Isaac Massa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Isaac Massa
Frans Hals 031.jpg
Született
1586. október 7.
Haarlem
Elhunyt
1643 (56 évesen)

Isaac Abrahamsz. Massa (Haarlem, 1586. október 7.1643. körül) gabonakereskedő, holland diplomata, műértő Oroszországban. Ismert arcképét Frans Hals festette 1626-ban, a Galley of Orintario őrzi Torontóban.

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Atyja, Ábrahám Massart ruhával és selyemmel kereskedett, végül Antwerpenben telepedett le, Isaac Massa 1600-ban, 14 évesen veszítette el atyját. Isaac Massa azt írta, hogy korábbi ősei nagyon gazdagok voltak. Massa utazásokat tett, anyja 1601-ben küldte először Oroszországba. Massa egy orosz nemesembertől megtanulta az orosz nyelvet. A protestáns hit terjedéséről történelmi nyomatokat adott az orosz nemesembernek, ki cserében egy Északkelet-Oroszországról készített értékes állami térképet nyújtott át Massa részére. 1604-1613 közt zavargások törtek ki Oroszországban a cári trón utódlása miatt, így Massa kerülő úton, Arhangelszk irányában tért vissza Hollandiába.

Térkép az északkeleti orosz, a szamojéd és a Tunguz földről (1612)

Massa második orosz útjára IV. Vaszilij orosz cár halála után I. Mihály orosz cár uralkodása idején került sor, ekkor nagyobb nyugalom volt Oroszországon belül, de ekkor meg a hódító háborúk okoztak gondot, Lengyelországot, Svédországot akarta bekebelezni a cár. Az oroszok stratégiai cikkek (ólom, puskapor) iránt érdeklődtek. A holland kereskedőket pedig igen érdekelni kezdték az Arhangelszk körül található drágakövek.

Massa harmadik utazása alkalmából tolmács volt az orosz-svéd béketárgyalásokon, végül Stolbovóban megszületett a békeszerződés Svédország és Oroszország közt 1617. február 27-én. Ez a békeszerződés megteremtette az alapját Svédország aranykorának, ekkor ez az ország lett az európai szuperhatalom.

Massa negyedik utazását 1618-ban az angol pézsmakerekedők társaságának megbízásából tette, hogy helyreállítsa a jó kapcsolatot Oroszországgal a prémkereskedelem terén. Közben nagy balesetek történtek, Arhangelszk teljesen leégett, a nyugat-európai kereskedőknek itt sok árújuk megsemmisült, s mindehhez az Európába tartó árukkal megrakott hajó Lappföldön viharba került és elsüllyedt.

Isaac Massa és felesége, Beatrix van der Laen portréja Frans Hals által (Rijksmuseum, Amszterdam)

1622-ben feleségül vette a haarlemi polgármester Beatrix van der Laen nevű leányát, jóbarátja, Frans Hals lefestette az új házasokat. Frans Hals és Isaac Massa jóbarátok voltak. Isaac Massa tovább folytatta a kereskedelmi diplomáciai tevékenységet Oroszországgal, de Svédország és Oroszország közt is közvetített a kereskedelem terén. 1630-ban igen éles verseny alakult ki a gabonaárak miatt. Massa mindig sikeresen meg tudta kötni az egyezségeket mindenki megelégedésére, talán csak egyetlen kereskedelmi megállapodása vallott kudarcot.

1639-ben meghalt a felesége, újraházasodott, mindkét házasságából két-két gyermek született. Gyermekei boldogultak a polgári életben, a nagyobbak közül az egyik tolmács, a másik közjegyző lett. Mint említettük Massa Frans Hals jóbarátja, John Torrentius festőnek pedig mecénása. Massa korának igen művelt embere volt, utazásainak tapasztalatairól könyveket írt, azok nyomtatásban is megjelentek, igen értett a térképészethez.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Isaac Massa témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Isaac Massa című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.