Tuojiangosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tuojiangosaurus
Evolúciós időszak: késő jura
A Tuojiangosaurus rekonstrukciója
A Tuojiangosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Páncélos dinoszauruszok (Thyreophora)
Alrendág: Stegosauria
Család: Stegosauridae
Nem: Tuojiangosaurus
Dong, Li, Zhou, and Zhang, 1977
Fajok
  • T. multispinus Dong et al., 1977 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tuojiangosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tuojiangosaurus témájú médiaállományokat és Tuojiangosaurus témájú kategóriát.

A Tuojiangosaurus (jelentése 'Tuo folyami gyík') a Stegosauria alrendágába tartozó dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura időszakban élt, a kínai Szecsuan tartomány területén. A Felső Dashanpu Formációban bukkantak rá. Testfelépítésében nagyon hasonlít az észak-amerikai Stegosaurusra. A kínai stegosaurusok közül ez a legismertebb. Az állat 7 méter hosszú és 2 méter magas volt, a tömege pedig körülbelül 4 tonna lehetett.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

Tuojiangosaurus a londoni Természettudományi Múzeumban

A Tuojiangosaurus nemnek eddig csak egyetlen faját fedezték fel, a T. multispinust. Ezt a dinoszauruszt 1977-ben találták meg, éppen száz évvel a Stegosaurus felfedezése után. A fajból csak két példány került elő, melyek közül az egyik csontvázának több, mint a fele megőrződött.

Ősbiológia[szerkesztés]

A Tuojiangosaurus és a theropodák közé tartozó Monolophosaurus felállított csontváza a Chicago-i Field Múzeumban

Mint a Kentrosaurusnak a Tuojiangosaurusnak is két sor éles, csontos lemez futott végig a hátán, melyek közül a csípőnél levők magasabbak voltak a többinél. A farka végén, mindkét oldalon 45 fokos szögben, két-két tüske helyezkedett el. Ezek a faroktüskék jellemzőek az alrendág nemeire. Emellett az állatnak keskeny feje, zömök teste és kis, vízszintes lemezekkel ellátott fogai voltak.

Mivel hiányzott az izmok tartására szolgáló magas csigolya nyúlványa (amivel a Stegosaurus rendelkezett), a Tuojiangosaurus nem volt képes a hátsó lábaira felállni. Ez azt jelenti, hogy csak az aljnövényzettel táplálkozott.[1]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Tuojiangosaurus multispinus látható a Chongqingi (Csungcsingi) Községi Múzeumban, a londoni Természetrajzi Múzeum kiállításának pedig a részét képezi a Tuojiangosaurus csontvázának másolata. Emellett az állat szerepel a National Geographic Channel Bizarre Dinosaurs című műsorában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 156. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

Források[szerkesztés]

  • Dong Zhiming. Dinosaurs from China. China Ocean Press, Beijing & British Museum (Natural History) (1988). ISBN 0-565-01073-5 
  • Dong Zhiming. Dinosaurian Faunas of China. China Ocean Press, Beijing (1992). ISBN 3-540-52084-8 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tuojiangosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]