Rijksmuseum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A múzeum főbejárata
Az épület hátsó frontja
A Philips-szárny
Cornelis Sebille Roos, a múzeum első igazgatója

A Rijksmuseum (Rijksmuseum Amsterdam) Hollandia nemzeti múzeuma, évi mintegy 900 000 látogatóval. Ez a holland aranykor festészetének alighanem legjelentősebb bemutató helye. Amszterdamban a Museumpleinen áll, a Van Gogh Múzeum, a Stedelijk Múzeum és a Concertgebouw közelében. Nemcsak a világ legjelentősebb Rembrandt-gyűjteménye van itt, de Hollandia legnagyobb nyilvános művészettörténeti könyvtára is.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A holland királyi gyűjtemény látogathatóvá tételét először a 18. század végén javasolták, és az első kiállítás éppen a századfordulón, 1800-ban nyílt meg Hágában, majd az 1806-ban trónra lépett Louis Bonaparte kérésére átköltöztették Amszterdamba.

Annak érdekében, hogy az impozáns gyűjtemény megfelelő méretű és küllemű épületben tudják elhelyezni, először 1963-ban írtak ki pályázatot a leendő múzeum megtervezésére – ezt azonban megfelelőnek ítélt pályamunka hiányában érvénytelenné nyilvánították. Az 1876-ban kiírt újabb pályázatot Pierre Cuypers nyerte gótikus és reneszánsz elemeket halmozó tervével.

Az építkezést még abban az évben megkezdték; az új épület 1885. július 13-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

2003-ban kezdték el az épület átfogó felújítását, aminek befejezését 2013-ra tervezik. Az átalakítást két spanyol építész Antonio Cruz és Antonio Ortiz vezeti. 2012-re a múzeum Philips-szárnya készült el és látogatható; itt a teljes, mintegy 1 millió darabos kiállítási anyag mintegy 40 százaléka tekinthető meg.

A gyűjtemény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A múzeum Rembrandt, Frans Hals, Vermeer, Jacob van Ruisdael, Jan Steen és más festők alkotásain túl számos érdekes gyűjteménnyel rendelkezik:

  • Babaház;
  • delfti porcelán gyűjtemény;
  • ázsiai képzőművészeti gyűjtemény.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A múzeum kicsinyített, valósághű mása a Hága melletti Madurodam makettparkban is látható.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]