Kétszintes repülőgép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az American Overseas "Flagship Denmark" becenevű Boeing 377 Stratocruiser repülőgépe
Az Airbus A380 a párizsi légibemutatón

A kétszintes repülőgép két utasfedélzettel rendelkezik, a második fedélzet lehet részben kétszintes és a főfedélzet alatt vagy felett található. Szinte az összes kereskedelmi repülőgép egy utas és egy csomagtérrel, a poggyász és konténerek raktározására szolgáló fedélzettel rendelkezik, de csak kevés az utasoknak kialakított teljes egészében kétszintes repülőgép van. A legtöbb esetben a repülőgépek 1/3-a csomagtér.

Történelem[szerkesztés]

Korábban sok kétszintes repülőcsónak volt, mint például a Boeing 314 Clipper és a Short Sandringham, a második világháború után pedig a Stratocruiser utasszállító repülőgép jelent meg, a részben kettős fedélzetű származéka a B–29 Superfortress volt. A repülőgép a légitársaságok körében népszerű lett a világ minden táján.

Az első kétszintes sugárhajtású utasszállító repülőgép a széles törzsű Boeing 747-es volt, a felső szintje kisebb mint a főfedélzet. A Boeing eredetileg a 747-es púpos részében védelmi és kereskedelmi rakományt helyeztek volna el. A kis felső fedélzeten található a pilótafülke és néhány utas számára kialakított üléssor, a teherszállító változatban felnyitható orral, amely akadálymentes hozzáférést biztosít a raktér teljes hosszában.

A széles törzsű Airbus A380, a törzs teljes hosszában kétszintes elrendezésű, ennek az alsó harmada a rakomány tárolására szolgál. Az első A380-800-ast a Singapore Airlines vette át ünnepélyes keretek között a franciaországi Toulouse-ban. A légitársaság 12 személyes luxus lakosztályt és két dupla ágyat alakított ki benne.[1]

Kétszintes repülőgépek listája[szerkesztés]

A JAL 747-ese a jellegzetes "púpos" felső fedélzettel
Kétszintes repülő csónakok
Részben kétszintes repülőgépek
Teljesen kétszintes repülőgépek
Teherszállító repülőgépek külön utasfedélzettel
Kétszintes teherszállító repülőgépek

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]