Avatár: Korra legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avatár: Kora Legendája
(Legend of Korra)
Masthead korra.png
Műfaj Akció , Kaland , Dráma

Alkotó(k) Bryan Konietzko
Író(k) Michael Dante Dimartino, Bryan Konietzko
Rendező(k) Ki Hyun Ryu, Joaquim Dos Santos

Ország  USA
Évadok 2
Epizódok 52 (USA: 34 adásban HUN: 26 adásban) (epizódlista)
Gyártás
Producer(ek) Tim Yoon
Részenkénti játékidő 24 perc epizódonként
Gyártó Omation Animation Studio , Nickelodeon Productions
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon
Eredeti sugárzás 2012. április 14. óta
Magyar adó Nickelodeon
Magyar sugárzás 2012. augusztus 26 óta
Státusz fut
Kronológia
Előző Avatar: Aang legendája
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

Az Avatar: Korra legendája című amerikai animációs televíziós sorozatot 2012. április 14-én mutatta be a Nickelodeon, és 2012. nyár végén jelent meg magyar nyelven.[1]

Háttér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Avatar: Korra legendája az Avatar: Az utolsó levegőidomár világában játszódik, annak cselekménye után 70 évvel. Ebben a világban az emberiség négy népbe van osztva: a Víz Törzsei, a Föld Királysága, a Tűz Népe, és a Levegő Nomádjai. Minden népben vannak különleges emberek, az idomárok, akik képesek a népre jellemző elem idomítására.

A világon egyetlen ember van, aki képes mind a négy elem irányítására, az avatár. Ő folyamatosan újjászületik a négy nép tagjaként. Az előző avatár Aang volt, egy levegőidomár. Halála után született meg a Déli Víz Törzsében az utódja Korra. A sorozat az ő kalandjairól szól.

"Föld, Tűz, Levegő, Víz... Amikor még kisfiú voltam, az apám, Aang Avatar elmesélt egy történetet, amiben ő és a barátai hősiesen véget vetettek a 100 éves háborúnak. Aang Avatar és Tűz Ura Zuko átalakították a Tűz Népének gyarmatait az Egyesült Köztársaság Államaivá, egy közösséggé, ahol idomárok és nem idomárok a világ minden pontjáról együtt élhetnek békében és harmóniában. Ennek a nagyszerű földnek a fővárosát a Köztársasági Városnak nevezték el. Aang Avatar rengeteg nagyszerű dolgot alkotott életében, de sajnálatos módon az ideje ebben a világban lejárt, és ahogy az évszakok váltják egymást, az új Avatar ideje is eljött." - Tenzin

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat a Déli Víz Törzsénél kezdődik azzal, hogy a Fehér Lótusz Rendje látogatás tart az ifjú Korránál, és megállapítja, hogy ő az új avatár. 14 évvel később Korra már elsajátított a 4 elemből hármat, és éppen a tűzidomár vizsgáját teszi le. Egyetlen elem van hátra, a levegő, amelyet a tervek szerint Aang avatár fiától, Tenzintől fog elsajátítani. Ő azonban a rövid déli látogatásakor bejelenti, hogy nem tud a Déli Víz Törzséhez költözni és Korrát tanítani, ezért azt el kell halasztani. Ezért Korra elszökik és Tenzin után megy Köztársaság Városba. Ott hamarosan megismeri Lin Bei Fongot, a városi rendőrség parancsnokát, a két ellenségét, Amont az Egyenlőségiek vezetőjét és Tarrlokot, az Északi Víz Törzsének feltörekvő tanácsosát. Korra nagy rajongója a pro-idomításnak, és a városi arénában megismeri az idomár testvéreket Makot és Bolint. A város mellett a Levegő Templom szigeten megkezdődik Korra légidomár kiképzése, miközben már helyt kell állnia avatárként az Egyenlőségiekkel szemben.

A kalandok javánál egy 17 éves, forrófejű, mégis tehetséges tinilánnyá nő fel. A sorozat fő részei a Köztársaság városban játszódnak. Korra idejében eljött a kevésbé és közepesen modern kor ideje. Automobilok, Satomobilok száguldanak az emeletes házak között. Láthattunk néhány motorkerékpárt is. Korra kötelessége, hogy legyőzze az egyenlőségieket, akik el akarják venni az idomítást a világtól. A vezetőjük Amon, egy maszkos pasas. Piros-fehér maszkot hord. A másodvezető egy középkorú, vékony és hosszú bajszú férfi, elektromos botokkal harcol. Korrát segíti néhány új barátja, Mako és Bolin, a pro-idomár fivérek, a pro-idomítás 2. legjobbjai közé tartoznak.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első Könyv: Air( Levegő)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rész Eredeti cím Magyar cím
1. Welcome to Republic City Üdv Köztársaság városban
2. A leaf in the wind Mint levél a szélben
3. The revelation A felfedezés
4. The voice in the night Hang az éjszakában
5. The spirit of competition Versenyszellem
6. And the winner is... A győztes pedig nem más, mint...
7. The aftermath Utóhatás
8. When extremes meet Szélsőségek találkozása
9. Out of the past A múlt árnyéka
10. Turning the tides Fordul a kocka
11. Skeletons in the closet Lappangó titkok
12. Endgame Végjáték

Pozitív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korra Avatár: Egy 17 éves vízidomár a Déli Víz Törzséből, az új avatár. A négyből már három elemet elsajátított, a vizet, a földet és a tüzet, csak a levegő van hátra. Lázadozó és forrófejű alkat, ezért az idomítás spirituális oldalával, és egy így légidomítással gondjai akadnak. Katarától, Aang Avatár feleségétől elsajátította a gyógyítás tudományát. A légidomítást Aang és Katara legfiatalabb fiától, Tenzintől tanulja. Sokat kellett volna várnia, ha Nagával (egy jegesmedve-ebbel) nem szökött volna el, és nem ment volna a Köztársaság városba. Amikor megismeri Makot rögtön megtetszik neki, de Makonak Asami is tetszik.

Mako egy ifjú tűzidomár, aki Köztársaság Város utcáin nőtt fel öccsével Bolinnal, miután szüleiket megölte egy tűzidomár. Képzett idomár, a Tűzmenyétek kapitánya és öccsével, és később Korrával a pro-idomító versenyek résztvevője. Edzőjüknek hála lakhelyet is találtak a Pro-Idomár aréna padlásán

Bolin: földidomár, Mako öccse. Mély kapcsolatot ápol a testvérével és van egy tűzmenyétje, akit Pabunak hív.

Asami Sato: Hiroshi Sato lánya. Bár gazdagságban nőtt fel ő is megtapasztalta az élet nehéz oldalát, mert 6 éves korában édesanyját megölte az Agni Kai Triád. Széleskörű önvédelmi kiképzésben részesült, és jó sofőr is. Makot is úgy ismerte meg, hogy egyszer elütötte. Kárpótlásul Makoval egy fényűző étterembe ment, ahol kiderült, hogy a pro-idomítás nagy rajongója. Amikor kiderül, hogy apja az Egyenlőségieket támogatja, elárulja és Korra oldalára áll.

Tenzin: Aang és Katara legifjabb gyermeke, légidomár mester. Komoly, és nyugodt ember, nagy felelősség nyugszik a vállán azzal, hogy ő Köztársaság Város öt Tanácsnokának egyike, és Korrát is tanítja. A Levegő templom szigeten él feleségével Pemával, és négy gyermekükkel Jinorával, Ikkivel, Meelóval és Rohannal.

Pema Tenzin felesége, egy női levegő-akolitus. Az első könyv elején várandós negyedik gyermekükkel, aki a vége felé megszületik és a Rohan nevet kapja. Pema egy kedves asszony. Pema azt reméli, hogy Rohan ha idomár is lesz, egy átlagember legyen, aki nem küld percenként hűs szellőt az arcába.

Lin Beifong: Toph Beifong lánya, rendőrparancsnok, és fémidomár. Komoly és hajthatatlan személyiség, aki szerint a rend fenntartásának egyedüli módja a a katonai erő. Az első könyv elején meggyűlik a baja Korrával, de aztán remekül boldogulnak. Kétszer elbukik az egyenlőségiek ellen, ezért beadta a lemondását, és az utódja Saikhan lesz. De egyetlen fémidomár sem tud platinát idomítani. Meglepő, hisz a platina is fém.

Jinora, Ikki és Meelo: Légidomár testvérhármas. Jinora és Ikki lány, míg Meelo egy fiú. Jinora 10, Ikki 7, és Meelo 5 éves. Jinora már korán érdeklődik a fiúk után, de szeret könyvet olvasni. Ikki sokat kérdez, gyorsan beszél, és amikor dühös, akkor vicces is. Meelo meg, hát nem valami nyugodt, de amilyen vad, olyan vicces és kicsi tehetség azért van benne. Hárman együtt remek légidomárok. Így győztek le 12 egyenlőségit.

Aang Avatar: Az előző avatár, az előző rajzfilmsorozat főhőse. Összeházasodott Katarával. A sorozatban egy visszaemlékezésben láthatjuk 40 évesen . Házastársa Katara, gyermekei: Kya, Bumi, Tenzin. 40 évesen legyőzte Yakone-t a véridomárt, és elvette a képességét. Bezáratta egy börtönbe örökre. De Yakone mégis kiszabadult.

Katara: Aang avatár felesége, vízidomár. Ő tanította meg Korrát gyógyítani. A sorozatban 85 évesként láthatjuk, mégis fitt, bölcs, és unokáit többször is látta. Ő képviseli a Déli Víz Törzsének legnagyobb városainak egyikét.

Iroh tábornok: Zukonak, a Tűz Urának unokája, és az Egyesült Nemzetek tábornoka/vezetője. Tűzidomár, legyőzte Hiroshi Sato repülőgépeit, vagyis majdnem. Mindössze pár villámmal. Kiderült, hogy ügyesen vezeti a repülőgépeket. De egyszer belezuhan a vízbe. Kicsit vizes lesz, de Korra megmenti és gyógyítja. Ő utána Bumi következik a ranglistán az Egyesült Nemzeteknél.

Negatív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amon: Az első könyv főellensége, az Egyenlőségiek vezetője, aki azt hiszi, hogyha az idomárokat megfosztja a képességeiktől, azzal egyenlővé teszi a világot. Piros és szürkésfehér maszkok visel, hogy igazi arcát senki se lássa. gyors és ügyes harcos, és az a képessége, hogy képes megfosztani az idomítás képességétől veszélyessé teszi az idomárokkal szemben. Az igazi neve Noatak és a Déli víz törzsének szülöttje. Yakone idősebb fia és Tarrlok bátyja.

Hiroshi Sato: Gazdag, 45 éves feltaláló. Ifjú felnőtt korára összegyűlt az első millió yuanja (kínai fizetőezköz). Szponzorálta a Tűzmenyéteket a Pro-idomításban. De amint kiderül, hogy az egyenlőket támogatja, lánya megrázza egy elektromos kesztyűvel. Egyébként Hiroshi készítette a kesztyűket és a robotokat, sőt a repülőket is az Egyenlőségieknek. Eredetileg szegény családból származik.

Tarrlok tanácsnok: Ideiglenes gonosz, víz- és véridomár. Amon öccse. Van egy alakulata, amivel az egyenlők ellen harcol, néhány lecsapást sikerült is megnyernie. Tanácsnok a városban, az Északi törzset képviseli. A döntései mindig Tenzin ellenében vannak. A végén Amon megfosztja képességétől, de amint kiderül, hogy testvérek, elutaz(ná)nak, de ezt Tarrlok megakadályozza, mert egy elektromos kesztyűvel felrobbantja a motorcsónakot.

Yakone: Noatak (Amon) és Tarrlok apja. A déli víz törzsétől származik, de köztársaság városban született. Köztársaság város legféltettebb bűnözője, a déli víz törzsének képességét, a vérhajlítást használja, és hogy érdekesebb legyen nem csak teliholdkor, hanem minden napszakban.

Második könyv[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pozitív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tonraq: Korra apja, Senna férje Unalaq törzsfő bátyja, az északi víz törzsének szülöttje. Unalaq felbérelt egy vandálbandát, hogy csalják Tonraq bandáját a szellemerdőbe. A vandálok ezért az életükkel fizettek, de az erdőt kiírtották. A szellemek megtámadták az északi víz törzsét, és Unalaq tudta csak megfékezni. Ezért száműzték Tonraqot a déli víz tözsétől. Északi törzsfőből déli törzsfő lett.

Senna: Tonraq felesége, Korra anyja.

Varrick: A világon a leggazdagabb ember. A déli víz törzsének szülöttje. Furfangos üzletember. Egy propagandafilmet forgat Unalaq gonoszságáról amit Asami támogat, és Bolin a főszereplője, új találmányával, a mozgóképpel. Bármit megtenne, hogy a polgármester az erőit délre küldje, üzleti érdeke fűződik egy komolyabb háborúhoz. Felbéreli a Tripla Terror Bandát, hogy lekössék Makot és Asamit, amíg kirabolják Asami családi cégének raktárait. A tripla terror Mako ellen van, így Makót bebörtönözik. Mialatt a nagy sikerű filmje fináléjának első részét mutatják az arénában, támadást tervez, hogy a polgármester délre küldje az erőit. Bolin megvédi a polgármestert, és Makot elengedik. Varricket "bebörtönözik" egy luxusbörtönbe.

Negatív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Unalaq: Korra nagybátyja, Tonraq öccse, az északi víz törzsfője, ármánykodással szerezte meg a trónt forrófejű bátyja, Tonraq elől. A szellemvilág nagy tudású ismerője.

Eska: Unalaq lánya, Korra unokatestvére, ikertestvére Desna, kiváló vízidomár.

Desna: Unalaq fia, Korra unokatestvére, ikertestvére Eska, vízidomár, apja miatt megsérül.

Évados áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évad premier Évad finálé Évad premier Évad finálé
1 12 2012. április 14. 2012. június 23. 2012. augusztus 26. 2012. december 23.
2 14 2013. szeptember 13. 2013. november 22. 2014. május 18. 2014. augusztus 10.
3 13 2014. június 27. 2014. augusztus 22.
4 13 2014. október 3. 2014. december 19.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerep Angol hang[2] Magyar hang
Korra Janet Varney Nemes Takách Kata
Mako David Faustino Hamvas Dániel
Bolin P.J. Byrne Markovics Tamás
Asami Sato Seychelle Gabriel Simon Dóra
Tenzin J. K. Simmons Fazekas István
Pema Maria Bamford Antal Olga
Lin Beifong Mindy Sterling Tallós Rita
Amon Steven Blum
Hiroshi Sato Daniel Dae Kim
Tarrlok tanácsos Dee Bradley Baker Kárpáti Levente
Jinora Kiernan Shipka
Ikki Darcy Rose Byrnes Molnár Ilona
Meelo Logan Wells Boldog Gábor
Iroh tábornok Dante Basco Előd Álmos
Katara Eva Marie Saint Kassai Ilona
Aang Avatár D.B. Sweeney Seszták Szabolcs
Toph Beifong Kate Higgins
Raava April Stewart Solecki Janka
Tonraq James Remar Sarádi Zsolt
Unalaq Adrian LaTourelle Bozsó Péter
Varrick John Michael Higgins Csőre Gábor
Tahno Rami Malek
Bumi Richard Riehle Kardos Róbert
Kya Lisa Edelstein Kovács Nóra
Suyin Beifong Anne Heche
Opal Alyson Stoner
Zaheer Henry Rollins
Kuvira Zelda Williams

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]