Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
(A Gyűrű keresése)
SzerzőJ. R. R. Tolkien
Eredeti címUnfinished Tales
OrszágAnglia
Nyelvangol
Műfajfantasy
ElőzőA szilmarilok
KövetkezőAz elveszett mesék könyve
DíjakMythopoeic Awards (Little, Big, A Midsummer Tempest, 1981)
Kiadás
KiadóAllen & Unwin
Kiadás dátuma1980.
Magyar kiadóSzukits Könyvkiadó
Európa Kiadó (2012)
Magyar kiadás dátuma1995, 2012
FordítóSzántó Judit, Koltai Gábor, Eörsi István
Oldalak száma760
SablonWikidataSegítség

A Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről (az első fordítás szerinti magyar címe: A Gyűrű keresése, eredeti címe: Unfinished Tales) J. R. R. Tolkien angol fantasy-író második posztumusz megjelent, Középföldével foglalkozó kötete. Elődjéhez, A szilmarilokhoz hasonlóan ezt is a szerző fia, Christopher Tolkien szerkesztette, de attól eltérően itt nem próbálta meg a könyvben szereplő történeteket befejezett állapotba hozni. A könyvben szereplő írások a formai vagy tartalmi befejezetlenség különböző szakaszaiban vannak, de van olyan is, amely a témába vágó hosszabb-rövidebb szemelvények sorozatai (pl. az Istarokkal foglalkozó tanulmány).

Felépítése[szerkesztés]

A kötet négy részből áll, az első három mind Középfölde egy-egy korszakával foglalkozik, a negyedik pedig tanulmányokat tartalmaz. Az egyes fejezetekhez Christopher Tolkien külön bevezetőket írt, valamint mind el van látva jegyzetekkel, amelyek részben a szerkesztő, de sokuk a szerző tollából származik. Több fejezet tartalmaz továbbá függelékeket alternatív szövegváltozatokkal vagy más odaillő írásokkal.

Első rész: Az első kor[szerkesztés]

  • Tuor Gondolinba jöveteléről
  • Narn i Hîn Húrin – Húrin gyermekeinek története

Tolkien A Gyűrűk Ura befejezése után nekilátott mitológiája, A szilmarilok kulcstörténetei hosszú változataihoz, ennek a kísérletnek eredményei olvashatók ezekben a fejezetekben. A Narn i Hîn Húrin szöveg szolgáltatta a Húrin gyermekei könyv anyagának nagy részét.[1] A Tuor történet kéziratának a címe Gondolin bukása volt, de mivel a címben jelzett esemény előtt megszakadt, ezért új címet kapott.

Második rész: A Másodkor[szerkesztés]

  • Númenor szigete
  • Aldarion és Erendis – A tengerész asszonya
  • Elros nemzetsége: Númenor királyai
  • Galadriel és Celeborn és a lórieni Amroth király története

A fejezet anyagai az utolsó kivételével Númenorral foglalkoznak, és tartalmazzák Númenor térképét is. Galadriel és Celeborn fejezet több különálló írást tartalmaz, amelyek kapcsolatba hozhatók Lóriennel vagy uralkodóival.

Harmadik rész: A Harmadkor[szerkesztés]

  • A nősziromföldi mészárlás
  • Cirion és Éorl – Rohan és Gondor barátsága
  • Az erebori kutatás
  • A Gyűrű keresése
  • Csaták a Vasfolyó gázlójánál

A fejezet anyagai A Gyűrűk Ura és A hobbit cselekményének egyes utalásait, vagy a háttérben zajló eseményeit fejtik ki részletesebben. Az erebori kutatás több szövegváltozatban maradt fenn. Ebben a könyvben az utolsó és egyben legrövidebb változat szerepel, valamint szemelvények a korábbi szövegekből. A Hobbit Douglas A. Anderson szerkesztésében megjelent szövegkritikai kiadásában egy hosszabb variáció is található.

Negyedik rész: A drúadánok, istarok és palantírok[szerkesztés]

  • A drúadánok
  • Az istarok
  • A palantírok

Christopher Tolkien megjegyzése szerint ez az egész, tanulmányokat közlő rész Az élethű kő című elbeszélés, amely A drúadánok című fejezet egy kis részét teszi ki, az ő kedvéért került a könyvbe.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kötet népszerűbb lett, mint az elődje, A szilmarilok, mert kevésbé szűkszavú. A kötet anyagi sikere indította útjára a tizenkét kötetes Középfölde históriája sorozatot.

Magyarul[szerkesztés]

Magyarul először 1995-ben jelent meg, "A Gyűrű keresése" címmel, egy vagy két kötetes kiadásban a Szukits Könyvkiadó gondozásában. Az első rész és a második rész Númenorral foglalkozó fejezetei Szántó Judit, a könyv többi része Koltai Gábor fordítása. Az istár tanulmány versbetéte Eörsi István tolmácsolásában jelent meg. 2012-ben az Európa Kiadó adta ki újból a könyvet "Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről" címen. Az új cím ellenére a régi fordítást tartalmazza, de a Magyar Tolkien Társaság javításaival.

  • A Gyűrű keresése. Befejezetlen regék Középföldéről és Númenorról, 1-2.; előszó, jegyz., térképek Christopher Tolkien, ford. Szántó Judit, Koltai Gábor; Szukits, Szeged, 1995 (Fantasztikus remekművek)
  • Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről; ford. Szántó Judit, Koltai M. Gábor; Európa, Bp., 2012

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei (Európa Könyvkiadó, 2008) – Jegyzetek: A szöveg összeállítása

Források[szerkesztés]

  • J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése (Szukits Könyvkiadó, 2002)