Emilia Wojtyła

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emilia Wojtyła
SzületettEmilia Anna Kaczorowska
1884. március 26.[1]
Elhunyt1929. április 13. (45 évesen)[4][5][6][7][8]
Wadowice[7][9]
Állampolgársága
HázastársaKarol Wojtyła (1906. április 10. – )
Gyermekeihárom gyermek:
SzüleiMaria Anna Scholz
Feliks Kaczorowski
KitüntetéseiIsten szolgája
Halál oka
SírhelyeRakowicki temető
SablonWikidataSegítség

Emilia Wojtyła, lánykori nevén Emilia Kaczorowska (Krakkó, 1884. március 26.Wadowice, 1929. április 13.) Karol Józef Wojtyła, a későbbi Szent II. János Pál pápa édesanyja.

Élete[szerkesztés]

Szülei Feliks Kaczorowski (1849-1908) és Anna Maria Scholz (más írásmóddal: Szolc) (1853-1897) voltak. Egyszerű kézműves családba született, amelyben tizenhárom gyermeket neveltek, ő az ötödik volt. Rokonsága Białaból – a mai Bielsko-Białaból – származott el Krakkóba. (Egyik unokaöccse, Aleksander Florkowski emigráns katonatiszt a második világháború idején mint lengyel menekült Magyarországon talált menedéket.) Nyolcosztályos egyházi iskolát végzett az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció iskolájában, gyakorló katolikus volt.

Karol Wojtyła tiszthelyettessel a házassági anyakönyv másolata szerint 1906. február 10-én keltek egybe a krakkói Szent Péter és Szent Pál apostolok helyőrségi templomban. Házasságkötése után munkáját abbahagyta. Három gyermekük született: Edmund (orvos volt és fiatalon hunyt el fertőzés következtében), Olga Maria (csupán egy napot élt, 1916. július 7-én született) és Karol, a későbbi pápa.

1929-ben hunyt el szív- és veseelégtelenség következtében. Néhány forrás helytelenül állítja, hogy a negyedik gyermekét várta ekkor. A krakkói Rakowicki temetőben nyugszik.

2010 márciusa óta a nevét viseli az Emilia alagút a Sziléziai vajdaságban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Emilia Wojtyła című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.