Bakócz-graduále

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Bakócz-gratulále első lapja, alul a Bakócz–Erdődy címer a bíborosi jelvények nélkül

A Bakócz-graduále egy kétkötetes reneszánsz kódex, amely a mise énekeit gyűjti egybe. Az esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban őrzik, a világ egyik legnagyobb méretű kódexe.

Leírása[szerkesztés]

A latin nyelven íródott díszkódex a világ egyik legnagyobb kódexe. (76×60,5 és 85×62 cm) A két kötet összsúlya több mint 110 kg.[1] Összesen 460 lapot tartalmaznak. Ekkora méretű pergamenlaphoz egy egész juh bőrére volt szükség, ezért a kódex alapanyagához legalább ennyi kifogástalan bőrű birka kellett.[2] Kötése fatáblás barna bőrkötés vasveretekkel. Anyaga pergamen, díszítése befejezetlen. Az első kötet címlapján kívül nincs benne a miniatúrák szempontjából késznek nevezhető levél, három lapja majdnem befejezett állapotot mutat. A kódex vége felé haladva már a képeknek szinte csak az előrajza, vagy az aláfestése, később már csupán az üres helye maradt meg.[3] Mind tartalma, mind dallamvariánsai alapján az ún. esztergomi rítus képviselője, az esztergomi Szent Adalbert-székesegyházhoz köthető. A második kötet Prágai Szent Adalbert személyét hangsúlyozó, csak tervezett dísze is ezt támasztja alá. Az esztergomi rítus utolsó összefoglalása.[4] Az első kötet (temporale) tartalmazza a teljes egyházi év ünnepeinek énekeit, míg a második (sanctorale) a szentek ünnepeinek énekanyagát.

Története[szerkesztés]

A kódex keletkezési körülményei nem teljesen tisztázottak. Többször megjelenik a megrendelő Erdődy-Bakócz család címere, de a bíborosi jelvények nélkül, amelyeket Bakócz Tamás, esztergomi érsek az 1500-as években már használt.[3][4] Ezért előfordulhat, hogy nem Bakócz, hanem valamelyik, zágrábi püspökké kinevezett unokaöccse, Erdődy János vagy Erdődi Simon megrendelésére készült.

A gazdagon díszített művet Budán[5] készítette a „Bakócz-monogramistának” nevezett mester a 1516. század fordulóján. 1555-ben Oláh Miklós, Magyarország akkori hercegprímása a törökök elől Nagyszombatba menekült esztergomi érsekségnek ajándékozta. Ezt mindkét kötetben feljegyezték.

Kiadása[szerkesztés]

Graduale Strigoniense s. XV-XVI a cardinale Thomas Bakocz nominata, 2 kötet, Musicalia Danubiana sorozat, 12*, 12**, kiadta Szendrei Janka, Zenetudományi Intézet, 1990

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Renaissance Esztergom kiállítás az esztergomi egyházi gyűjtemények kincseiből, keresztenymuzeum.hu
  2. Esztergom reneszánsz kincsei Archiválva 2010. augusztus 24-i dátummal a Wayback Machine-ben, hidlap.hu
  3. a b Fraknói Vilmos: Erdődi Bakócz Tamás élete 1442-1521, mek.oszk.hu
  4. a b Bakócz-graduále, lexikon.katolikus.hu
  5. Archivált másolat. [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 12.)

Források[szerkesztés]