Astrapotherium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Astrapotherium
Evolúciós időszak: Késő oligocén – középső miocén
Astrapotherium magnum koponya
Astrapotherium magnum koponya
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Meridiungulata
Rend: Astrapotheria
Család: Astrapotheriidae
Ameghino, 1887
Nem: Astrapotherium
Burmeister, 1879
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Astrapotherium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Astrapotherium témájú kategóriát.

Az Astrapotherium (jelentése: „nagy villám szörny”) az emlősök (Mammalia) osztályának Astrapotheria rendjébe, ezen belül az Astrapotheriidae családba tartozó kihalt nem.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Astrapotherium a késő oligocén és középső miocén korszakok között élt, ott ahol manapság Argentína található. A kövületeit a Santa Cruz-formációban találták meg.

Eme emlősnem egyetlen felfedezett faja, az Astrapotherium magnum.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

A körülbelül 2,5 méter hosszú és a majdnem 1000 kilogramm testtömegű állat, úgy nézhetett ki, mint egy elefánt és egy tapír keveréke, bár egyikükkel sem állt rokonságban. A végtagjai testéhez képest, eléggé rövidek voltak. Nem a lábujjain, hanem a talpán járt. A hátsó lábai gyengébbek lehettek, mint a mellsők. A négy szemfoga rövid agyarrá alakult át. Az alsó széles metszőfogai, valószínűleg egy felső csontos laphoz dörzsölődtek, mint ahogy az ma a kérődzőknél történik.[2]

A koponyán az orrlyukak, eléggé fent helyezkednek el, ami ormányra, vagy megnyúlt orra utal. Bár az is lehet, hogy felfújhatós orrbőre volt.

Életmódja[szerkesztés]

Meglehet, hogy ez az állat részben vízi életmódot folytatott, épp úgy, mint a mai vízilovak. A sekély vizek és mocsarak növényzetével táplálkozhatott.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2015) „Hilarcotherium castanedaii, gen. et sp. nov., a new Miocene astrapothere (Mammalia, Astrapotheriidae) from the Upper Magdalena Valley, Colombia”. Journal of Vertebrate Paleontology Online edition. DOI:10.1080/02724634.2014.903960.  
  2. a b szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 248. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

Források[szerkesztés]

  • McKenna, M. C. & Bell, S. K. (eds.). Classification of mammals; above the species level. Columbia University Press, New York, 1997.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Astrapotherium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]