Jason Reitman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jason Reitman
Született1977. október 19. (46 éves)[1][2]
Montréal
Állampolgársága
SzüleiGeneviève Robert
Ivan Reitman
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Jason Reitman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jason R. Reitman (Montréal, 1977. október 19. –)[4] kanadai-amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer és színész, aki a Köszönjük, hogy rágyújtott! (2005), a Juno (2007), az Egek ura (2009) és Pszichoszingli (2011) című filmek rendezőjeként vált ismertté. Egy Grammy-díjat, egy Golden Globe-ot és négy Oscar-jelölést kapott, ebből kettőt a legjobb rendezésért. Reitman kanadai és amerikai kettős állampolgár, Ivan Reitman rendező fia.

Élete[szerkesztés]

Reitman a kanadai Québecben (Montréal) született, Geneviève Robert színésznő, aki néha Geneviève Deloir néven szerepel, és Ivan Reitman filmrendező fiaként. Reitmannak két húga van: Catherine Reitman, színésznő, producer és író, aki három évvel fiatalabb, és Caroline Reitman, ápolónő, aki 12 évvel fiatalabb.

Reitman édesapja Csehszlovákiában született, zsidó szülők gyermekeként, akik a holokauszt túlélői voltak. Reitman apai nagyapja egy mosodát, majd egy autómosót vezetett.

Édesanyja keresztény családból származik, francia-kanadai eredetű; áttért a judaizmusra.[5][6][7] Még gyermekkorában a családja Los Angelesbe költözött.[8]

Édesapja, Ivan rendezte a Szellemirtók, a Szellemirtók 2., a Bombázók a seregnek és az Ovizsaru című filmeket. Reitman a forgatásokon nőtt fel, és vannak olyan fotói, amelyeken 1978-ban, kisbabaként a Party zóna forgatásán látható. Ez megmutatta neki, hogy a filmkészítés „egy munka, amit emberek végeznek, hogy ez nem csak egy varázslat, ami megtörténik”.

Jason úgy írta le gyermekkori önmagát, hogy "egy lúzer... egy filmes stréber... [és] szégyenlős."[9] Az 1980-as évek végén Reitman kisebb színészi szerepekben kezdett el feltűnni, és produkciós asszisztensként dolgozott apja filmjeiben. Sok időt töltött apja filmjeinek vágószobáiban, hogy megtanulja a folyamatot.[9]

Reitman 1995-ben végzett a Harvard-Westlake Schoolban; magasugró volt a középiskolában, az Occidental College Hall-of-Famer Phil Sweeney edzője volt.[10]

Reitman a Skidmore College-ba járt, és orvosi tanulmányok szakon indult volna, mielőtt átiratkozott a Dél-kaliforniai Egyetemre (USC), ahol angol/kreatív írás szakon folytatta tanulmányait. A USC-en a Commedus Interruptus improvizációs csoporttal szerepelt.[11]

Magánélete[szerkesztés]

Reitman önjelölt libertáriánus.[12]

Amikor Reitman 16 éves volt és még középiskolás, összeköltözött egy nála 10 évvel idősebb nővel. 7 év után különváltak.

2000-ben, 23 éves korában Reitman randizni kezdett szomszédjával, Michele Lee íróval, akivel együtt írta a 2004-es "Consent" című rövidfilmet. Összeházasodtak, és van egy Josie nevű lányuk, aki 2006-ban született.[13] 10 év együttlét után Reitman 2011 júniusában beadta a válópert, és 2014 óta külön élnek.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Rendező Író Producer Megjegyzés
2005 Köszönjük, hogy rágyújtott! Thank You for Smoking Igen Igen Nem
2007 Juno Juno Igen Nem Nem Jelölve- Oscar-díj a legjobb rendezőnek
2009 Egek ura Up in the Air Igen Igen Igen BAFTA-díj a legjobb adaptált forgatókönyvért
Golden Globe-díj a legjobb forgatókönyvnek
Jelölve- Oscar-díj a legjobb filmnek
Jelölve- Oscar-díj a legjobb rendezőnek
Jelölve- Oscar-díj a legjobb adaptált forgatókönyvért
Jelölve- BAFTA-díj a legjobb filmnek
Jelölve- Golden Globe-díj a legjobb rendezőnek
2011 Pszichoszingli Young Adult Igen Nem Igen
2013 Nyárutó Labor Day Igen Igen Igen
2014 Férfiak, nők és gyerekek Men, Women & Children (film) Igen Igen Igen
2018 Pszichoanyu Tully Igen Nem Igen
Így ne legyél elnök The Front Runner Igen Igen Igen
2021 Szellemirtók – Az örökség Ghostbusters: Afterlife Igen Igen Nem

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jason Reitman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  2. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b https://www.goldenglobes.com/person/jason-reitman
  4. Crew: Jason Reitman, Director, Co-Screenwriter, Producer. Up In the Air (official site). [2014. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 23.)
  5. Goodman, Lee-Anne. „Jason Reitman just 'had to make' 'Juno'”, Canadian Press, CTV News Toronto, 2009. december 5. (Hozzáférés: 2010. január 18.) [halott link]
  6. Lamble, David. „Frequent flier brings the bad news”, Bay Area Reporter , 2009. december 17. (Hozzáférés: 2014. április 14.) 
  7. "He and his French-Canadian wife, who converted to Judaism, are bringing up their children in the same tradition."[halott link]
  8. Jason Reitman Biography. movies.yahoo.com. (Hozzáférés: 2010. május 24.)
  9. a b Ebert, Roger. „"Juno's" Reitman on Ellen Page: "She's the real thing. Fearless"”, 2007. december 8. (Hozzáférés: 2014. április 15.) 
  10. From the Commentary to Juno. Reitman states that the High-Jumper is a call out to his days as a High-Jumper.
  11. Wheeler, John. „Reitman finds himself on the ascent”, Daily Trojan , 2009. december 1. (Hozzáférés: 2014. április 15.) 
  12. Director Jason Reitman on the Front Runner, Gary Hart, and the Private Lives of Politicians, 2018. november 21.
  13. Steinman, Alex: 'Up in the Air' director Jason Reitman files for divorce from wife Michele Lee. New York Daily News, 2011. június 22. (Hozzáférés: 2011. december 27.)

További információk[szerkesztés]