Elég!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elég!
Chega!

Adatok
ElnökAndré Ventura
AlelnökAntónio Tânger Correia
Marta Trindade
Pedro Frazão
Jose Pacheco

Alapítva2019. április 9.
ElődpártSzociáldemokrata Párt

IdeológiaNemzeti konzervativizmus[1]
Jobboldali populizmus[2]
Gazdasági liberalizmus[3]
Euroszkepticizmus[4]
Politikai elhelyezkedésJobboldal és Szélsőjobboldal között
Parlamenti jelenlétKöztársasági Gyűlés:
12 / 230
Helyi önkormányzatok:
0 / 3 085
EP-frakcióIdentitás és Demokrácia Párt
Hivatalos színeiSötétkék
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Elég!
Chega!
témájú médiaállományokat.

Az Elég! (portugálul: Chega!, stílizálva: CHEGA!) egy portugál nemzeti konzervatív, jobboldali populista politikai párt, amit André Ventura volt szociáldemokrata politikus alapított 2019-ben.

A pártot 2019 áprilisában alapították és a 2019-es európai parlamenti választásokon az Elég! koalíció részeként indult el, ekkor még nem szerzett mandátumot. A 2019-es portugáliai parlamenti választásokon egy mandátumot szereztek. A 2022-es portugáliai parlamenti választásokon 7.2%-ot szerezve 12 mandátumot kaptak a Portugál Parlamentben.

Ideológia[szerkesztés]

A párt magát nacionalista[5], konzervatív és perszonalista[6] gyökerűnek vallja, melyben nemzeti konzervatív és szociálkonzervatív elemek vannak.[7] Fontosnak tartják a hatékony jogrendszert és az állam kisebb szerepvállalását a gazdaságban.

A párt Portugália rendvédelmi ereit erősítené meg: növelnék az állományt valamint harcolna a korrupció és adócsalás ellen. Súlyosabb bűncselekmények elkövetőinél bevezetnék Portugáliában az életfogytiglani szabadságvesztés intézményét valamint egyes esetekben a kémiai kasztrálást is.[8] A párt egyes tagjai még a halálbüntetést is bevezetnék a terrorizmus elleni bűncselekmények elkövetői vagy a gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak esetén.[9][10] Gazdasági területen adócsökkentést vinne véghez és bürokráciacsökkentést, hogy Portugália gazdaságát versenyképesebbé tegye.

Kiállnak a nyugati civilizáció ellen és mereven ellenzik az iszlám szélsőségeket, erősebb határvédelmet sürgetnek és a "tömeges és illegális bevándorlást" csökkentenék. A pártot cigányellenesnek is tartják.[11][12][13] Fontosnak tartják a bevándorlók integrációját, ugyanakkor álláspontjuk szerint az országban élő külföldieknek és bevándorlóknak tisztelniük kell a helyi értékeket, ritusokat és hagyományokat. Támogatnak kétoldalú megállapodásokat és bevándorlást az egykori volt portugál gyarmati országokból, mint Brazília vagy portugál nyelvű afrikai országok. A nem nyugat-európai bevándorlással szemben kritikusabbak. A büntetett előéletű és gazdaságilag inaktív bevándorlókat kitoloncoltatnák. Ellenzik a multikulturalizmust és a sária törvénykezést.[14]

Az Európai Unió kérdésében a párt euroszkeptikus. Alapvetően támogatja a "négy szabadság" eszméjé: áru, tőke, szolgáltatások és a munkaerő szabadáramlását, de kiállnak a "szuverén népek Európájáért, amelyek görög-római kultúrán és zsidó-keresztény értéken alapulnak". Szeretnék, hogy Portugáliának a külügyi és gazdasági kérdésekben több függetlensége lenne Brüsszeltől és ellenzik az EU kötelező bevándorlási és menekült kvótáját. Emellett még felvetették ,hogy Portugáliának akkor kellene kilépnie az EU-ból, ha az föderatív államszövetséggé válna.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Socialist Antonio Costa wins Portugal election, will continue 'contraption' coalition”, Euronews, 2019. október 7. 
  2. Portugal's Socialists win election, now eye alliances”, Star Tribune, 2019. október 7.. [2019. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. augusztus 21.) 
  3. Portugal ya no es la excepción: la ultraderecha entra en el Parlamento”, La Razón, 2019. október 7. 
  4. The instinctive multilateralist: Portugal and the politics of cooperation. European Council on Foreign Relations, 2019. október 2.
  5. Portugal election result cements modest gains for Europe's centre-left”, The Guardian, 2019. október 7. 
  6. Manifesto (európai portugál nyelven). Partido Político CHEGA, 2019. február 7. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
  7. André Ventura: 'Sou contra o aborto mas nunca condenaria uma mulher que aborta'. Jornal SOL. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
  8. Chega party proposes chemical castration for repeat rape offenders (angol nyelven). www.theportugalnews.com . (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)
  9. Chega militants fail death penalty and re-elect André Ventura, 2020. szeptember 6. [2022. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 6.)
  10. https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lCZzmR3WkEkJ:https://jornaleconomico.sapo.pt/en/news/eleicoes-diretas-do-chega-chamam-11-313-militantes-a-referendar-andre-ventura-e-a-pena-de-morte-633261+&cd=4&hl=en&ct=clnk&gl=au [halott link]
  11. Pastoral dos Ciganos considera racistas e ilegais declarações de André Ventura”, Observador, 2020. szeptember 8. 
  12. Figuras públicas e associações repudiam afirmações de André Ventura sobre ciganos”, Observador, 2020. május 6. 
  13. Confinar ciganos? Quaresma responde a André Ventura: "A vida é demasiado preciosa para ouvirmos vozes de burros"”, Radio Renascença, 2020. május 6. 
  14. Founding Political Manifesto, 2019. augusztus 15. (Hozzáférés: 2022. január 29.)