I. Muvatallisz hettita király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Muvatallisz
Titulusai Tabarnasz, Nagy Király
Hatti királya
Muwatalliš
Uralkodása
Uralkodás kezdete: i. e. 1400 körül
Örököse Muvasz
Elődje II. Huccijasz
Utódja Kantuccilisz(?)
I. Tudhalijasz(?)
Életrajzi adatok
Házastársa Valannisz
Gyermekei Muvasz(?)
Tudhalijasz(?)
Édesapja II. Hantilisz(?)
Édesanyja II. Harapszilisz(?)

I. Muvatallisz II. Huccijasz alatt a testőrség parancsnoka volt. E pozíciója a hettita hagyomány figyelembe vételével valószínűsíti, hogy Huccijasz fia volt, de esetleg lehetett a testvére is. Muvattalisz meggyilkolta Huccijaszt és elfoglalta a trónt is, majd testőrparancsnokká a saját fiát (vagy testvérét), Muvaszt nevezte ki, aki a GAL.MEŠEDI címet viselte.

Uralkodása alatt történt az egyiptomi II. Amenhotep első (és egyetlen) szíriai hadjárata.

Nem tudni, Muvatallisz mennyi ideig uralkodott, és hogyan szállt a trón utódjára. Halálát egy palotai puccs okozta, amelyet Himuilisz, a palota alkalmazottainak vezetője robbantott ki, valamint részt vett benne az Arany Harciszekeresek parancsnoka, Kantuccilisz is. Otten 1982-ben felvetette, hogy utódja, Tudhalijasz Muvatallisz ifjabb fia lehetett. Más elképzelések szerint Kantuccilisz volt I. Tudhalijasz apja. Ez esetben Kantuccilisz Muvatallisz testvére lehetett, mivel Tudhalijaszról azt állítják a hettita források, hogy nagyapja király volt.

Olyan álláspont is létezik, amely szerint Muvatallisznak egyáltalán nincs köze a hettita uralkodóházhoz, ebben az esetben I. Tudhalijasszal a korábbi jogos örökösödési ágra szállt vissza a hatalom. Ez esetben azonban nehezen magyarázható, hogy Kantuccilisz (a meggyilkolt Hantilisz fia) hogyan tölthetett be olyan magas udvari rangot.

Neve[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

I. Muvatallisz az első olyan hettita uralkodó, akinek neve a luvi nyelvből származtatható. Mindjárt „beszélő név”: a luvi mu-u-wa2 tő főnévként „erő, hatalom” jelentésű, igeként is használható „legyőz” értelemben. A mu-u-wa2-ta ennek gyakorító képzős változata, nagyjából a „hatalmas hatalom” vagy „erős erő” kifejezésekkel lenne fordítható. A szó végi tag egyszerű személynévképző.

A név egy lehetséges luvi írása:

Luvi muv2.jpgLuvi U1.jpgLuvi wawi2.jpgLuvi ta2.jpgLuvi li.jpg

mu-u-wa2-ta-li

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
II. Huccijasz
hettita király
i. e. 1400 körül
Hattusa.liongate.jpg
Következő uralkodó:
I. Tudhalijasz