Benazír Bhutto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benazír Bhutto
Benazir Bhutto.jpg
Született
1953. június 21.
Karacsi
Elhunyt
2007. december 27. (54 évesen)
Ravalpindi
Gyermekei Bilával Bhutto Zardári
Szülei Zulfikar Ali Bhutto
Foglalkozása politikus
Iskolái Radcliffe College
Harvard Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benazír Bhutto témájú médiaállományokat.

Benazír Bhutto (IPA: [beːnəziːɾ bhʊʈːoː]) urduul بینظیر بھٹو, szindhiül بینظیر ڀُٽو (Karacsi, 1953. június 21.Ravalpindi, 2007. december 27.) pakisztáni politikus, miniszterelnök, a 2007-es pakisztáni szükségállapot eseményeinek ellenzéki főszereplője.

2007 végén esélyes elnökjelöltként egy öngyilkos merénylet áldozata lett.[1] Korábban két bátyját is megölték, édesapját, Zulfikár Ali Bhuttó korábbi elnököt és miniszterelnököt kivégezték.[2]

Ő volt az első nő, akit megválasztottak egy korábbi gyarmat mohamedán állam miniszterelnökének. Ezt a posztot kétszer is betöltötte: először 1988-ban, de 20 hónappal később Gulám Iszhák Hán akkori elnök korrupciós vádakkal távozásra kényszerítette. 1993-ban újraválasztották, de 1996-ban a korábbihoz hasonló vádakkal Fárúk Legári elnök mozdította el.

1998-ban Bhutto önkéntes száműzetésbe vonult Dubajba, ahonnan 2007. október 18-án tért vissza Pakisztánba, miután megegyezésre jutott Pervez Musarraf tábornok-elnökkel, aki amnesztiát adott neki, illetve elejtették az ellene felhozott vádakat. A béke az aktuális elnökkel három hétig sem tartott: november 3-án Bhutto bírálta Musarrafot, amiért az szükségállapotot vezetett be. November 9-én Musarraf parancsára házi őrizetbe helyezték, így nem tarthatott meg egy tervezett beszédet egy tüntetésen. Órákkal a tüntetés után feloldották az őrizetet.

Benazír a pakisztáni szindhi származású Zulfikár Ali Bhutto korábbi elnök és miniszterelnök és az iráni kurd Nuszrat Bhutto bégum lánya.

Élete a miniszterelnökségig[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Prominens larkánai síita családban született Karacsiban, a Pakisztáni Domínium idején. Lady Jennings Óvodába, majd a katolikus Jézus és Mária Konvent lányiskolába járt Karacsiban. Két évet a ravalpindi Presentation Convent iskolában töltött, ezután a Marri (angol átírásban Murree) hegyi üdülővárosbeli Jézus Mária Konventbe járt. Az alapiskolai képzést 15 éves korában fejezte be, a középiskolát Karacsiban végezte.

Az Amerikai Egyesült Államokban tanult tovább. A Harvard Egyetem Radcliffe College-ába járt 1969 és 1973 között, ahol cum laude minősítéssel szerzett Bachelor of Arts diplomát összehasonlító kormányzattanból. Megválasztották a Phi Beta Kappa Társaság tagjának is. Bhutto később azt mondta erről az időszakról, hogy élete egyik legboldogabb időszaka volt, amely megalapozta a demokráciában való hitét.

Ezt követően az Egyesült Királyságban továbbtanult: az oxfordi Lady Margaret Hallban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, emellett kurzusokat vett nemzetközi jogból és diplomáciából is.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1987. december 18-án házasságot kötött Asif Zardárival, a 100 ezer fős zardári törzs vezető családjának tagjával, aki Londonban végzett és nagy vállalatai is vannak.

Gyermekei: Fia Bilaval 1988-ban, Bahtijár és Ászifa nevű lánya 1990-ben illetve 1993-ban születtek.

Miniszterelnök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korrupciós vádak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Száműzetésben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Visszatérése Pakisztánba[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyolcévi száműzetéséből 2007. október 18-án tért haza. Karacsiban negyedmilliós tömeg várta a volt kormányfőt.[3]

Meggyilkolása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007. december 27-én merénylet következtében életét vesztette egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen. Halála után az országban zavargások törtek ki, a 2008. január 7-ére tervezett választásokat februárra halasztották. Bhutto pártjának vezetését fia vette át. A merénylet utáni kormánynyilatkozatok a gyilkosság körülményeiről nem eloszlatták, hanem inkább fokozták a gyanút, hogy a Pervez Musarraf körüli politikai erőknek közük volt a merénylethez.[4]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Merényletben meghalt Benazír Bhutto pakisztáni politikus
  2. Bhutto nem válthatta meg Pakisztánt
  3. Keresztes Imre: Szükségállapot Pakisztánban. Törvényt bont. In.: HVG. XXIX. évf., 45. (1485.) sz., 9. p.
  4. Már a kormány szerint sem a napfénytető végzett Bhuttóval

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benazír Bhutto témájú médiaállományokat.