Zakk Wylde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zakk Wylde
Életrajzi adatok
Születési névJeffrey Phillip Wielandt
Született1967január 14. (57 éves)
USA Bayonne, New Jersey, USA
IskoláiJackson Memorial High School
Pályafutás
MűfajokHeavy metal, hard rock, Southern rock
Aktív évek1987–napjainkig
EgyüttesOzzy, Black Label Society, Pride & Glory, Derek Sherinian
Hangszergitár, ének, basszusgitár, bendzsó, piano, billentyűs hangszerek, mandolin, harmonika
Tevékenység
KiadókGeffen, Spitfire, InsideOut Music, Artemis, Roadrunner, Epic, Sony
IPI-névazonosító00234834763

Zakk Wylde weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zakk Wylde témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zakk Wylde (született Jeffrey Phillip Wielandt, (Bayonne, New Jersey, 1967. január 14. –) amerikai gitáros dalszerző. Világsztárrá a 80-as évek végén vált, amikor bekerült Ozzy Osbourne csapatába. Napjaink egyik legismertebb gitárosa, a Black Label Society nevű együttes énekes-gitáros frontembere.

Korai évek[szerkesztés]

Bayonne-ban nőtt fel Amy nevű lánytestvérével, majd a család Jacksonba költözött. Kisgyerekként a foci érdekelte, linebacker volt (az amerikai fociban a középső védők egyike). 11 évesen egy nyári focitáborban még akkori példaképével Jack Lamberttel is találkozott (a Pittsburgh Steelers egykori linebackere). 8 évesen kezdett el gitározni, de komolyan csak 14 évesen kezdett foglalkozni a hangszerrel. Ekkor egy Leroy Wright nevű srác megmutatta neki, hogyan kell eljátszani a Back in Blacket az AC/DC-től. „Attól kezdve csak az érdekelt, hogy a legjobb legyek. Akkor már a skálázással sem volt gondom”. Középiskoláját a Jackson Memorial High Schoolban járta ki. Ez idő tájt előfordult, hogy napi 10-11 órát is gyakorolt. Első zenekara a Stonehenge volt. Repertoárjukat Black Sabbath-, Cream-, Ozzy-, és Rush-dalok tették ki. Legfőbb hatásának Tony Iommit, Eddie Van Halent, Randy Rhoadsot, Steve Morse-ot, Michael Schenkert, Gary Moore-t, Yngwie Malmsteent, Al Di Meolát, John McLaughlint, Paco de Luciát, Dimebag Darrellt, Jimmy Page-et, és Frank Marinót tartja, de elismeréssel nyilatkozik a Shadows Fall és a Lamb of God gitárosairól is. A Stonehenge után egy Zyris nevű zenekarban játszott New Jersey környéki klubokban.

Ozzy oldalán[szerkesztés]

Mark Weiss rockfotós juttatta el azt a felvételt Osbourne-hoz, amin Ozzy-számokat játszik. Ez alapján Ozzy már vele készítette el a No Rest for the Wicked lemezt. Zakk így ismert és elismert gitárossá vált, aki egészen 2010-ig Ozzy zenekarában játszott. Emellett adott ki lemezt szólóban, Derek Sherinian vendégeként, valamint a Black Label Society zenekarával is.

Stílusa[szerkesztés]

Pályafutása korai éveiben Gibson-másolatokat használt, de érettségi után kapott annyi pénzt a szüleitől, hogy egy valódi Gibsonra is szert tegyen. Azóta hű a márkához. Bár technikailag képzett gitáros, de védjegyének mégis súlyos riffjei és védjegyszerű vibratótechnikája számít. Már jó ideje kapható a Gibson cég jóvoltából a Zakk Wylde signature modell.

1985 óta él házasságban Barbaranne Caterinával. Három gyerekük van: Hayley Rae, Jesse John Michael és Hendrix. Nagy rajongója a testépítésnek.

Diszkográfia[szerkesztés]

Pride and Glory[szerkesztés]

  • Pride and Glory (1994)

Szóló[szerkesztés]

  • Book of Shadows (1996)

Derek Sherinian[szerkesztés]

Black Label Society[szerkesztés]

Ozzy Osbourne[szerkesztés]

Egyéb szereplések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Zakk Wylde
A Wikimédia Commons tartalmaz Zakk Wylde témájú médiaállományokat.