Emberes Mars-expedíció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A NASA Mars-expedíció (1989-es koncepció)

Az emberes Mars-expedíció olyan űrutazás, mely személyzettel végrehajtott bolygóközi repülés, a Mars-kutatás tervezett, fontos állomása, melynek során emberek repülnek a Marshoz és szállnak le a felszínére.

A tudomány és a tudományos-fantasztikus irodalom régóta felvetette lehetőségét, szinte az űrhajózás hajnalától, az 1960-as évektől kezdve mind a szovjet, mint az amerikai oldalon konkrét tervek is készültek megvalósítására, de a rendelkezésre álló technológia akkori és a jelenlegi színvonalán egy ilyen űrrepülés tetemes összegbe kerülne, emellett számos, nehezen megoldható technológiai akadály is fennáll.

Az amerikai SpaceX azt tervezi, hogy már 2029-ban embereket küld a Marsra[1] bolygó – későbbi – kolonizálása céljából.

Egyirányú út[szerkesztés]

A Mars-utazás költségét lényegesen csökkentené, ha az űrhajósokat nem kellene visszahozni a Földre, hanem életük végéig a Marson élnének és dolgoznának egy önfenntartó kolóniát létrehozva. Vállalkozók ilyen útra is akadnának, több, egymást követő expedíció esetén lehetőség nyílna egy marsi kolónia megalapítására.[2]

Űrszonda landolások a Marson[szerkesztés]

Már sok automata űrszonda valósított meg sikeres utazást és landolás a Mars felszínén. A sziklás felszín és jelentős gravitáció miatt a landolás nehéznek számít, a Schiaparelli EDM (2016), és Beagle2 sikertelen volt 2003-ban.

A sikeres érkezések:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elon Musk módosította a Marsra szállás időpontját. Index, 2022. március 18.
  2. Kereszturi, Ákos: Egyirányú út a Marsra - nyugdíjas űrhajósok a saját sírjukat is megáshatnák. Origo.hu (Világűr rovat), 2009. szeptember 4.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Manned missions to Mars
A Wikimédia Commons tartalmaz Emberes Mars-expedíció témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]