Chialingosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chialingosaurus
Evolúciós időszak: késő jura
A Chialingosaurus rekonstrukciója
A Chialingosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Stegosauria
Család: Stegosauridae
Nem: Chialingosaurus
Young (1959)
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chialingosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chialingosaurus témájú kategóriát.

A Chialingosaurus (jelentése 'Chialing-gyík') a stegosaurus dinoszauruszok egyik, a Kentrosaurushoz hasonló neme, amely a Shaximiao (Sahszimiao) Formáció késő jura időszaki csontmedreiből került elő, a kínai Szecsuan tartományban. Kora miatt az egyik legrégebbi stegosaurusnem, körülbelül 160 millió évvel ezelőtt élt. Mivel a Chialingosaurus növényevő volt, a tudósok úgy gondolják, hogy valószínűleg harasztokkal és cikászokkal táplálkozott, ami bőségesen állt rendelkezésre abban az időben, amikor az állat élt. Nevét a dél-kínai Chialing (Csealing) folyóról kapta. Feltehetően 4 méter hosszú volt, a tömege viszont csak 150 kilogramm lehetett, ami jóval elmarad a későbbi stegosaurusokétól.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Chialingosaurus Kuan Yao Wu (Kuan Jao Vu), a kínai geológus fedezte fel Quxian (Csühszien) megyében, 1957-ben. A nevét C. C. Young, avagy Yang Zhongjian (Jang Csung-csien) őslénykutató alkotta meg két évvel később, bár a Chialingosaurushoz tartozó fosszíliák nagyon hiányosak, és egy fiatal példányhoz tartoznak.[1] 1969-ben, Rodney Steel felvetette, hogy a Chialingosaurus talán valójában a többi stegosaurus korai őse lehetett, de ezt nehéz megállapítani: a Chialingosaurus kuani típuspéldánya csak egy részleges csontváz, az eredeti leletanyagot a Chongqingi (Csungcsing) Községi Múzeumnál dolgozó Zhou Shiwu (Csou Si-vu) mellékelte 1978-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Maidment, Susannah C.R., Guangbiao Wei (2006). „A review of the Late Jurassic stegosaurs (Dinosauria, Stegosauria) from the People's Republic of China”. Geological Magazine 143 (5), 621–634. o. DOI:10.1017/S0016756806002500. (Hozzáférés: 2009. október 16.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chialingosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Dong, Zhiming. Dinosaurian Faunas of China. China Ocean Press, Beijing (1992). ISBN 3-540-52084-8 


További információk[szerkesztés]

  • Stegosauria. Thescelosaurus!. [2009. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 16.)