Aura (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aura
(El aura)
2005-ös argentin film
RendezőFabián Bielinsky
ProducerAriel Saúl
Victor Hadida
Cecilia Bossi
Műfaj
ForgatókönyvíróFabián Bielinsky
FőszerepbenRicardo Darín
Dolores Fonzi
Alejandro Awada
Pablo Cedrón
Jorge D'Elia
Manuel Rodal
Rafael Castejón
Walter Reyno
Nahuel Pérez Biscayart
ZeneLucio Godoy
OperatőrChecco Varese
VágóAlejandro Carrillo Penovi
Fernando Pardo
Gyártás
GyártóPatagonik Film Group
Davis Films
Tornasol Films
Ország
Nyelvangol
Forgatási helyszínBuenos Aires
Játékidő138 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1 785 981[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Aura (spanyolul: El aura) 2005-ben bemutatott argentin pszicho-thriller, amelyet Fabián Bielinsky írt és rendezett, a főszerepben Ricardo Darínnal. Ez Bielinsky második és egyben utolsó nagyjátékfilmje 2006-ban bekövetkezett halála előtt.

Általánosságban többnyire pozitív kritikákat kapott az értékelőktől, különösen a forgatókönyv és a hangulat miatt. A film elnyerte a legjobb filmnek járó Ezüst Kondor díjat, és a 78. Oscar-díjátadón a legjobb idegen nyelvű filmnek járó argentin jelölést.

Az epilepsziás Esteban Espinosa gyakran fantáziál a tökéletes bűncselekmény elkövetéséről. Egy patagóniai vadászat során véletlenül megöl valakit, és rájön, hogy az illető valójában bűnöző. Ez felveti egy valódi bűntény végrehajtásának lehetőségét számára.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet neo-noir stílusban, egyes szám első személyben meséli el Espinoza, egy csendes, cinikus állatpreparátor hallucináló utazását.

Buenos Airesben az epilepsziás állatpreparátor Esteban Espinosa aprólékos ember, aki szeret fantáziálni a tökéletes rablásról. Szerinte a rendőrök túl ostobák ahhoz, hogy rájöjjenek, ha jól van kivitelezve, és a rablók túl ostobák ahhoz, hogy helyesen hajtsák végre; ő maga viszont fotografikus memóriájára és stratégiai tervezési képességeire támaszkodva képes lenne rá.

Amikor a felesége elhagyja, elfogadja barátja, Sontag meghívását egy patagóniai erdei vadászatra. Bérelnek egy faházat, amely Diana Dietrich és férje, Carlos Dietrich tulajdona, de hamarosan összevesznek, és Sontag visszatér Buenos Airesbe. Esteban egyedül marad, és szarvasvadászat közben véletlenül megöli Dietrichet egy fészer közelében. Esteban kinyitja a fészert, és egy páncélozott teherautó kirablásának tervét találja benne. Amikor visszatér a faházba, összeakad a bűnözőkkel, Sosával és Monteróval, akik Dietrichet keresik. Estebannak lehetősége nyílik arra, hogy véghez vigye a tökéletes bűntényt, amiről mindig is álmodott.

A morbid kíváncsiságtól, majd az események kérlelhetetlen folyamától hajtva az állatpreparátor látja magát belevetni a fantáziájába, darabról darabra kiegészítve az őt menthetetlenül körülvevő kirakós játékot. Mindezt úgy teszi, hogy közben küzd a legnagyobb gyengeségével, az epilepsziával. Minden rohama előtt meglátogatja az „aura”: a zavarodottság és a megvilágosodás paradox pillanata, ahol a múlt és a jövő összeolvadni látszik.

Szereplők[szerkesztés]

(Szereposztás mellett a magyar hangok feltüntetve)[3]

Forgalmazás[szerkesztés]

A filmet 2005. szeptember 15-én mutatták be Argentínában. Ugyanebben a hónapban, 2005. szeptember 30-án bemutatták a Rio de Janeiro-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A filmet számos filmfesztiválon vetítették, többek között a Sundance FilmfesztiválAmerikai Egyesült Államok, Toulouse Latin-Amerika Filmfesztivál – Franciaország, Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál – Magyarország, Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – Románia, Film by the Sea Filmfesztivál – Hollandia és a Helsinki Nemzetközi Filmfesztivál – Finnország mutatta be.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Aura (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aura a Lemezkuckó webshopjában
  2. The Aura (2006). Box Office Mojo. IMDb. (Hozzáférés: 2013. október 24.)
  3. Aura az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]