Derrick

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Derrick
Derrick logo.svg
Eredeti főcím kép
Eredeti főcím kép
Műfaj krimi

Alkotó Herbert Reinecker
Író Herbert Reinecker
Rendező
Főszereplő
Főcímzene Les Humphries

Ország  NSZK
Nyelv
Évadok 25
Epizódok281 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • Helmut Ringelmann
  • Gustl Gotzler
Producer
  • Claus Legal
  • Hans Peter Renfranz
Részenkénti játékidő 60 perc
Gyártó
  • Telenova Film und Fernsehgesellschaft
  • Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
Sugárzás
Eredeti adó ZDF
Eredeti sugárzás1974. október 20.1998. október 16.
Magyar sugárzás kezdete1978. március 11.
Státusz befejezett
Kronológia
Előző A felügyelő
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Derrick témájú médiaállományokat.

A Derrick híres (nyugat-)német televíziós bűnügyi filmsorozat, amelyet a Telenova Film- und Fernsehproduktion koprodukcióban készített a ZDF, az ORF és az SRG tévécsatornákkal 1974 és 1998 között. Magyarországon először a Magyar Televízió sugározta 1978-tól. Később a Duna, Duna II Autonómia (most: Duna World), ATV, Hálózat, Sorozat+, M3 csatornákon vetítették a sorozatot. A sorozat főszereplői Stephan Derrick rendőr-főfelügyelő (Horst Tappert) és Harry Klein rendőrfelügyelő (Fritz Wepper), akik gyilkossági ügyeket oldanak meg Münchenben és környékén. Összesen három megoldatlan ügyük volt, mégpedig a 145., a 200. és a 250. epizódban. A Derrick sorozat főcímzenéjét a Les Humphries együttes készítette, Magyarországon pedig Korda György énekelte el magyar nyelven Ha bűn, hogy várok rád címmel. Galla Miklós a zenére paródia dalszöveget adott elő.

Történet[szerkesztés]

Mind a 281×60 percet a veterán forgatókönyvíró, Herbert Reinecker és Helmut Ringelmann producer készítették. A sorozat hatalmas népszerűségnek örvendett, és több mint 100 országban vetítették. Jóval az utolsó epizód vetítése előtt (1998. október 16.) kultuszsorozattá vált.

A sorozat nem a csökkenő nézettség miatt szakadt meg, hanem azért, mert Horst Tappert elérte azt a korhatárt, amit saját magának kijelölt.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Eredeti magyar hang Új magyar hang
Pannónia Filmstúdió
Liget stúdió
Viderent Kft.
Stephan Derrick főfelügyelő Horst Tappert Szabó Ottó Ujlaki Dénes
Harry Klein Fritz Wepper Gálvölgyi János Besenczi Árpád
Willi Berger Willy Schäfer Szersén Gyula (korábban)
Kajtár Róbert (később)
Rudas István
Schröder Günther Stoll Nagy Gábor ?

Rudas István később a Döglött aktákban John Stillman hadnagynak kölcsönözte a hangját, aki a philladelphiai gyilkossági csoport vezetője.

Epizódok[szerkesztés]

A Derrick c. bűnügyi filmsorozat 281 részes. A legtöbb epizódot (49 db) Theodor Grädler rendezte, de maga a főfelügyelőt alakító Horst Tappert is rendezett 11 epizódot. Ezek közül az elsőt a 13. évad végén. Az epizódok közül 80 részhez video CD formájában egy magyar bulvárlap mellékleteként lehetett hozzájutni. Ezek közül a 62-80. video CD-n Szabó Ottó kölcsönzi Derrick főfelügyelő hangját.

Érdekesség[szerkesztés]

  • A sorozat előzményének az 1969 és 1976 között bemutatott A felügyelő (Der Kommissar) című sorozat tekinthető, ugyanis ebben tűnik fel először a Fritz Wepper által alakított Harry Klein nyomozó. Ennek a sorozatnak az írója is Herbert Reinecker volt. Mivel azonban Fritz Wepper karakterét 1974-ben áthelyezték a Derrickbe, éppen ezért abban a sorozatban helyét testvére Elmar Wepper veszi át, akit a sorozatban Erwin Kleinnek hívnak.
  • A sorozat után szólássá vált, hogy „Harry, hozd a kocsit!” (bár ez a mondat a sorozatban sosem hangzik így el), ami minden esetben egy BMW volt, Derrick és Harry ugyanis mindig a márka valamelyik típusával járt, tekintve, hogy a BMW központja is Münchenben található. Az autókat azonban nem mindig Harry, hanem sokszor maga Derrick is vezette, de olyankor rendszerint Harry nem volt vele. A sorozatban a korszakoknak megfelelő két 5-ös (E12, E28) és három 7-es (E23, E32, E38) típusú BMW-t használtak rendszeresen.
  • A Magyar Televízió 1983-ban meghívta Horst Tappertet és Fritz Weppert a Főzőcske című műsorába, ahol a két színész az őket szinkronizáló Szabó Ottóval és Gálvölgyi Jánossal is találkozott.[1]
  • 2004-ben rajzfilm formájában egész estés paródia készült Derrick és Harry kalandjairól Hív a kötelesség! címen. A rajzfilm cselekményének a központjában egy őrült ember áll, aki meg akarja ölni az Eurovíziós dalfesztivál selejtezőjén a versenyzőket, hogy ő kaphassa meg a díjat. Derricknek és Harrynek őt kell elkapniuk. A karaktereknek Horst Tappert és Fritz Wepper kölcsönözte a hangját.[2]

Indexen[szerkesztés]

A ZDF 2013 elején úgy határozott, hogy Tappert „náci múltja miatt” nem vetíti többet egy csatornáján sem a Derricket.[3] A letiltás nem vonatkozik az M3 magyar csatornára.

A ZDF a saját webboltjában azóta is árulja DVD-n a teljes Derrick-sorozatot.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]