A fehér gárda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fehér gárda Mihail Afanaszjevics Bulgakov ukrán-orosz író regénye, melyet - részben saját élményei alapján - 1923 és 1924 között írt. A mű részletekben és erősen cenzúrázva jelenhetett meg, színpadi változata (Turbinék napjai) ellen pedig a szovjet művészeti élet élénken tiltakozott, de ennek ellenére a közönség körében népszerű volt.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cselekmény az 1918-as esztendő telén játszódik, az író szülővárosában, Kijevben (bár nem nevezi meg nyíltan, a helyszínek és a történet miatt egyértelmű, hogy az ukrán fővárosról van szó). A hátteret a rövid életű független Ukrajna "uralkodója", a hetman, a "törzsi bitangok" élén a Város ellen vonuló Petljura és a bolsevikok küzdelmei adják. Ezen történelmi események közepette próbálja a Turbin család egyre nehezebbé váló, polgári, értelmiségi és természetesen "fehér" életét fenntartani. A mű főszereplői: Alekszej Turbin, a katonaorvos, az öccse, a "junker" (tiszti iskolás) Nyikolka és Jelena Turbin, akit karrierista férje elhagyott.

A Városban mindenki aggódva várja a fejleményeket, és Petljura hadseregétől retteg. Bemutatásra kerülnek a "fehér gárda " tagjai, katonatisztek, fiatal junkerek, Turbinék barátai. Maga Bulgakov rokonszenvezik hőseivel, de nem elsősorban fehér, ellenforradalmi mivoltuk, hanem intellektualizmusuk, becsületességük miatt. Ebből a regényből szinte teljesen hiányzik az író más műveiben karakteres groteszk elem, viszont szatirikus leírásokban, kiszólásokban bővelkedik.

Magyar kiadások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]