Xuanhanosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xuanhanosaurus
Evolúciós időszak: középső jura
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Sinraptoridae
Nem: Xuanhanosaurus
Faj: X. qilixiaensis
Tudományos név
Xuanhanosaurus qilixiaensis
Tung, 1984
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Xuanhanosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Xuanhanosaurus témájú kategóriát.

A Xuanhanosaurus (jelentése: hszüanhani gyík) egy megalosaurus-szerű dinoszaurusz, amely a theropodák egyik neme.

Anatómia[szerkesztés]

Végtagok[szerkesztés]

A Xuanhanosaurus a korában közepes méretű ragadozónak számított a 4,5-6 méteres hosszúságával és körülbelül 250 kilogrammos súlyával. Aránylag nagy feje mellett még az erős, jól fejlett mellső lábai is nagyok, illetve hosszúak voltak, melyeken három karmos ujjat viselt. A felkarok valamivel hosszabbak voltak az alkaroknál, ezekről úgy vélik, hogy valószínűleg négy lábon is járhatott. Hátsó lábain három, karmos ujjat viselt. Járáskor hosszú, merev farkát használva egyensúlyozott. A bőr valószínűleg feltűnően mintás volt. Rengeteg rekonstrukción csupaszon, pikkelyesen ábrázolják, és nincs közvetlen bizonyítéka, hogy ez is egy tollas dinoszaurusz volt.

Ősbiológia[szerkesztés]

Táplálkozás[szerkesztés]

Húsevő állat volt, valószínűleg dögökkel vagy kis növényevőkkel táplálkozott. A Tuojiangosaurusszal, egy Stegosaurusszerű növényevővel egy területen élt, erre a 7 méter hosszú és 4 tonnás, jól felfegyverkezett állatra valószínűleg csapatban vadászott. Egy másik nagy növényevővel, a hatalmas Mamenchisaurus nevű sauropodával is egy területen élt. E termetes állat mellett viszont jócskán eltörpült a ragadozó, így szinte semmi esélye se volt egyedül levadászni.

Ellenségek[szerkesztés]

Ez a ragadozó a korában nem számított túl nagynak, ezért biztosan voltak ellenségei, például a nagyobb ragadozók vagy a védekező növényevők. A nála valamivel kisebb, szintén ragadozó, Gasosaurus nevű theropodával közös területen élt. Ezek a húsevők valószínűleg ellenségek voltak, területháborítás vagy a táplálék (dög) megőrzésének érdekében megölhették egymást.

Felfedezések[szerkesztés]

Az alig ismert theropodát Tung Cse-ming fedezte fel 1984-ben. A Xuanhanosaurus („hszüanhani gyík”) nevet a fosszília lelőhelyéről, a kínai Szecsuan tartomány Hszüanhan vidékéről nevezték el. Jelenleg csak a gerinccsigolyái, a vállízület és a mellső végtag csontjai kerültek elő. A jura korban élt, körülbelül 157-156 millió évvel ezelőtt.