Avatár: Korra legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avatár: Kora Legendája
(Legend of Korra)
Masthead korra.png
Műfaj Akció , Kaland , Dráma

Alkotó(k) Bryan Konietzko
Író(k) Michael Dante Dimartino, Bryan Konietzko
Rendező(k) Ki Hyun Ryu, Joaquim Dos Santos

Ország  USA
Évadok 2
Epizódok 52 (USA: 34 adásban HUN: 26 adásban)
Gyártás
Producer(ek) Tim Yoon
Részenkénti játékidő 24 perc epizódonként
Gyártó Omation Animation Studio , Nickelodeon Productions
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon
Eredeti sugárzás 2012. április 14. óta
Magyar adó Nickelodeon
Magyar sugárzás 2012. augusztus 26 óta
Státusz fut
Kronológia
Előző Avatar: Aang legendája
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

Az Avatar: Korra legendája című amerikai animációs televíziós sorozatot 2012. április 14-én mutatta be a Nickelodeon, és 2012. nyár végén jelent meg magyar nyelven.[1]

Háttér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Avatar: Korra legendája az Avatar: Az utolsó levegőidomár világában játszódik, annak cselekménye után 70 évvel. Ebben a világban az emberiség négy népbe van osztva: a Víz Törzsei, a Föld Királysága, a Tűz Népe, és a Levegő Nomádjai. Minden népben vannak különleges emberek, az idomárok, akik képesek a népre jellemző elem idomítására.

A világon egyetlen ember van, aki képes mind a négy elem irányítására, az avatár. Ő folyamatosan újjászületik a négy nép tagjaként. Az előző avatár Aang volt, egy levegőidomár. Halála után született meg a Déli Víz Törzsében az utódja Korra. A sorozat az ő kalandjairól szól.

"Föld, Tűz, Levegő, Víz... Amikor még kisfiú voltam, az apám, Aang Avatar elmesélt egy történetet, amiben ő és a barátai hősiesen véget vetettek a 100 éves háborúnak. Aang Avatar és Tűz Ura Zuko átalakították a Tűz Népének gyarmatait az Egyesült Köztársaság Államaivá, egy közösséggé, ahol idomárok és nem idomárok a világ minden pontjáról együtt élhetnek békében és harmóniában. Ennek a nagyszerű földnek a fővárosát a Köztársasági Városnak nevezték el. Aang Avatar rengeteg nagyszerű dolgot alkotott életében, de sajnálatos módon az ideje ebben a világban lejárt, és ahogy az évszakok váltják egymást, az új Avatar ideje is eljött." - Tenzin

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat a Déli Víz Törzsénél kezdődik azzal, hogy a Fehér Lótusz Rendje látogatás tart az ifjú Korránál, és megállapítja, hogy ő az új avatár. 14 évvel később Korra már elsajátított a 4 elemből hármat, és éppen a tűzidomár vizsgáját teszi le. Egyetlen elem van hátra, a levegő, amelyet a tervek szerint Aang avatár fiától, Tenzintől fog elsajátítani. Ő azonban a rövid déli látogatásakor bejelenti, hogy nem tud a Déli Víz Törzséhez költözni és Korrát tanítani, ezért azt el kell halasztani. Ezért Korra elszökik és Tenzin után megy Köztársaság Városba. Ott hamarosan megismeri Lin Bei Fongot, a városi rendőrség parancsnokát, a két ellenségét, Amont az Egyenlőségiek vezetőjét és Tarrlokot, az Északi Víz Törzsének feltörekvő tanácsosát. Korra nagy rajongója a pro-idomításnak, és a városi arénában megismeri az idomár testvéreket Makot és Bolint. A város mellett a Levegő Templom szigeten megkezdődik Korra légidomár kiképzése, miközben már helyt kell állnia avatárként az Egyenlőségiekkel szemben.

A kalandok javánál egy 17 éves, forrófejű, mégis tehetséges tinilánnyá nő fel. A sorozat fő részei a Köztársaság városban játszódnak. Korra idejében eljött a kevésbé és közepesen modern kor ideje. Automobilok, Satomobilok száguldanak az emeletes házak között. Láthattunk néhány motorkerékpárt is. Korra kötelessége, hogy legyőzze az egyenlőségieket, akik el akarják venni az idomítást a világtól. A vezetőjük Amon, egy maszkos pasas. Piros-fehér maszkot hord. A másodvezető egy középkorú, vékony és hosszú bajszú férfi, elektromos botokkal harcol. Korrát segíti néhány új barátja, Mako és Bolin, a pro-idomár fivérek, a pro-idomítás 2. legjobbjai közé tartoznak.

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korra Avatár: Egy 17 éves vízidomár a Déli Víz Törzséből, az új avatár. A négyből már három elemet elsajátított, a vizet, a földet és a tüzet, csak a levegő van hátra. Lázadozó és forrófejű alkat, ezért az idomítás spirituális oldalával, és egy így légidomítással gondjai akadnak. Katarától, Aang Avatár feleségétől elsajátította a gyógyítás tudományát. A légidomítást Aang és Katara legfiatalabb fiától, Tenzintől tanulja. Sokat kellett volna várnia, ha Nagával (egy jegesmedve-ebbel) nem szökött volna el, és nem ment volna a Köztársaság városba. Amikor megismeri Makot rögtön megtetszik neki, de Makonak Asami is tetszik.

Mako egy ifjú tűzidomár, aki Köztársaság Város utcáin nőtt fel öccsével Bolinnal, miután szüleiket megölte egy tűzidomár. Képzett idomár, a Tűzmenyétek kapitánya és öccsével, és később Korrával a pro-idomító versenyek résztvevője. Edzőjüknek hála lakhelyet is találtak a Pro-Idomár aréna padlásán

Bolin: földidomár, Mako öccse. Mély kapcsolatot ápol a testvérével és van egy tűzmenyétje, akit Pabunak hív.

Asami Sato: Hiroshi Sato lánya. Bár gazdagságban nőtt fel ő is megtapasztalta az élet nehéz oldalát, mert 6 éves korában édesanyját megölte az Agni Kai Triád. Széleskörű önvédelmi kiképzésben részesült, és jó sofőr is. Makot is úgy ismerte meg, hogy egyszer elütötte. Kárpótlásul Makoval egy fényűző étterembe ment, ahol kiderült, hogy a pro-idomítás nagy rajongója. Amikor kiderül, hogy apja az Egyenlőségieket támogatja, elárulja és Korra oldalára áll.

Tenzin: Aang és Katara legifjabb gyermeke, légidomár mester. Komoly, és nyugodt ember, nagy felelősség nyugszik a vállán azzal, hogy ő Köztársaság Város öt Tanácsnokának egyike, és Korrát is tanítja. A Levegő templom szigeten él feleségével Pemával, és négy gyermekükkel Jinorával, Ikkivel, Meelóval és Rohannal.

Pema Tenzin felesége, egy női levegő-akolitus. Az első könyv elején várandós negyedik gyermekükkel, aki a vége felé megszületik és a Rohan nevet kapja. Pema egy kedves asszony. Pema azt reméli, hogy Rohan ha idomár is lesz, egy átlagember legyen, aki nem küld percenként hűs szellőt az arcába.

Lin Bei Fong: Toph Bei Fong lánya, rendőrparancsnok, és fémidomár. Komoly és hajthatatlan személyiség, aki szerint a rend fenntartásának egyedüli módja a a katonai erő. Az első könyv elején meggyűlik a baja Korrával, de aztán remekül boldogulnak. Kétszer elbukik az egyenlőségiek ellen, ezért beadta a lemondását, és az utódja Saikhan lesz. De egyetlen fémidomár sem tud platinát idomítani. Meglepő, hisz a platina is fém.

Amon: Az első könyv főellensége, az Egyenlőségiek vezetője, aki azt hiszi, hogyha az idomárokat megfosztja a képességeiktől, azzal egyenlővé teszi a világot. Piros és szürkésfehér maszkok visel, hogy igazi arcát senki se lássa. gyors és ügyes harcos, és az a képessége, hogy képes megfosztani az idomítás képességétől veszélyessé teszi az idomárokkal szemben.

Hiroshi Sato: Gazdag, 45 éves feltaláló. Ifjú felnőtt korára összegyűlt az első millió yuanja (mesebeli fizetőeszköz). Szponzorálta a Tűzmenyéteket a Pro-idomításban. De amint kiderül, hogy az egyenlőket támogatja, lánya megrázza egy elektromos kesztyűvel. Egyébként Hiroshi készítette a kesztyűket és a robotokat, sőt a repülőket is az Egyenlőségieknek. Eredetileg szegény családból származik.

Tarrlok tanácsnok: Ideiglenes gonosz, víz- és véridomár. Amon öccse. Van egy alakulata, amivel az egyenlők ellen harcol, néhány lecsapást sikerült is megnyernie. Tanácsnok a városban, az Északi törzset képviseli. A döntései mindig Tenzin ellenében vannak. A végén Amon megfosztja képességétől, de amint kiderül, hogy testvérek, elutaz(ná)nak, de ezt Tarrlok megakadályozza, mert egy elektromos kesztyűvel felrobbantja a motorcsónakot.

Jinora, Ikki és Meelo: Légidomár testvérhármas. Jinora és Ikki lány, míg Meelo egy fiú. Jinora 10, Ikki 7, és Meelo 5 éves. Jinora már korán érdeklődik a fiúk után, de szeret könyvet olvasni. Ikki sokat kérdez, gyorsan beszél, és amikor dühös, akkor vicces is. Meelo meg, hát nem valami nyugodt, de amilyen vad, olyan vicces és kicsi tehetség azért van benne. Hárman együtt remek légidomárok. Így győztek le 12 egyenlőségit.

Aang Avatar: Az előző avatár, az előző rajzfilmsorozat főhőse. Összeházasodott Katarával. A sorozatban egy visszaemlékezésben láthatjuk 40 évesen . Házastársa Katara, gyermekei: Kya, Bumi, Tenzin. 40 évesen legyőzte Yakone-t a véridomárt, és elvette a képességét. Bezáratta egy börtönbe örökre. De Yakone mégis kiszabadult.

Katara: Aang avatár felesége, vízidomár. Ő tanította meg Korrát gyógyítani. A sorozatban 85 évesként láthatjuk, mégis fitt, bölcs, és unokáit többször is látta. Ő képviseli a Déli Víz Törzsének legnagyobb városainak egyikét.

Iroh tábornok: Zukonak, a Tűz Urának unokája, és az Egyesült Nemzetek tábornoka/vezetője. Tűzidomár, legyőzte Hiroshi Sato repülőgépeit, vagyis majdnem. Mindössze pár villámmal. Kiderült, hogy ügyesen vezeti a repülőgépeket. De egyszer belezuhan a vízbe. Kicsit vizes lesz, de Korra megmenti és gyógyítja. Ő utána Bumi következik a ranglistán az Egyesült Nemzeteknél.

Évados áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évad premier Évad finálé Évad premier Évad finálé
1 12 2012. április 14. 2012. június 23. 2012. augusztus 26. 2012. december 23.
2 14 2013. szeptember 13. 2013. november 22. 2014. május 18. 2014. augusztus 10.
3 13. 2014. június 27. 2014. augusztus 8.

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1.évad: 1. könyv - Levegő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Eredeti cím Magyar cím Író Rendező Eredeti premier Magyar premier
1. Welcome to Rebulic City Üdv Köztársaság városban Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. április 14. 2012. augusztus 25.
2. A Leaf in the Wind Mint levél a szélben Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. április 14. 2012. szeptember 1.
3. The Revelation A felfedezés Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. április 21. 2012. szeptember 8.
4. The Voice in the Night Hang az éjszakában Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. április 28. 2012. szeptember 15.
5. The Spirit of Competition Versenyszellem Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. május 5. 2012. szeptember 22.
6. And the Winner Is... A győztes nem más mint... Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. május 12. 2012. szeptember 29.
7. The Aftermath Utóhatás Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. május 19. 2012. november 18.
8. When Extremes Meet Szélsőségek találkozása Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. június 2. 2012. november 25.
9. Out of the Past A múlt árnyéka Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. június 9. 2012. december 2.
10. Turning the Tides Fordul a kocka Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. június 16. 2012. december 9.
11. Skeletons in the Closet Nappangó titkok Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. június 23. 2012. december 16.
12. Endgame Végjáték Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko Joaquim Dos Santos & Ki Hyun Ryu 2012. június 23. 2012. december 23.

2.évad: 2. könyv - Szellemek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Eredeti cím Magyar cím Író Rendező Eredeti premier Magyar premier
1. Rebel Spirit A lázadó rémségek Tim Hedrick Colin Heck 2013. szeptember 13. 2014. május 18.
2. The Southern Lights A Déli fény Joshua Hamilton Ian Graham 2013. szeptember 13. 2014. május 18.
3. Civil Wars, Part 1 Polgárháború 1. rész Michael Dante DiMartino Colin Heck 2013. szeptember 20. 2014. május 25.
4. Civil Wars, Part 2 Polgárháború 2. rész Michael Dante DiMartino Ian Graham 2013. szeptember 27. 2014. június 1.
5. Peacekeepers A békefenntartók Tim Hedrick Colin Heck 2013. október 4. 2014. június 8.
6. The Sting Kelepce Joshua Hamilton Ian Graham 2013. október 11. 2014. június 15.
7. Beginnings, Part 1 A kezdetek, 1. rész Michael Dante DiMartino Colin Heck 2013. október 18. 2014. június 22.
8. Beginnings, Part 2 A kezdetek, 2. rész Tim Hedrick Ian Graham 2013. október 18. 2014. június 29.
9. The Guide Szellemi vezető Joshua Hamilton Colin Heck 2013. november 1. 2014. július 6.
10. A New Spiritual Age Egy új kor hajnala Tim Hedrick Ian Graham 2013. november 8. 2014. július 13.
11. Night of a Thousand Starts Az ezer csillag éjszakája Joshua Hamilton Colin Heck 2013. november 15. 2014. július 20.
12. Harmonic Convergence Az együttállás Tim Hedrick Ian Graham 2013. november 15. 2014. július 27.
13. Darkness Falls ...és leszáll az éj Joshua Hamilton Colin Heck 2013. november 22. 2014. augusztus 3.
14. Light in the Dark Fény a sötétben Michael Dante DiMartino Ian Graham 2013. november 22. 2014. augusztus 10.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerep Angol hang[2] Magyar hang
Korra Janet Varney Nemes Takách Kata
Mako David Faustino Hamvas Dániel
Bolin P.J. Byrne Markovics Tamás
Asami Sato Seychelle Gabriel Simon Dóra
Tenzin J. K. Simmons Fazekas István
Pema Maria Bamford Antal Olga
Lin Beifong Mindy Sterling Tallós Rita
Amon Steven Blum
Hiroshi Sato Daniel Dae Kim
Tarrlok tanácsos Dee Bradley Baker Kárpáti Levente
Jinora Kiernan Shipka
Ikki Darcy Rose Byrnes Molnár Ilona
Meelo Logan Wells Boldog Gábor
Iroh tábornok Dante Basco Előd Álmos
Katara Eva Marie Saint Kassai Ilona
Aang Avatár D.B. Sweeney Seszták Szabolcs
Toph Beifong Kate Higgins
Raava April Stewart Solecki Janka
Tonraq James Remar Sarádi Zsolt
Unalaq Adrian LaTourelle Bozsó Péter
Varrick John Michael Higgins Csőre Gábor
Tahno Rami Malek
Bumi Richard Riehle Kardos Róbert
Kya Lisa Edelstein Kovács Nóra
Suyin Beifong Anne Heche
Opal Alyson Stoner
Zaheer Henry Rollins

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]