John Pius Boland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerzett érmek
John Pius Boland.jpg
Tenisz
Olimpiai játékok
arany
1896
Egyéni
arany
1896
Páros

John Mary Pius Boland (1870. szeptember 16.1958. március 17.) ír politikus, a Közrendiek Házában képviselő, az első olimpiai bajnok teniszben.

Boland jogot tanult a dublini, a birminghami és a Christ's College (oxfordi) egyetemeken. Szintén tanult Bonnban, ahol a Bavaria Bonn, a Cartellverband egyesületének a tagja lett.

Boland az 1896-os olimpia idején meglátogatta barátját, Thraszivoalosz Manaoszt Athénben. Manaosz, a szervezőbizottság tagja, bejegyezte Bolandot a tenisz selejtezőire. Boland gyorsan megnyerte az egyéni versenyt. Az első körben a német Friedrich Traunt, a második körben a görög Evangelosz Raliszt, az elődöntőben a szintén görög Konsztantinosz Paszpatiszt majd a döntőben az egyiptomi Dionysios Kasdaglist győzte le.

Boland ezután Traunnal, azzal a némettel, akit először búcsúztatott, benevezett a párosok versenyébe is, amit együtt megnyertek. Legyőzték az Arisztidisz és Konsztantinosz Akratopulosz görög párost az első fordulóban, majd Demetriosz Petrokokkinoszt és Kasdaglist a döntőben.

Később, 1900 és 1918 között Borland ír nacionalista képviselő volt, aki Dél-Kerryt képviselte a parlamentben.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]