Grámosz-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grámosz-hegy
A Grámosz-hegy csúcsa délről nézve
A Grámosz-hegy csúcsa délről nézve

Magasság2520 m
Ország
HegységPíndosz
Elhelyezkedése
Grámosz-hegy (Görögország)
Grámosz-hegy
Grámosz-hegy
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 40° 20′, k. h. 20° 45′Koordináták: é. sz. 40° 20′, k. h. 20° 45′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Grámosz-hegy témájú médiaállományokat.
A déli oldal Plikati felől nézve

Grámosz-hegy (albánul: Gramoz, arománul: Gramosta, Gramusta; görögül: Γράμος or Γράμμος) hegység Albánia és Görögország határán. A hegy az északi Píndosz-hegység része. Legmagasabb csúcsa Albánia és Görögország határán található: 2520 m (8268 láb).[1]) A régiót albánok, arománok és görögök lakják. A barnamedve előfordul a régióban.[2]

Földrajzi helyzete[szerkesztés]

Albánia Kolonja körzetének és Görögország Joánina és Kasztoriá regionális egységeinek határán fekszik. Három hegygerinc csatlakozik a legmagasabb csúcson, észak, délnyugat és kelet felé haladva. A Grámoszt nyugat felé az Osum folyó, északnyugat felé a Devoll, északkelet felé az Aliakmonas és dél felé a Sarantaporos övezi. A vidék nagyon ritkán lakott, az egyetlen jelentős város Erseka (Albánia) a nyugati lábánál. További falvak a hegyekben Grámosz (északkeleten), Aetomilitsa (délkeleten), Starje (nyugaton) és Plikati (délen). A közeli hegyláncok: a Smolikas délen, a Voio keleten és az Ostrovicë északnyugaton.

Történelem[szerkesztés]

Az Albániával határos fekvése miatt is a kommunisták bástyája volt az 1946-tól 1949-ig tartó görög polgárháborúban. A polgárháború utolsó csatája a „Fáklya” hadművelet volt, amelyben az Aléxandrosz Papágosz tábornok vezette jobboldali görög kormány reguláris fegyveres erői 1949-ben amerikai támogatással legyőzték a Görög Demokratikus Hadsereg lázadóit, és ezzel nagyjából végetért a görög polgárháború. A háború veszélyes öröksége az aknamezők megléte, amelyeket a kiterjedt aknamentesítés ellenére még nem sikerült teljesen felszámolni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Καψάλης Απόστολος: Ο Ορειβατικός Όμιλος Πύλης στον Γράμμο!. Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης. [2016. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 16.)
  2. Természetvédelmi Világszövetség, Európai Zöld Öv: The Green Belt of Europe From Vision to Reality (angol nyelven). europeangreenbelt.org pp. 80. [2015. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gramos című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]