Herzl-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herzl-hegy
Magasság834 m
OrszágIzrael
HegységJúdeai-hegység
Elhelyezkedése
Herzl-hegy (Jeruzsálem)
Herzl-hegy
Herzl-hegy
Pozíció Jeruzsálem térképén
é. sz. 31° 46′ 27″, k. h. 35° 10′ 50″Koordináták: é. sz. 31° 46′ 27″, k. h. 35° 10′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Herzl-hegy témájú médiaállományokat.

A Herzl-hegy (héberül: הר הרצל, Har Hertsel, angolul: Mount Herzl), más néven Emlékezés hegye (héberül: הר הזכרון, Har ha-Zikaron) 834 m magas hegy Jeruzsálem nyugati szélén, a Jeruzsálemi-erdő mellett. Nevét Herzl Tivadarról, a modern politikai cionizmus alapítójáról kapta. Nagy jelentőséggel bír Izrael és a zsidóság számára: itt található Izrael nemzeti temetője és más emlékhelyek, oktatási létesítmények; itt tartják az Izrael Elesettjeinek Emléknapja állami záróünnepségét, valamint a Függetlenség Napja ünnepségsorozatának megnyitóját. Az emlékhely működtetője a Cionista Világszervezet (World Zionist Organization).[1]

Nemzeti temető[szerkesztés]

Herzl Tivadar sírja

Izrael Állam megalakulása után a hegyen Nemzeti Panteont alakítottak ki, és itt, a hegy tetején található díszsírhelyen temették el Herzl Tivadart, akinek holttestét végakaratának megfelelően Jeruzsálembe hozták.[2] Fekete márványból készült sírján mindössze neve olvasható négy héber betűvel. Itt nyugszik a családja, valamint a Cionista Világszervezet elnökei is.

Itt temették el Izrael Állam elnökeit, miniszterelnökeit, a Kneszet házelnökeit, valamint más, a kormány által kiválasztott méltóságokat.

A hegy északi oldalán húzódik Izrael nemzeti katonai temetője.(wd)[1]

Lásd még: A Herzl-hegyen eltemetett személyek (kategórialap)

Múzeumok és oktatási létesítmények[szerkesztés]

A terület bejáratánál található a Herzl-központ, mely egy korszerű multimédiás bemutatóhely a zsidó állam víziójáról. Bemutatja többek között Herzl bécsi tanulmányait korhű bútorokkal és műtárgyakkal. Közvetlenül mellette interaktív oktatási központ működik.

A Herzl-hegy nyugati oldalán található a holokausztnak emléket állító Jad Vasem múzeum.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Mount Herzl (angol nyelven). Cionista Világszervezet (World Zionist Organization), 2013. [2018. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 31.)
  2. Herzl Tivadar (magyar nyelven). Múlt-kor, 2004. május 21. (Hozzáférés: 2018. december 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mount Herzl című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]