William Powell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Powell
Powell 1936-ban
Powell 1936-ban
Életrajzi adatok
Születési név William Horatio Powell
Született 1892. július 29.
Pittsburgh USA
Elhunyt 1984. március 5. (91 évesen)
Palm Springs USA
Házastárs Eileen Wilson (1915-1930)
Carole Lombard (1931-1933)
Diana Lewis (1940-1984)
Gyermekei William David Powell
Pályafutása
Aktív évek 19221955

William Powell az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Powell témájú médiaállományokat.

William Powell (Pittsburgh, 1892. július 29.Palm Springs, 1984. március 5.) amerikai színész.

A Metro-Goldwyn-Mayer egyik legnagyobb férfi sztárja volt a '30-as években. Híres párt alkotott Myrna Loyjal, akivel összesen 14 filmben szerepelt együtt. Powelt háromszor jelölték Oscar-díjra pályafutása során.

Fiatalkora[szerkesztés]

1892. július 29-én született Pittsburghben Horatio Warren Powell és az ír származású Nettie Manila Brady egyetlen fiaként. 1907-ben a családjával Kansas Citybe költözött, ahol az érettségijét is szerezte 1912-ben. A Powell család csak néhány háztömbnyire lakott a Carpenter családtól - akiknek lánya Jean Harlow néven vált világhírűvé - habár nem találkoztak egymással csak, amíg mindketten színészekké váltak.

Karrierje[szerkesztés]

A középiskola elvégzése után New Yorkba költözött, hogy az American Academy of Dramatic Arts nevű színiskola hallgatója legyen. Később több évi sikeres broadwayi fellépés után 1922-ben elkezdődött a hollywoodi pályafutása a John Barrymore főszereplésével készült Sherlock Holmesban, melyben a gonosz Moriarty professzor egyik emberét alakította. Legemlékezetesebb némafilmes alakítása az első "legjobb férfi főszereplő" Oscar-díjával jutalmazott Emil Jannings oldalán volt A hontalan hősben (1928), melynek eredményeképpen megkapta élete első főszerepét a The Canary Murder Case (1929) című krimiben.

Powell leghíresebb szerepe Nick Charles figurája volt, akit hat filmben játszott el, elsőnek az 1934-ben bemutatott A cingár férfiben. A szerep remek lehetőséget nyújtott számára, hogy megmutassa zengő hangú beszédét kifinomult sármmal és szellemes humorral párosítva. A produkció el is hozta számára élete első Oscar-jelölését. Filmbeli feleségét Myrna Loy alakította a sorozat mind a hat részében. Ez a párosítás Hollywood egyik legtöbbet együtt dolgozó duóját teremtette meg, Powell és Loy összesen 14 produkcióban játszott együtt.

Szintén együtt játszott Loyjal az Amerikai Filmakadémia 1936-ban a "legjobb film" díjával jutalmazott A nagy Ziegfeldben. Powell a főszereplő Florenz Ziegfeldet játszotta, míg Loy a feleségét, Billie Burkeöt. Szintén abban az évben Powell megkapta második Oscar-jelölését a My Man Godfreyért.

1935-ben Jean Harlow partnere volt a Recklesssben. Hamarosan komoly kapcsolat is alakult ki kettőjük között, de Harlow 1937. június 26-án elhalálozott, mielőtt összeházasodhattak volna. Szerelme halála miatt érzett fájdalom és akkoriban kialakult végbélrákja miatt csak kevesebb felkérést fogadott el a jövőben.

A karrierje jelentősen lelassult a '40-es években, habár 1947-ben ismételten Oscarra jelölték az Élet apával című Kertész Mihály rendezte vígjátékban nyújtott alakításáért. Utolsó filmje az 1955-ben bemutatott Mr. Roberts volt, melyben a partnerei Henry Fonda, James Cagney és Jack Lemmon voltak. Annak ellenére, hogy a későbbiekben számosan próbálták visszacsábítani a mozivászonra, Powell visszautasított minden ajánlatot, és boldogan élte életét tovább.

Magánélete[szerkesztés]

1915-ben feleségül vette Eileen Wilsont, házasságuk 15 évig tartott. 1925-ben született fiúk William David, aki egyben Powell egyetlen gyermeke is volt. (Powell fia később televíziós producer és író lett, de rossz egészségi állapota és depressziója miatt 1968-ban öngyilkosságot követett el).

Második felesége a filmcsillag Carole Lombard volt. A házasság két év után 1933-ban válással végződött, de a kapcsolatuk a továbbiakban is baráti maradt. Három évvel később ők voltak a főszereplői My Man Godfrey című nagy sikerű vígjátéknak.

1935-ben szoros kapcsolatba került Jean Harlowval, de ez rövid életűnek bizonyult a színésznő 1937-es halála miatt. Harlow kezében - mielőtt eltemették volna - egy szál fehér gardénia és egy aláíratlan üzenet volt elhelyezve valószínűleg Powelltől. Az üzenet szövege: "Jó éjt, drága kedvesem" volt. Powell fizetett Harlow végső nyughelyéért is a glendale-i Forest Lawn Memorial Parkban.

1940. január 6-án feleségül vette a nála 27 évvel fiatalabb Diana Lewis színésznőt háromheti ismeretség után. A házasság tartósnak bizonyult, egészen Powell haláláig tartott.

Halála[szerkesztés]

A színészkedéstől közel 30 évnyi visszavonulása után, 1984. március 5-én hunyt el Palm Springsben 91 éves korában szívinfarktus következményében. A kaliforniai Cathedral City Desert Memorial Parkjában helyezték örök nyugalomra.

Oscar-díj[szerkesztés]

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a William_Powell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.