Yangchuanosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Yangchuanosaurus
Evolúciós időszak: 158–156 Ma
késő jura
A Yangchuanosaurus shangyouensis rekonstrukciója
A Yangchuanosaurus shangyouensis rekonstrukciója
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Sinraptoridae
Nem: Yangchuanosaurus
Dong et al., 1978
Fajok
  • Y. shangyouensis Dong et al., 1978 (típus)
  • Y. magnus Dong, Zhou & Zhang, 1983
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Yangchuanosaurus témájú kategóriát.

A Yangchuanosaurus a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely Kínában élt a késő jura időszak késő oxfordi (és feltehetően a kimmeridge-i) korszakában, azonban a mérete és a külseje hasonlított észak-amerikai kortársára, az Allosaurusra. A Shaximiao (Sahszimiao) Formáció felső részéről került elő, ahol a legnagyobb húsevő volt, és olyan dinoszauruszokkal élt együtt, mint a sauropodák közé tartozó Mamenchisaurus és Omeisaurus, valamint a stegosaurusok közé tartozó Chialingosaurus, Tuojiangosaurus és Chungkingosaurus.

Anatómia[szerkesztés]

A Yangchuanosaurus csontváza Atlantában

A Yangchuanosaurus egy meglehetősen nagy méretű theropoda volt. A Y. shangyouensis holotípusa egy 82 centiméter hosszú koponya, ami alapján a teljes testhossz körülbelül 8 méter lehetett.[1] Egy másik példány, melyet az új Y. magnus fajhoz kapcsoltak, még nagyobb volt, a koponyája hossza elérte az 1,11 métert.[2] A testhossza 10,8 méter, a tömege pedig 3,4 tonna lehetett.[3] Az orron a Ceratosaurushoz hasonlóan egy csontos dudor, és több kisebb szarv és redő helyezkedett el. Súlyos farka körülbelül a testhossza felét érte el.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Yangchuanosaurus koponyája

1977 júniusában egy majdnem teljes csontváz került elő a Yongchuan (Jungcsuan) körzetben, a Shangyou (Sangju) Reservoir Dam építkezésén, amely a Yangchuanosaurus shangyouensis nevet kapta. Azóta további csontvázakat fedeztek fel.

Gregory S. Paul (1988-ban) úgy ítélte meg, hogy ez a nem azonos a Metriacanthosaurusszal, de ez az elképzelés nem talált támogatásra.

Kiállított példányok[szerkesztés]

A Yangchuanosaurus shangyouensis csontváza a Hongkongi Tudomány Múzeumában (Hong Kong Science Museum)
  • Az Yangchuanosaurus shangyouensis eredeti csontvázát a Chongqingi (Csungcsing) Községi Múzeumban állították ki a Y. magnus egyes maradványaihoz hasonlóan. Egy másik, a szecsuani Xuanhan (Hszüanhan) megyében felfedezett példány a Pekingi Természetrajzi Múzeumban látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dong, Zhiming, Zhang, Yihong; Li, Xuanmin; Zhou, Shiwu (1978). „A new carnosaur from Yongchuan County, Sichuan Province” (PDF). Ke Xue Tong Bao 23 (5), 302–04. o. (Hozzáférés ideje: 2009. október 8.)  
  2. Dong, Zhiming; Shiwu, Zhou; Zhang, Yihong (1983). „Dinosaurs from the Jurassic of Sichuan” (PDF). Palaeontologica Sinica, New Series C 162 (23), 1–136. o. (Hozzáférés ideje: 2009. október 8.)  
  3. Paul, Gregory S.. Eustreptospondylids and Metriacanthosaurs, Predatory Dinosaurs of the World. Simon & Schuster, 286–93. o. (1988). ISBN 0671619462 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yangchuanosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Dong, Zhiming. Dinosaurs from China. China Ocean Press, Beijing & British Museum (Natural History) (1988). ISBN 0-565-01073-5 
  • Dong, Zhiming. Dinosaurian Faunas of China. China Ocean Press, Beijing (1992). ISBN 3-540-52084-8 
  • Johnson, Jinny. Fantastic Facts About Dinosaurs. Parragon, 64. o. (2000). ISBN 0-7525-3166-2