Kígyófejű hal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kígyófejű hal
Akwa19 reedfish.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sokúszóscsuka-alakúak (Polypteriformes)
Család: Sokúszóscsuka-félék (Polypteridae)
Nem: Erpetoichthys
Faj: E. calabricus
Tudományos név
Erpetoichthys calabricus
(Smith, 1865)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Kígyófejű hal témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kígyófejű hal témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kígyófejű hal témájú kategóriát.

A kígyófejű hal vagy afrikai sokúszósangolna (Erpetoichthys calabaricus) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sokúszóscsuka-alakúak (Polypteriformes) rendjébe és a sokúszóscsuka-félék (Polypteriformes) családjába tartozó faj Erpetoichthys nemének egyetlen képviselője. A nemzetség neve a görög erpeton (csúszó-mászó) és Ichthys (hal) szóból származik. A nemzetség Calamoichthys néven is ismert.[1]

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Afrikában, Nigéria és a Kongó medencéjében honos, Ázsiában is igen elterjedt. Lassú folyású sós vagy langymeleg (22-28°C) vízben él. Tüdőjével szükség esetén a légköri levegőt is használni tudja (ami azt jelenti, képes túlélni azt az időszakot, amikor a víz alacsony oldott oxigéntartalmúvá válik), vagyis egy ideig víz nélkül életben marad. Éjszakai ragadozó, tápláléka gyűrűs férgekből, férgekből, rákokból és rovarokból áll.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testhossza a 90 centimétert is elérheti. Külalakra igen hasonlít a vízisiklóhoz, főleg a kopoltyúk különböztetik meg őket. Testszíne a sötétbarna különböző árnyalatai egész a világosbarnáig.[2]

Akváriumi tartása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mutatós akváriumi hal. Békés, ugyanakkor kiváncsi természetű, igazi személyiség. Nagy termete ellenére kisebb lakótársai az élelemért vagy lakótérért folyó kűzdelemben sokszor háttérbe szorítják. Különleges figyelmet kell fordítani az akvárium lefedésére, mert a kígyófejű hal hajlamos a víz felszínén siklani, időnként felugorva ki is ugorhat az akváriumból és a szárazon tekergőzik.

Bár éjszakai életet élő egyed, napközben könnyen előcsalogathatjuk egy kis étellel. Erre kíváló eledel a tubifex vagy lumbricina.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. L. Fishelson, Zoology, renewed and corrected ed. 1984, Hakibutz Hameuchad Pub. House, Israel 1984. Vol II, p.126 (Hebrew)
  2. A kígyófejű hal


Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reedfish című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.