Inspiration Mars

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inspiration Mars Foundation
Inspiration Mars dynamic banner dark.png

Mottó "Küldj két embert, vigyél mindenkit"
Kulcsemberek Dennis Tito
Taber MacCallum
Miles O'Brien
Jane Poynter
Jonathan Clark

Az Inspiration Mars Foundation weboldala

Az Inspiration Mars egy amerikai alapítvány, amelyet Dennis Tito alapított. Az alapítvány célja, hogy embert küldjön egy a marsot érintő küldetésre 2018-ban.[1]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Inspiration Mars 2013. február 23-án tartott egy sajtókonferenciát[1], ahol bejelentették hogy űreszközök beszerzésébe és legénység kiválasztásába kezdenek, ez után próbálják meg a küldetés teljes végrehajtásához szükséges pénzt beszerezni. Az alapítvány első pár évi működését Dennis Tito nagyjából 100 millió dolláros támogatása adja.

A küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Inspiration Mars űrkapszula pályája
Az Inspiration Mars űrhajója - koncepció

Az alapítvány egy 501-napos küldetést tervez, amely elhalad majd a Mars mellett és szabad visszatérési pályát használva minimális üzemanyaggal visszatér a földre. 2018-ban a bolygók állása lehetővé teszi majd, hogy csak 501 nap alatt megtegye az utat egy űreszköz. Az alapítvány két főt szándékozik küldeni (egy férfit és egy nőt) és körülbelül 150 kilométerre közelítik meg a marsot. A küldetés kitűzött indulása 2018. január 5. Amennyiben ezt a lehetőséget nem sikerül kihasználni, a következő hasonló lehetőség csak 2031-ben lesz, ugyanis ilyen gyors szabad visszatérési pálya csak kétszer van 15 évente.

A 2018-as indulás a naptevékenység szempontjából is jó lehetőség.

A legénység kiválasztása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alapítvány nagy mennyiségű jelentkezőre számít. A küldetés hosszabb lesz és egyúttal a Földtől messzebbi is, mint bármelyik megelőző. A kiválasztott amerikai[2] házaspárnak rugalmasnak kell lennie és hosszú időn keresztül kell pozitív attitűdöt tartania a nehézségek ellenére. Másfél év mikrogravitáció meg fogja gyengíteni a szervezetüket és nagyobb mennyiségű sugárzást is kapnak, amely körülbelül 3 százalékkal növeli rák kialakulásának valószínűségét. Ezeket a kockázatokat a jelentkezőknek el kell fogadniuk.

Lehetséges szponzorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A küldetést nagyobb részt felajánlásokból fogják támogatni, de van néhány lehetséges kormányzati forrás is.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Inspiration Mars Foundation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.