Vöröstorú feketehangya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vöröstorúfeketehangya
Dolgozók a boly bejáratánál
Dolgozók a boly bejáratánál
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Alrendág: Fullánkosok (Aculeata)
Öregcsalád: Hangyaszerűek (Formicoidea)
Család: Hangyák (Formicidae)
Alcsalád: Vöröshangyaformák (Formicinae)
Nemzetség: Feketehangya-rokonúak (Lasiini)
Nem: Feketehangya (Lasius)
Alnem: Lasius (Lasius)
Faj: Lasius emarginatus
Olivier, 1792
Szinonimák

Sárgahátú hangya[1]

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vöröstorúfeketehangya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vöröstorúfeketehangya témájú kategóriát.

Oldalnézetben
Fölülnézetben

A vöröstorú feketehangya (Lasius emarginatus) a a hangyák (Formicidae) állatcsalád vöröshangyaformák (Formicinae) alcsaládjában a feketehangya-rokonúak (Lasiini) nemzetség névadó feketehangya (Lasius) nemének egyik faja.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Alapvetően mediterrán faj, amely Nyugat-Európától és Nagy-Britanniától Dél-Oroszországig, illetve Anatóliáig és a Kaukázusig terjedt el.[2] Egyéb észlelései valószínűleg tévesek.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

A királynő 9 mm-es, a dolgozók 3–4 mm hosszúak. Amint ezt magyar nevük is jelzi, a dolgozók tora vörös, a fejük és potrohuk fekete.

50–60 % relatív páratartalom mellett aktív időszakában 21–28°C, a novembertől márciusig tartó pihenőidőben 5–8°C meleget igényel (Hangyafarm).

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Közép-Európában a Lasius (Lasius) alnemének egyik leginkább melegkedvelő faja. Szárazságkedvelő, a nedves helyeket kerüli, természetes élőhelyei a szárazabb erdők és gyepek. Közép-Európában különösen a gyér vegetációjú, napsütötte sziklás élőhelyeken gyakori. Változatos helyeken, így sziklák repedéseiben, kövek alatt, kövek alá, a talajba vagy elhalt fában fészkel. Hellyel-közzel a városokba is betelepül; ott fészkei falak repedéseiben, korhadó gerendákban, sőt még az aszfalt alatt is előfordulhatnak (Lőrinczi).

A fészeknek kirágott-kiásott üregeket összerágott famorzsalékból és talajszemcsékből regurgitált mézharmattal összekevert, kartonszerű anyaggal béleli, és abban alakítja ki járatait, kamráit. Ezt a szerkezetet tovább szilárdítják a rajta növekvő gombahifák (Lőrinczi).

Fejlett kolóniái egykirálynősek és népesek; a dolgozók száma élőhelytől függően több száztól néhány tízezerig terjedhet (Lőrinczi). A királynő 5–10 évig él és igen szívós: az átmeneti víz- vagy táplálékhiányt jól tűri (Hangyafarm).

Vegyes étrendű: ragadozó, mézharmat- és nektárfogyasztó. Nemének leggyorsabban mozgó, legjobban tájékozódó és leghatékonyabban gyűjtögető faja; egy-egy boly tápterülete mintegy 40 m sugarú. Más hangyafajokkal meglehetősen agresszív, azoktól tápterületét többnyire aktívan védi (Lőrinczi). Nemcsak a földön gyűjtöget, hanem a sziklákon és fákon is. A rendszeresen felkeresett levéltetvek kolóniáit védelmezi: az ellenségeket erős rágóival megharapja, majd hangyasavat fecskendez rájuk (Hangyafarm).

Szaporodása, egyedfejlődése[szerkesztés]

Ivaros példányai a szabadban július közepe és augusztus vége között, alkonyat tájékán repül. Petéi hőmérséklettől függően 6–8 hét alatt fejlődnek dolgozóvá. Gyorsan szaporodik, már a kolónia második évében több száz dolgozója munkálkodhat (Hangyafarm).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Hangyafarm: Lasius emarginatus