Egzakt sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Illustration of an exact sequence of groups using Venn diagrams. Each group is represented by a circle, within which there is a subgroup that is simultaneously the range of the previous homomorphism and the kernel of the next one, because of the exact sequence condition.
A csoportok egzakt sorozatának illusztrációja Venn-diagramokkal. Az csoporthomomorfizmus a csoportot a következő homomorfizmus magjába (azaz ősképébe) képezi.

A matematikában egy egzakt sorozat bizonyos objektumok közti morfizmusok olyan sorozata, amiben minden morfizmus képe megegyezik a következő morfizmus magjával. A szóban forgó objektumok lehetnek például csoportok, gyűrűk vagy modulusok, a morfizmusok pedig ennek megfelelően csoporthomomorfizmusok, gyűrűhomomorfizmusok vagy modulushomomorfizmusok. Általánosabban az objektumok és a morfizmusok lehetnek valamely olyan kategória objektumai illetve morfizmusai, amelyben léteznek a magok és komagok; speciálisan minden Abel-kategória ilyen.

Definíció[szerkesztés]

A csoportelméletben csoportok és csoporthomomorfizmusok egy

sorozatát -nél egzaktnak nevezzük, ha . A sorozat egzakt, ha minden -nél egzakt (), azaz ha minden homomorfizmus képe egyenlő a következő magjával. Ugyanígy értelmezhető egy végtelen sorozat egzaktsága.

Hasonlóan definiálhatók egyéb algebrai struktúrák és köztük menő morfizmusok egzakt sorozatai: csoportok és csoporthomomorfizmusok helyett tekinthetünk például valamely test feletti vektortereket és lineáris leképezéseket, vagy gyűrűket és gyűrűhomomorfizmusokat. Sőt a fenti definíció értelmes bármely olyan kategóriában, ahol léteznek magok és komagok, például Abel-kategóriákban.

Egyszerű esetek[szerkesztés]

A definíció megértése végett hasznos lehet a következő egyszerű esetek végiggondolása. Tekinetsük csoportok egzakt olyan sorozatait, amikben a sorozat első vagy utolsó tagja a triviális csoport: ezt 1-gyel fogjuk jelölni.

  • Tekintsük az 1 → AB sorozatot. A bal oldali nyíl képe az A egységeleme. Ezért a sorozat pontosan akkor egzakt, ha a jobb oldali nyíl magja pontosan ebből az elemből áll – azaz ha AB monomorfizmus (injekció).
  • Most tekintsük az előző sorozat duálisát: BC → 1. A jobb oldali nyíl minden elemet az egységelembe küld, ezért a magja a teljes C. Ezért a sorozat akkor és csak akkor egzakt, ha a bal oldali nyíl képe a teljes C, azaz ha a nyíl egy epimorfizmus (szürjekció).
  • A fenti két példa kombinációjából látható, hogy 1 → XY → 1 akkor és csak akkor egzakt, ha a középső nyíl egy mono- és epimorfizmus, ami a csoportok kategóriájában ekvivalens azzal, hogy izomorfizmus (ez más kategóriákban nem feltétlenül igaz).

A fenti meggondolások általánosíthatók más kategóriákra is. Ekkor a triviális csoportot a megfelelő kategória zéróobjektumával (általában additív jelölésben 0-val jelölve) kell helyettesíteni, azaz például vektorterek esetében a nulla dimenziós vektortérrel.

Rövid egzakt sorozatok[szerkesztés]

A következő alakú sorozatokat rövid egzaktnak nevezzük:

A fentiek értelmében itt f mono-, g pedig epimorfizmus, és f képe megegyezik g magjával.

A fenti rövid egzakt sorozatban szereplő objektumokat izomorfizmus erejéig értelmezhetjük a következőképpen. A tekinthető B egy alobjektumának az f beágyazáson keresztül. Ekkor C tekinthető B egy faktorobjektumának, konkrétan a B/A hányadosnak: ez onnan látható, hogy a g morfizmus az izomorfizmustételek szerint egy

izomorfizmust indukál.

Azt mondjuk, hogy a

rövid egzakt sorozat hasad, ha létezik egy h : CB homomorfizmus, hogy a gh kompozíció megegyezik az identitással C-n. Abel-csoportok esetében ebből következik, hogy B az A és C direkt összege:

;

csoportok esetében pedig az, hogy B az A és C szemidirekt szorzata:

.

Hosszú egzakt sorozatok[szerkesztés]

Hosszú egzakt sorozat alatt olyan (akár végtelen) egzakt sorozatot értünk, ami nem feltétlenül rövid.[1]

Tekintsük a következő hosszú sorozatot:

ahol n ≥ 2. Ezt a következőképpen alakíthatjuk át rövid sorozatokká: tekintsük a

rövid sorozatokat, ahol minden -re. A konstrukcióból adódóan a rövid sorozatok egzaktak minden -nél (függetlenül attól, hogy hosszú sorozat egzakt volt-e). Továbbá a hosszú sorozat akkor és csak akkor egzakt, ha a rövid sorozatok mind egzaktak.

Példák[szerkesztés]

Egész számok moduló 2[szerkesztés]

Tekintsük a következő egzakt sorozatot az Abel-csoportok kategóriájában:

Itt az első morfizmus minden egész számhoz a kétszeresét rendeli, a második morfizmus pedig minden egész számot annak a moduló 2 maradékosztályába küld. A horoggal ellátott nyíl monomorfizmust jelöl, a dupla fejű nyíl epimorfizmust. A sorozat egzakt, mert az első nyíl képe a páros számokból áll, azaz a moduló 2 nulla maradékot adó számokból.

Modulusok metszete és összege[szerkesztés]

Legyen I és J egy R gyűrű két ideálja. Ekkor

R-modulusok egzakt sorozata. Itt az nyíl az x elemhez az elemet rendeli, az nyíl pedig -t az elembe küldi.

Tulajdonságok[szerkesztés]

  • A hasadási lemma egy rövid egzakt sorozat hasadási tulajdonságai közötti ekvivalenciát írja le. A lemma szerint egy Abel-kategóriákban egy rövid egzakt sorozat akkor és csak akkor hasad balról, ha jobbról hasad, és ebben az esetben a sorozat középső eleme a szélső elemek direkt összege.
  • Az 5-lemma egy két rövid egzakt sorozatból és közöttük menő izomorfizmusokról szól.
  • A kígyó-lemma egy két rövid egzakt sorozatból álló diagramból állít elő egy hosszabb egzakt sorozatot. A lemmában szerepel egy ∂ határleképezés, ami számos homologikus konstrukcióban felbukkan, például (ko)homológiacsoportok hosszú egzakt sorozataiban.
  • A kígyó-lemma speciális esete a 9-lemma.
  • Az egzakt funktorok azok a funktorok, amik megőrzik az egzaktságot, azaz egzakt sorozatokat egzakt sorozatokba képeznek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. exact sequence in nLab, Remark 2.3. ncatlab.org. (Hozzáférés: 2021. szeptember 5.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Exact sequence című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.