(III.) Tudhalijasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(III.) Tudhalijasz

Hatti királya
Tudḫaliyaš
Uralkodási ideje
i. e. 1360 vagy 1344 körül
ElődjeII. Tudhalijasz(?)
UtódjaI. Szuppiluliumasz(?)
Életrajzi adatok
Születetti. e. 14. század
Elhunyti. e. 1350
ÉdesapjaII. Tudhalijasz(?)
ÉdesanyjaSzatandu-Hepa(?)
Testvére(i)I. Szuppiluliumasz hettita király
Házastársa
Gyermekei
SablonWikidataSegítség

Tudhalijasz herceg, akit sokszor ifjabb Tudhalijasz néven neveznek, a hettita történelem rejtélyes alakja. Egyaránt lehet II. Hattuszilisz és II. Tudhalijasz fia is, bár az utóbbi talán valószínűbb. Nem tudni, hogy ténylegesen uralkodott-e, vagy ha igen, akkor mikor, ki után és előtt.

Néhány hettita felirat Tudhalijasz, a gyermek kifejezéssel utal rá, ez értelmezhető fiatal(abb)ként is. A nemesség és I. Szuppiluliumasz nem sokkal halála előtt tett esküt neki, amellyel elismert trónörökössé vált. A hadsereg tisztjeinek összeesküvése vetett véget életének. A lázadás azért tört ki, mert Hatti az összeomlás határán volt: a kaszkák Hattuszaszt ostromolták, Arzava nyugaton, Hajasza-Acci pedig északkeleten lendült támadásba. E támadásokat végül Szuppiluliumasz verte vissza.

II. Murszilisz szövegeinek lehetséges olyan értelmezése, hogy Hatti nyomorúságos állapotát, a betegségeket (pestisjárvány) az istenek azért küldték, hogy ifjabb Tudhalijasz halálát és I. Szuppiluliumasz ily módon megvalósuló trónbitorlását megbosszulják. Ez a CTH#378 számú, Első járványima címen ismert dokumentum.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Tudhalijasz(?)
hettita király
i. e. 1360 vagy 1344 körül
Következő uralkodó:
I. Szuppiluliumasz(?)
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap