Curtis Mayfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Curtis Mayfield
Curtis Mayfield 1972-ben
Curtis Mayfield 1972-ben
Életrajzi adatok
Született1942. június 3.
USA Chicago, Illinois, USA
Elhunyt1999. december 26. (57 évesen)
USA Roswell, Georgia, USA
IskoláiWells Community Academy High School
Pályafutás
Műfajokrock, funk, R&B, soul
Aktív évek1958-1999
Hangszer
Hangkontratenor
Díjak
Tevékenység
KiadókCurtom Records
Warner Bros.
IPI-névazonosító00020246827

Curtis Mayfield weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Curtis Mayfield témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Curtis Mayfield (Chicago, Illinois, 1942. június 23.Roswell, Georgia, 1999. december 26.) amerikai soul, funk és Rhythm & Blues énekes, dalszerző és gitáros. Legjobban ismert a templomi és himnuszi zenéjéről a The Impressions-szel, és a Super Fly című film betétdaláról. Ezen és más munkák miatt nagy elismerést kapott, mint az afroamerikai politikai célzatú funk úttörője. Ismert még, mint basszista, zongorista, szaxofonos és dobos.

Életrajz[szerkesztés]

A kezdetek és a The Impressions[szerkesztés]

Az Illinois állambeli Chicago-ban született. A Wells gimnáziumban tanult, de hamar otthagyta, hogy a The Impressions énekese és dalszerzője lehessen, majd belevágott egy sikeres szólókarrierbe. A legnagyobb hírnevet talán az akkor újdonságnak számító afroamerikai Rhythm and blues és a társadalmi célzatú témák hozták neki. Ez a „üzenetzene” (message music), rendkívül népszerű lett a politikai botrányok és a társadalmi fellendülés idején, az 1960-as 70-es években.

Szólókarrier[szerkesztés]

1970-ben Curtis Mayfield – miután kilépett a The Impressions-ből – megkezdte szólókarrierjét, megalapítva a független Curtom Records-t. A kiadó sorra jelentette meg a legtöbb 1970-es Mayfield "mérföldkövet", valamint Impressions, Leroy Hutson, The Staple Singers, Mavis Staples, Baby Huey, Babysitters (melynek tagja volt Chaka Khan) lemezeket. Ezen lemezek nagy részén Mayfield producerként működött közre.

Utolsó évei[szerkesztés]

Habár Mayfield aktív volt egészen az 1970-es, '80-as évekig, népszerűsége csökkent. 1990. augusztus 13-án nyaktól lebénult, miután ráesett a világító berendezés egy new york-i koncerten. A baleset háttérbe szorította, de Mayfield hamar erőt vett magán. Gitározni már képtelen volt, de zenéket írt, énekelt és irányította az utolsó albumának, a New World Order-nek a felvételeit.

1995-ben Mayfield megkapta a Grammy Lifetime Achievement díjat.

1998 februárjában cukorbetegsége miatt le kellett amputálni a jobb lábát. Mayfield 1999. december 26-án halt meg a [Georgia] állambeli Roswell-ben, körülvéve a nagy és szerető családjával. Utolsó munkája az "Astounded" volt, a Bran Van 3000-del, ami épp halála előtt lett felvéve és 2000-ben jelent meg. Halála után a The Impressions tagjaként bekerült a Vocal Group Hall of Fame-be 2003-ban.

Érdekességek[szerkesztés]

- Move on Up című számát többször is feldolgozták, például Kanye West a "Touch the sky"-ban

Kiadványok[szerkesztés]

Albumok:

Válogatások:

További információk[szerkesztés]

Minden idők 100 legjobb gitárosa (2011-es lista)Rolling Stone magazin
Előző gitáros:
Prince
(33. helyezett)
Curtis Mayfield
(34. helyezett)
Következő gitáros:
John Lee Hooker
(35. helyezett)