapból.