Beregond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beregond
CímMinas Tirith toronyőre, később Faramir testőrségének kapitánya
NépEmber
KultúraDúnadán
BirodalomGondor
Könyv(ek)A király visszatér

Beregond egy szereplő J. R. R. Tolkien Gyűrűk Ura-világában. Ember, Minas Tirith toronyőre. Nagyon szerette Faramirt, a kapitányát, érte még Denethor parancsát is megszegte. A negyedkorban Ithiliában Faramir testőrségének kapitánya lett.

Élete[szerkesztés]

Az ostrom előtt[szerkesztés]

Előéletéről nem sokat tudunk. Amikor bemutatkozott Tuk Peregrinnek, azt állította, hogy ő Baranor fia, és közkatona a Fellegvár őrségében. Egy fia született ismeretlen anyától, a neve Beregil.

Őt küldték, hogy magyarázzon meg mindent Pippinnek, amikor ő Gandalffal Minas Tirithbe érkezett.

Az ostromban[szerkesztés]

Az ostromban a Fellegvárat őrizte, és nem harcolt. Amikor Pippintől megtudta, hogy Denethor el akarja égetni a fiát, elhagyta az őrhelyét (noha az tilos az őrszolgálatot teljesítő katonáknak), hogy megakadályozza Faramir halálát. Nem engedte be a Helytartó szolgáit a Rath Dínenre, és ezzel időt nyert addig, ameddig Gandalf megérkezett.

Az ostrom után[szerkesztés]

Az ostrom után elvonult a Mordor Fekete Kapuját ostromló sereggel. Pippin mentette meg az életét a hegyi trollok vezérével szemben. A Király visszatérte után Aragorn elengedte a vele szemben alkalmazandó halálbüntetést, amely őrhelye elhagyásáért jár, csupán száműzte Minas Tirith városából, és Beregond Ithiliában Faramir helytartó őrségének parancsnoka lett. További életéről nem tudunk.

Források[szerkesztés]

  • J.R.R. Tolkien. A Gyűrűk Ura-A Király Visszatér. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999)