ZDF

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zweites Deutsches Fernsehen szócikkből átirányítva)
ZDF
Adatok
Indulás1963. április 1.
Nézettség13,5% (2017)[1]
OrszágNémetország
SzékhelyErich-Dombrowski-Straße 1
55127 Mainz
Németország
Kábeles vétel
CellKábel25. programhely
Vodafone TV408. programhely
IPTV
Telekom (Magyarország)120. programhely
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz ZDF témájú médiaállományokat.

A ZDF - Zweites Deutsches Fernsehen (=második német televízió) német közszolgálati televízió, egyben Európa legnagyobb közszolgálati műsorszórója. Székhelye Rajna-vidék-Pfalz tartomány fővárosában, Mainzban található. Az ARD tartományi közmédiumokat tömörítő társasággal és a német közszolgálati rádióval, a Deutschlandradióval együtt készíti műsorait. A ZDF-nek ma körülbelül 3600 dolgozója van.

Története[szerkesztés]

A mainzi székház

A működést 1963. április 1-jén kezdte meg, amit a televízióval rendelkező háztartások 61%-a tudott fogni, mivel akkoriban az UHF-vételre nem mindegyik készülék volt alkalmas.

1967 júliusában indult el az első színes kísérleti adás, a rendszeres színes műsor 1967. augusztus 25-én indult. A ZDF műsorai kezdetben a Hessenben található Eschbornban készültek. Egy volt tanya és a hozzákapcsolódó dolgozói épületek voltak a stúdiók: 230 és 160 m²-es épületek 3-3 kamerával és szinkronstúdióval. A televízió vezetése drágának tartotta az itt felépülő új székházat, ezért a ZDF 1964 áprilisában a stúdióit átköltöztette a Taunusfilm Wiesbadenben található stúdiójába. A televízió terve egy önálló székház felépítése volt, ahol minden egy helyen lett volna. Így Mainz Lerchenberg negyedében 1,04 négyzetkilométernyi telket vásárolt a csatorna, ahol felépítették az új székhelyet. A hatéves építés 1984. december 6-án fejeződött be.

A ZDF Magyarországon is ismert produkciói[szerkesztés]

Sorozatok[szerkesztés]

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A ZDF feladatait, szervezeti működését és finanszírozását a ZDF-Staatsvertrag (ZDF-Államszerződés) tartalmazza.

Televíziós és vezetői tanács[szerkesztés]

A televíziós tanács ellenőrzi a műsorokat, jóváhagyja a vezetői tanács által készített költségvetést és az intendánsok kinevezését. Az intendánsok képviselik a ZDF-et, ők felelősek a műsorkínálatért és a pénzügyi helyzetért.

A ZDF vezetői tanácsa dönt a költségvetési tervről, és ez ügyben naponta ellenőrzi az intendánsok tevékenységét. 14 képviselőből áll a tanács, ebből 5 fő a tartományok és 1 fő a szövetségi képviseletet látja el.

Intendáns[szerkesztés]

Az intendás a ZDF hierarchia csúcsán áll, képviseli a csatornát és vezeti gazdálkodását, felel a műsorkínálatért. Ő tesz javaslatot a főszerkesztő személyére, akit a vezetői tanács választ.

Nézettsége[szerkesztés]

Rekord nézettséget ért el az 1980-as években, amikor az Álomhajó és A klinika című sorozatok műsorra kerültek, több mint 20 millióan nézték őket. 1992-ben 20,47 millió fős rekord nézettséget ért a Wetten, dass...? (Fogadjunk, hogy...) című szórakoztató műsor.

Általában az idősebb korosztály teszi ki a nézők nagy részét.

Műsorai[szerkesztés]

Hírek

Közéleti, háttér magazinok

Politikai műsorok

Gyerekműsorok

Show-műsorok

Logók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ZDF Medienforschung. [2018. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 16.)

További információk[szerkesztés]