A fajok eredete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fajok eredete
Origin of Species title page.jpg
Az 1859-ben megjelent könyv címlapja
Szerző Charles Darwin
Eredeti cím The Origin of Species
Ország  Egyesült Királyság
Nyelv angol
Téma evolúció
Műfaj tudomány
biológia
Ismeretterjesztő irodalom
Kiadás
Kiadó John Murray
Kiadás dátuma 1859. november 24.
Magyar kiadó Királyi Magyar Természettudományi Társulat
Magyar kiadás dátuma 1873
Fordító Dapsy László

A fajok eredete (eredeti cím: The Origin of Species) című könyv Charles Darwin 1859-ben megjelent munkája, melyben összefoglalja az általa kidolgozott elméletet a földi élet sokszínűségének magyarázatára. Ez a könyv fektette le a modern evolúciós elmélet alapjait. A könyv végleges formáját több, mint egy évtizednyi munka után érte el. Első, publikálatlan vázlatát 1844-ben írta, ez a mű 320 oldalt tett ki. Darwin gyomorbetegsége ebben az időben volt a legrosszabb, és attól tartott, hogy meghal, mielőtt publikálni tudná a teljes művet. Így 400 angol fontot (akkoriban nagy pénz volt) különített el arra a célra, hogy publikálják a könyvét, ha esetleg meghalna. Darwin ebben a művében még nem használta az „evolúció” szót. Ezt először az 1871-ben megjelent „The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex” (Az ember származása és a nemi kiválasztás) könyvében használja. A fajok eredete utolsó kiadásában azonban már szerepel az evolúció szó is.

A könyv végül hat kiadást élt meg, a hatodik (néha az első is) máig is beszerezhető könyvesboltokban.

Magyarul először 1873-ban jelent meg A fajok eredete a természeti kiválás útján címmel, Dapsy László fordításában, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat kiadásában. 1911-ben Mikes Lajos fordításában adták ki újra. Ebbe később Ákos Károly és ifj. Gellért Oszkár belejavított. Ez a változat jelent meg 1955-ben az Akadémiai Kiadó és a Művelt Nép kiadó közös gondozásában, 1972-ben pedig Bart István változtatásaival újranyomta a Helikon Kiadó. 2000-ben Kampis György új fordításában és bevezető tanulmányával jelent meg a Typotex Kiadó gondozásában.

A széles körben elterjedt tévhittel ellentétben a darwini evolúció nem foglalkozik az élet eredetével. Ezzel kapcsolatban ld. Abiogenezis.

Darwin utal elméletének ismeretes korlátaira. A fajok eredete zárószavában írta: "Nagyszerűség van ebben a felfogásban, amely szerint a Teremtő az életet a maga különböző erőivel eredetileg csak néhány vagy csak egyetlenegy formába lehelte bele. Ily módon az élet keletkezésének témáját nyitva hagyta további meggondolások számára."

A román Oktatási Minisztérium 2008 decemberében kivette az evolúciót a nemzeti alaptantervből. Eszerint A fajok eredete már nem számít kötelező olvasmánynak, s az evolúció elméletét sem kell már kötelező jelleggel megtanulnia a 18–19 éves tanulóknak Romániában.[1]

Lábjegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A fajok eredete témájú médiaállományokat.