Pakisztáni Néppárt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pakisztáni Néppárt پارٹی

Mottó: Iszlám a vallásunk, demokráciaa mi politikánk, szocializmus a mi gazdaságpolitikánk; minden hatalom a népé.
Adatok
ElnökBilawal Bhutto Zardari
és
Asif Ali Zardari

Alapítva1967.
SzékházPakisztán Iszlámábád Parlamenti Lodzsa Központi Titkárság

Ideológiaiszlám szocializmus
Politikai elhelyezkedésbalközép
Nemzetközi szövetségekSzocialista Internacionálé
Hivatalos színeifekete
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pakisztáni Néppárt پارٹی témájú médiaállományokat.

A Pakisztáni Néppárt (Pn) (urduul: پاکستان پیپلز پارٹی, angol: Pakistan Peoples Party - PPP): egy balközép iszlám szocialista politikai párt Pakisztánban, mely a Szocialista Internacionálé tagja. A párt vezetője haláláig Benazir Bhutto volt. A Pakisztáni Néppárt Parlamentaristái (PNP) egy 2002-ben alapított párt, melyet a PN hozott létre, hogy teljesítsék a választási szabályokat.

A néppártot 1967 november 30-án alapították, Zulfikar Ali Bhutto volt az első elnöke. A párt mottója a következő: „Iszlám a vallásunk, demokrácia a mi politikánk, szocializmus a mi gazdaságpolitikánk; minden hatalom a népé.”

A Pakisztáni Néppárt a legtöbb pakisztáni párttal összehasonlítva jelentősen liberálisabb. Arról nevezetes, hogy olyan célokért harcol, mint a nők (előző vezetője egy nő volt), a szegények és elnyomottak jogai. A párt vezetőségét sokkal tanultabbnak tekintik, mint a többi vezető pártét. Néhány tagja olyan helyeken tanult, mint a Harvard Egyetem, az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, a Dél-kaliforniai Egyetem és a Kaliforniai Egyetem, Berkeley. A párt támogatja az egyenlőséget, az igazságot valamint a toleranciát, és a legnagyobb szavazótábora van Pakisztánban.

Bár központja a déli Szindhben van, ahol az emberek túlnyomó többsége ezt a pártot támogatja, jelentős számú szavazója van a sűrűn lakott Pandzsábban is.

Emlékezetes vezetők[szerkesztés]

Zulfikar Ali Bhutto, volt a Pakisztáni Néppárt alapítója és az első elnöke. Felesége, Nusrat Bhutto követte őt a párt élén, és az 1980-as években ő töltötte be a pozíciót.[1] 1982-ben Nusrat Bhuttonak, mivel rákos volt, engedélyezták, hogy gyógykezelés idejére elhagyja az országot, és több évig kint maradt. Ekkor lánya, Benazir Bhutto lett a párt ideiglenes vezetője, azonban papíron továbbra is Nusrat maradt az elnök[2] egészen 1983 szeptemberéig.[3] 1984 januárjára Benazirt támogatták, hogy legyen a párt elnöke.[4] Egész életre elnökké választották.[5] és így egésez 2007. december 27-i meggyilkolásáig betöltötte a posztot. 19 éves fia, Bilawal Bhutto Zardari és apja, Asif Ali Zardari lett kijelölve a párt elnökévé a december 30-i ülésen.[6]

Elnökök
  1. Zulfikar Ali Bhutto (1967–1979)
  2. Nusrat Bhutto (1979–1983)
  3. Benazir Bhutto (1983–2007)
  4. Bilawal Bhutto Zardari és Asif Ali Zardari (2007–)
Egyéb vezetők

2008-as általános választások[szerkesztés]

Benazir Bhutto 2007. december 27-i meggyilkolását követően a januárra tervezett általános választásokat február 18-ára halasztották. A Nemzeti Parlamentben a PN nyerte el a legtöbb, összesen 84 mandátumot. Asif Ali Zardari társelnök a következőket mondta: "Pakisztán olyan úton haladt, mely az örökké tartó diktatúra felé vezet." Ezzel együtt felkérte a Pakisztáni Muzulmán Liga (M) vezetőjét, volt miniszterelnököt, Nawaz Sharifot, hogy a két párt alkosson koalíciót. Amennyiben ez megtörténik, a két párt a 342 tagú parlamentben a szavazatok több mint felét tudhatja majd magáénak.

Egy 2008. március 9-én Pundzsábban tartott sajtótájékoztatón a Pakisztáni Muzulmán Líga (N) és a PN vezetői, Nawaz Sharif és Asif Ali Zardari hivatalosan is megkötötték a koalíciós kormányzásról szóló megállapodást, ami feljogosította az MP-PML koalíciót a közös kormányzásra, melynek keretein belül mindkét párt egyetértett abban, hogy a Pervez Musharaf által 2007. november 3-án bevezetett rendkívüli állapot elején elbocsátott bírákat az új szövetségi kormány megalakulását követő 30 napon belül visszahelyezi eredeti állásaikba, a miniszterelnök-jelöltet mindkét párt támogatni fogja, amennyiben az a két párt programjának megfelelő programmal lép fel. Sharif a sajtónak azt állította, hogy a Demokrácia Kartáját Shaheed {Mártír} Benazir Bhutto és Sharif állította össze. A sajtótájékoztatón elsőként felszólaló Zardari azt mondta, hogy a meggyilkolt Bhuttónak egy PN-PML-N koalíció volt az álma, és ez az álom ezen a napon megvalósult. A megállapodás Burban egyezmény néven vált ismertté. Zardari a miniszterelnöki posztta Sharifot jelölte, aki ezt boldogan el is fogadta. Az új kormány első ülése 2008. március 17-én kezdődött, ahol a PN bejelentette, hogy a következő néhány nap folyamán itt fog eldőlni véglegesen, kit fognak miniszterelnökké jelölni, azonban Nawaz Sharif a BBC-nek megerősítette, hogy mivel őt már felkérték miniszterelnök-jelöltnek, őt már ki is választotta a PN, csak még nem jelentették be. Zardari erre a posztra szóba sem jöhet, azonban mivel az ezt megelőző héten tisztázta magát az utolsó korrupciós vád alól is, a parlamentben fog kapni egy képviselői helyet. 2008. március 23-án bejelentették, hogy az ország új miniszterelnöke Juszuf Raza Gilani, a parlament volt házelnöke, a PN elkötelezett tagja. Egyben megerősítették, hogy Gilani ki fogja tölteni az ötéves periódust. Azonban olyan spekulációk láttak napvilágot, hogy Gilami csak addig lesz ideiglenes miniszterelnök, míg Zadari nem töltheti be ezt a tisztséget. Pervez Musarraf egyetértett a parlament döntésével, így 12 év óta először a Pakisztáni Néppárt alakíthat kormányt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Reuters News Agency, "Pakistan rally halted before march begins", Globe and Mail, August 29, 1983
  2. Hall, Carla, "The April of Her Freedom Five Years Later, Benazir Bhutto's Plea for Pakistan", Washington Post, 1984. április 4.
  3. "Mrs. Bhutto Asks Army To Overthrow Zia", New York Times, 1983. szeptember 23.
  4. "Miss Benazir Bhutto, the daughter of the former Prime Minister, Zulfikar Blutto, and chairman of the Pakistan People's Party has been released from detention and has gone to Paris to be with her cancer-stricken mother", Financial Times, 1984. január 11.
  5. Musharraf’s Political Future Appears Troubled, New York Times, David Rohde, 2007 december 28.
  6. Bhutto's son, husband to be co-leaders of party”, Reuters (Hozzáférés: 2007. december 30.)