Feketehangya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feketehangya
Kartonépítő fahangya (Lasius fuliginosus)
Kartonépítő fahangya (Lasius fuliginosus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Alrendág: Fullánkosok (Aculeata)
Öregcsalád: Hangyaszerűek (Formicoidea)
Család: Hangyák (Formicidae)
Alcsalád: Vöröshangyaformák (Formicinae)
Nemzetség: Feketehangya-rokonúak (Lasiini)
Nem: Feketehangya (Lasius)
L., 1758
Típusnem
Közönséges feketehangya (Lasius niger)''
Roger, 1861
Alnemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Feketehangya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Feketehangya témájú kategóriát.

Közönséges feketehangya (Lasius niger) levéltetveket (Cinara tujafilina) csiklandoz egy keleti tuja (Platycladus orientalis) levelén

A feketehangya (Lasius) a vöröshangyaformák (Formicinae) alcsaládjában a feketehangya-rokonúak (Lasiini) nemzetség névadó neme több mint száz leírt fajjal.

A fajokat életmódjuk alapján két csoportra osztjuk: a föld felett gyűjtögető (valódi) feketehangyákra és a föld alatt élő, a felszínre csak kivételes esetekben merészkedő borostyánhagyákra. A két csoport ránézésre erősen különbözik, a napfénytől elzárkózó borostyánhagyák ugyanis — amint erre nevük utal — pigmentjük nagy részét elvesztettél, kifakultak.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

A kozmopolita nem fajai zömmel Európában, Ázsiában és Amerikában élnek a trópusoktól a hideg mérsékelt égövig.

Hazai fajok[szerkesztés]

Magyarországon 21 faja honos (Csathó et al.):

A Kárpát-medencében a legközönségesebb hangyák közé tartozik. Különösen gyakori fajai (Tartally) a L. (Lasius) alnemzetségből:

valamint a vörös torú

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Kis termetűek; a legtöbb faj dolgozói 3–4 mm hosszúak.

A magyarul „feketehangyának” nevezett fajok színe csillogó fekete, a „borostyánhangyák” teste egyenletesen halványsárga. Dolgozók pontszeme többnyire teljesen, összetett szeme részlegesen visszafejlődött (Brehm).

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Bolyai jellemzően népesek, több ezer egyeddel.

A felszínen gyűjtögető feketehangyák tápláléka vegyes; az elhullott állatokat, a rovarokat, a mézet, a gyümölcsöket is megeszik. Kedvenc táplálékuk a mézharmat, mivel a legjobban a répacukrot tudják hasznosítani. Emellett kedvelik a mézet is, amire elsősorban a nyomelemek miatt van szükségük (Tartally).

A levéltetveket (Aphidoidea) aktívan védelmezik, így azok a hangyák segítségével elszaporodva érzékenyen károsíthatják tápnövényeiket. A gyűjtögető útján talált táplálékot a dolgozó megeszi (ettől potroha jól láthatóan megduzzad), és a bolyban előemésztett formában öklendezi vissza.

Főleg a

portyázói gyakran hatolnak be a házakba, és komolyan megdézsmálhatják a felhalmozott élelmiszereket (Brehm'57).

Idős[1] vagy már kiszáradt[2] fákban, illetve nagyobb fák tövében (Brehm) építik fel — a borostyánhangyák kivételével — a fa összerágott anyagából készített, feketésbarna kartonfészkeiket. A fák tövében épített bolyok építéséhez rendszerint földet is felhasználnak (Brehm). Kolóniái igen nagyra nőhetnek. Sok faj fészkeiben gyakoriak a hangyavendégek, például a hangyabogár (Clavius testaceus).

A borostyánhangyák ritkán jönnek ki a felszínre. Fészkeiket mélyen a földbe, gyakran nagyobb kövek alá építik. Egyes fajok fészkeik fölé jellemzően 30 cm magas és félgömb alakú felépítményt kupacolnak fel a járatokból, kamrákból kitermelt földből. Ezek a hangyák növények gyökerein élősködő levéltetveket tenyésztenek, és gyakorlatilag egyetlen táplálékuk az azok által termelt mézharmat.

A tetvek leggyakrabban:

nem képviselői. A hangyák aktívan gondozzák őket: petéiket összegyűjtik, és kikelésükig vigyáznak rájuk (Brehm).

Fiatal királynőik a rajzás után gyakran megpróbálnak más fészekbe betelepülni. Olyan fészkeket keresnek, amelyeknek nincs királynője (a leggyakrabban azért, mert öregkori végelgyengülésben meghalt). Rokon fajok fészkeibe is hajlamosak betelepedni, így például a kartonépítő fahangya (Lasius fuliginosus) átveszi a berki borostyánhangya (Lasius umbratus) fészkeit, utóbbi viszont:

fészkeibe települ be. Az átmeneti szakaszban a fészekben együtt dolgoznak a régebben ottlakó és az újonnan betelepült faj dolgozói (Foitzik–Fritsche).

Szaporodása[szerkesztés]

Fajai nyáron, nagy tömegekben rajzanak — különösen június-július fordulóján, az eső előtti szélcsendes napokon a közönséges feketehangya (Lasius niger).

Őszi lárvái aprók maradnak és bevárják egymást, és ebben az állapotban telelnek át. Ezután tavasszal nagyon gyorsan megnőnek (Tartally).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]