A klinika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A klinika
(Die Schwarzwaldklinik)
Carlsbau im Glottertal, bekannt durch die Fernsehserie Die Schwarzwaldklinik (1).jpg
Műfaj dráma

Alkotó Herbert Lichtenfeld
Író Herbert Lichtenfeld
Rendező
Főszereplő
Zeneszerző Hans Hammerschmid

Formátum 1,33:1, monó
Ország  NSZK
Nyelv
Évadok 3
Epizódok 70+3 (epizódlista)
Gyártás
Producer Wolfgang Rademann
Vágó Edelgard Gielisch
Operatőr Gernot Köhler
Részenkénti játékidő 45 perc
Sugárzás
Eredeti adó NSZK ZDF
Eredeti sugárzás 1985. október 22.1989. március 25.
Első magyar adó
Státusz befejezett
Korhatár
  • Korhatár nélkül megtekinthető. (TV-1)
  • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (M3)
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A klinika témájú médiaállományokat.

A klinika (eredeti cím: Die Schwarzwaldklinik, szó szerinti magyar cím: „A Fekete-erdei kórház”) 1985-től 1989-ig futott NSZK televíziós filmsorozat, amely Glottertalban játszódott és 28 milliós nézőszámával óriási nézettséget produkált.[1] Készült belőle egy külön rész is, és két film is. A Német Szövetségi Köztársaságban epizódjait - 1985 októbere és 1989 márciusa között - a ZDF ősztől tavaszig, heti 2-3 estén tűzte műsorra. Magyarországon 1988-ban[2] a TV-1, 2014–15-ben az M3 sugározta.

Háttér[szerkesztés]

A klinika a Kórház a város szélén (Nemocnice na kraji města) című sikeres csehszlovák sorozatra adott német válasz, a világon máshol is divatba jöttek az effélék. Szellemi atyja Wolfgang Rademann. A baden-württembergi Glottertal területén forgatták a sorozatot. Ez azonban csak a klinika külső helyszíneként szolgált, a belső jeleneteket Hamburgban rögzítették. A professzor háza pedig a Fekete-erdei Grafenhausenben található.

A klinika zenéje[szerkesztés]

A klinika zenéjét, híres főcímdalát Hans Hammerschmid komponálta. A magyar zenei életben is visszaköszön a Professor Brinkfunk zenéjében és névválasztásában is.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Folytatások[szerkesztés]

A klinika – Újra együtt[szerkesztés]

Eredeti címe Die Schwarzwaldklinik – Neue Zeiten. Romantikus filmdráma Hans-Jürgen Tögel rendezésében, melyet 2005-ben mutattak be. Történetében a klinikát eladják, Udo és Benjamin összefognak, hogy megmentsék a kórházat. Mikor az új tulajdonos balesetet szenved, Udo menti meg az életét. Kiderül, hogy már nem először találkoznak hasonló körülmények között.[3]

A klinika – Húsz év múlva[szerkesztés]

Eredeti címe Die Schwarzwaldklinik - Die nächste Generation. Filmdráma Hans-Jürgen Tögel rendezésében, melyet 2005-ben mutattak be. Az események ezúttal egy esküvő körül bonyolódnak. Udo már feladta sürgősségi sebészi hivatását, hogy a jobban jövedelmező plasztikai sebészettel foglalkozzon, és ezért összeveszett Benjaminnal. Hildegard főnővér sem akar megjelenni, mert szégyelli, hogy nincstelenné vált. Ráadásul az ünneptől nem messze hatalmas baleset történik.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A klinika témájú médiaállományokat.